Met dit pasta-ovengerecht kun je echt indruk maken op je gasten! Hoewel cannelloni met spinazie en ricotta niet heel moeilijk te maken is, heb je er wel wat tijd voor nodig. Het is daarom een prima gerecht voor in het weekend.
Cannelloni met spinazie en ricotta is de slankere en vegetarische versie van een andere traditioneel cannelloni-recept waarbij de buisjes worden gevuld met gehakt (de klassieke ragù), en overgoten met bechamelsaus.
Naast de heerlijke vulling van spinazie en ricotta garen we de cannelloni in een simpele tomatensaus. Verdeel de vulling over ongeveer 20 buisjes afhankelijk van je ovenschaal en hoe vol je ze vult.
Buon appetito!
Inhoudsopgave
Ingrediënten voor de cannelloni met spinazie en ricotta
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten voor de vulling
- 500 gram spinazie
- 500 gram ricotta
- 40 gram versgeraspte Parmezaanse kaas + extra
- snufje nootmuskaat
- zout en peper
Ingrediënten voor de saus
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- 1 grote fles (720 ml) gezeefde tomaten
- 1 tl gedroogde oregano
- zout en peper
Verder heb je nodig
- circa 20 cannelloni-buisjes
- 1 bol mozzarella
- spuitzak
- ruime ovenschaal
Bereiding van de vulling
- Was de spinazie, hak hem fijn en laat in porties slinken in een hete pan met een klein beetje olijfolie.
- Laat afkoelen en uitlekken in een vergiet.
- Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas en voeg een snufje zout, peper en nootmuskaat toe.
- Knijp de spinazie verder uit met je handen en meng door het ricottamengsel.
Bereiding van de saus
- Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
- Verwarm een scheutje olijfolie en fruit hierin het uitje. Voeg na enkele minuten de knoflook toe en laat even mee fruiten.
- Voeg de gezeefde tomaten toe, de oregano, een snufje zout en peper en laat 20 minuten pruttelen. Schenk er af en toe een scheutje heet water bij om te zorgen dat de saus niet te droog wordt en niet te veel indikt.
De cannelloni koken en vullen
Tip: Vaak kunnen buisjes gevuld worden zonder ze eerst te koken. Dit staat op de verpakking aangegeven. Wil je er zeker van zijn dat ze echt goed gaar uit de oven komen, kook ze dan toch even voor.
- Zet een ruime pan met water op het vuur.
- Kook de cannelloni in 2 minuten, in delen, voor.
- Spoel af en laat ze verder afkoelen.
- Vul een spuitzak met een deel van het ricotta-spinaziemengsel.
- Pak een buisje en vul deze: dit gaat het gemakkelijkst door eerst wat in de ene kant te spuiten en dan wat aan de andere kant. Herhaal dit tot alle buisjes op zijn.
De ovenschaal vullen
- Schep een flinke lepel saus in een ovenschaal en zorg dat de bodem bedekt is.
- Leg alle cannelloni in de ovenschaal tegen elkaar aan (past het niet, dan kun je ook 2 lagen van de cannelloni maken) en schenk de rest van de tomatensaus erover.
- Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel deze over de saus. Rasp er nog wat Parmezaanse kaas overheen.
- Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200° C en bak af volgens de aangegeven tijd op de verpakking.



Comments