In de mediterrane dieetpyramide vind je eieren in het vak naast vis, peulvruchten en gevogelte. Wissel deze producten met elkaar af: kies de ene dag bijvoorbeeld voor kip, de volgende dag voor ei en de dag daarop voor vis (ben je vegetariër, kies dan wat vaker voor peulvruchten en ei).
Van eieren wordt geadviseerd om zo’n 2 tot 4 stuks per week te nemen. Verwerk ze bijvoorbeeld in een heerlijke frittata; een soort dikke omelet gevuld met groente(restjes).
Een gemakkelijke manier om deze te bereiden is in de oven; zo bak je de bovenkant zonder dat je de frittata hoeft om te draaien (wat geen gemakkelijke klus is). Gebruik hiervoor een ovenbestendige koekenpan of een bakblik.
Een goede lik yoghurt zorgt voor de romigheid. Snijd een lekkere punt af voor de avondmaaltijd of voor in je lunchbox. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de frittata
Voor 4 personen (bijgerecht)
- 8 eieren
- 3 el Griekse yoghurt
- 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- tijm
- zout
- zwarte peper
- 2 el olijfolie
- 1 rode ui
- aspergetips
- 200 gram mini-tomaatjes (bijvoorbeeld cherrytomaten)
Bereiding van de frittatta
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Klop de eieren los met de yoghurt, Parmezaanse kaas, tijm, een snufje zout en peper.
- Was de aspergetips en de tomaatjes en snijd de laatste een keer doormidden.
- Snipper de ui.
- Verhit de olijfolie in een ovenbestendige pan.
- Fruit de ui aan en bak ook de aspergetips even mee.
- Giet het eimengsel erover en verdeel de tomaten over het ei (in het geval je gebruik maakt van een bakblik; na stap 6 hevel je de ui en aspergetips eerst over in het bakblik en giet je daar het eimengsel overheen).
- Zet de koekenpan in de oven. Zodra het ei aan de bovenkant gestold en goudbruin is (dit duurt zo’n 15 tot 25 minuten, afhankelijk van de dikte van de frittata) is hij gaar. Laat een paar minuten afkoelen en snijd de frittata in stukken.
Comments