Peperonata is een traditioneel Italiaans bijgerecht gemaakt van paprika’s, tomaten en ui die samen worden gestoofd zodat alle smaken zich goed vermengen. Er zijn wat kleine verschillen in receptuur te vinden afhankelijk van de Italiaanse regio waar het gerecht gemaakt wordt.
In dit recept maken we een basis-peperonata waarbij de paprika’s eerst gegrild worden. Naar smaak kun je er aan het einde nog kruiden aan toevoegen, zoals basilicum of peterselie, of een klein chilipepertje voor wat pit.
In een klassieke peperonata gebruiken Italianen mooie rijpe, zoete lokale tomaten die gedurende de zomermaanden verkrijgbaar zijn. In een ander seizoen kun je beter kiezen voor een blik tomaten van goede kwaliteit. Daar zit meer smaak aan dan de tomaten die hier in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Voeg eventueel een theelepeltje suiker toe om de zuurheid van de tomaten uit blik wat te verzachten.
Behalve als bijgerecht kun je peperonata ook goed gebruiken als topping voor bruschetta of als pastasaus: pureer dan de helft van de peperonata en snijd de rest van paprika in kleine stukjes voor je de pasta erdoor mengt. Buon appetito!
Ingrediënten voor de peperonata
Bijgerecht voor 4 personen
- 4 paprika’s in verschillende kleuren
- 1 rode ui
- 1 knoflookteen
- 1 blik gepelde tomaten van goede kwaliteit (bijvoorbeeld San Marzano)
- extra vergine olijfolie
- een snufje zout
- verse kruiden zoals basilicum of peterselie (optioneel)
- 1 gedroogd chilipepertje of chilivlokken (optioneel)
Bereiding van de peperonata
Paprika’s ontvellen
- Verwarm de oven voor op 220° C of zet de grill op de hoogste stand.
- Was de paprika’s en snijd ze in de lengte doormidden.
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en gril ze tot ze zwart beginnen te blakeren.
- Haal de paprika’s uit de oven en stop ze in een hersluitbaar zakje en maak het zakje dicht. Laat tenminste een kwartier rusten.
- Haal de paprika’s uit de zak, verwijder de steel, zaadlijsten en de velletjes. Snijd in repen.
De saus maken
- Snijd de ui in halve ringen en pers het teentje knoflook uit.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een pan, voeg de ui toe en laat op een zacht vuur 10 minuten sudderen. Voeg halverwege de knoflook toe.
- Voeg de in reepjes gesneden paprika toe en de tomaten uit blik (bij hele tomaten: hak deze eerst fijn). Laat 20 minuten sudderen en breng op smaak met een beetje zout.
- Breng desgewenst verder op smaak met verse kruiden en chilipeper.



Comments