in ,

Reizen naar risicogebied: hoe zit het ook alweer met de verzekering?

Wat doe je bij een negatief reisadvies naar Italië?

Hoe zit het met een negatief reisadvies naar Italië en de verzekering? (foto: Unsplash)

Met de uitbraak van het coronavirus in Noord-Italië wachten veel Nederlanders en Belgen af om een reis te boeken naar (Noord-)Italië. Anderen hadden al geboekt en hopen erop dat de situatie gauw normaliseert. Maar hoe zit het verzekeringstechnisch eigenlijk als je tóch naar risicogebied wilt reizen of juist onder je geboekte reis uit wilt?

In dit artikel geven we antwoord op 7 prangende vragen bij Italië-reizigers.

negatief reisadvies Italië
Reisadvies Italië: veiligheidsrisico’s (geel), alleen noodzakelijke reizen (oranje), niet reizen (rood) (bron: BZ)

1. Ben ik verzekerd bij een negatief reisadvies naar Italië?

Je doorlopende annuleringsverzekering, reisverzekering en autoverzekering blijven niet altijd volledig geldig bij een negatief reisadvies. Zo kan het zijn dat schade die door de onveilige situatie ontstaat niet vergoed wordt.

Bijvoorbeeld: je bent tegen de richtlijnen van de plaatselijke autoriteiten in toch in afgesloten gebied en je veroorzaakt daar een ongeluk.

Controleer voor de zekerheid de polis van je verzekeringen (reis, zorg, autoverzekering) als je naar oranje of rood gebied wilt reizen.

⚠️Sinds 8 maart 2020 geldt voor heel Italië een aangescherpt reisadvies en voor delen van Noord-Italië een negatief reisadvies. Op de website van Buitenlandse Zaken vind je steeds de actuele informatie.

2. Kan ik annuleren bij een negatief reisadvies?

Heb je een annuleringsverzekering afgesloten en wil je nu onder je geboekte reis naar Italië uit? Dan moeten we je teleurstellen. De annuleringsverzekering is er in principe alleen voor omstandigheden die bij jezelf of je direct familie liggen.

Je kunt annuleren als je niet kunt reizen door een sterfgeval, door ernstige ziektes of door een ongeluk. Bij een negatief reisadvies is er geen dekking. Loop je hier het coronavirus op? Dan heb je wél recht op vergoeding van je reis.

Er zijn een paar aanbieders van doorlopende annuleringsverzekeringen die toch vergoeden bij een virusuitbraak, al dan niet afhankelijk van een negatief reisadvies. Hiervoor betaal je vaak wel een hogere premie en uiteraard had je de verzekering al afgesloten moeten hebben.

Voorbeelden van deze verzekeraars zijn bijvoorbeeld Centraal Beheer, ING, Interpolis en Klaverblad. Informeer altijd goed naar de voorwaarden.

3. Maar wat als ik niet op reis wil naar Noord-Italië?

In principe kun je niet onder je reis uit als je naar groen of geel gebied reist (het grootste deel van Italië). Heb je rood of oranje gebied als bestemming en wil je niet gaan, ook al duurt het nog even voor je reist? Neem contact op met de reisorganisatie.

De reiskoepel ANVR liet weten dat haar leden coulant zullen zijn. Samen met de klant wordt gezocht naar een oplossing. Daarvoor geldt wel dat de reis niet te ver in de toekomst moet liggen. Het is dus niet waarschijnlijk dat je je geld terug krijgt als je nu je zomervakantie wilt annuleren.

Wettelijk gezien mogen reisorganisaties zonder een negatief reisadvies (dus ook bij de kleurcode oranje) de kosten voor annuleren bij jou in rekening brengen.

4. Hoe zit het met de extra medische kosten als ik op vakantie ziek word?

Bij een negatief reisadvies heb je geen extra recht op medische kosten, repatriëring of een langer verblijf. De regels zoals je die in je polis hebt afgesproken blijven van kracht.

Heb je geen extra medische dekking op je reisverzekering, dan ben je toch verzekerd voor medische kosten via je zorgverzekering (ook als je alleen een basisverzekering hebt). Deze kosten zijn echter wel gemaximeerd voor het Nederlandse (of Belgische) prijsniveau.

5. Wat als ik al op mijn bestemming ben en er volgt alsnog een negatief reisadvies?

Als je op eigen houtje reist, moet je zelf weten wat je doet. Een negatief reisadvies is precies wat het is: een advies. Het is dus niet bindend. 

Je verzekeringen blijven ook gewoon geldig als er een negatief advies volgt wanneer je al op de bestemming bent. Wel is het advies om zo snel als mogelijk weg te gaan uit het gebied en contact op te nemen met je verzekeraar.

Als je met een reisorganisatie op reis bent, zal de reisorganisatie een beslissing nemen. Veel reisorganisaties zullen omwille van klantvriendelijkheid en verantwoordelijkheid voor hun reizigers overgaan tot evacueren als je echt met een negatief reisadvies te maken krijgt. Dat wil zeggen: als je in rood gebied terechtkomt.

Overigens zijn de rode gebieden in Italië afgesloten voor alle bezoekers. Het wordt afgeraden om hierheen te reizen. Als je je in rood gebied bevindt, wordt dringend verzocht om dat zo snel mogelijk te verlaten (tenzij je als Italiaans inwoners in quarantaine-gebied woont).

Eventuele extra kosten door een uitbraak van corona op jouw bestemming worden tot 3 dagen vergoed. Ook kosten voor medicijnen en eventuele telefoonkosten kun je bij jouw verzekeraar declareren.

Wat als je vliegtickets naar een risicogebied hebt geboekt? (foto: Unsplash)

6. Hoe zit het met het annuleren van vliegtickets?

Heb je goedkope vliegtickets bij een prijsvechter gescoord? Dan ben je in veel gevallen je geld kwijt als je besluit om niet te gaan. Tenzij je een dure annuleringsverzekering hebt afgesloten.

Sommige vliegmaatschappijen, zoals KLM, gaan wel flexibel om met annuleringen vanwege het coronavirus. Het advies: neem contact op en leg je probleem voor.

7. En wat dekt de verzekering als ik in quarantaine moet?

Als er een negatief reisadvies geldt voor de plek waar je in quarantaine moet, dan hoef je niet te rekenen op een vergoeding. Zonder negatief reisadvies krijg je via je reisverzekering de extra kosten tot een bepaald maximum vergoed. 

De bij ANVR aangesloten reisorganisatie is in verantwoordelijkheid beperkt tot het vergoeden van maximaal 3 dagen extra onderdak. Daarna ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten.

💡Algemene stelregel bij geboekte reizen naar Italië waarover je nu twijfels hebt: neem contact op met je reisorganisatie om de mogelijkheden te bespreken.

⚠️Heb je acute hulp nodig in Italië? Bel dan het Europese alarmnummer 112. Je kunt ook bijstand krijgen van de Nederlandse ambassades en consulaten. 24 uur per dag en 7 dagen per week kun je deze bereiken via 0039 0632286001

Heb je meer vragen over reizen naar Italië en je verzekering? Stel ze hieronder.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse series op Netflix kijken

8 bingewaardige Italiaanse series op Netflix

Stef Smulders en Nico Boots overleven in besmet gebied

Column: Italiaanse coronatoestanden