mooiste plekken verona
De 10 mooiste plekken in Verona (foto: Unsplash)
in , , , , ,

De 10 mooiste plekken in Verona

Verona heeft voor elk wat wils. Niet alleen voor een dagje uit tijdens je vakantie aan het Gardameer, maar ook als stedentrip voor 2 of 3 dagen. Dankzij de lange en rijke geschiedenis van de stad zijn er uit elke periode prachtige gebouwen, pleinen of natuur overgebleven. Dat maakt het nog niet makkelijk om een lijst van maar 10 mooie plekken samen te stellen. Uiteindelijk heb ik toch de állermooiste plekken van mijn nieuwe thuisstad uitgekozen. Maar als je in Verona bent, houd vooral ook je ogen open, want er is nog zoveel meer moois te zien.

Verona: voor elk wat wils

Liefhebbers van de Romeinse tijd kunnen in Verona hun hart ophalen met een bezoekje aan de Arena, de stadspoort Porta Borsari of het Romeinse theater. Ook fans van de middeleeuwen komen niet tekort met de monumentale graven bij de Arche Scaligere en het gigantische fort Castelvecchio.

Ben je meer geïnteresseerd in mooie kerken? Dan kun je je hart ophalen aan de San Zeno, een van de mooiste voorbeelden van romaanse architectuur in heel Italië. Natuurliefhebbers zullen zich thuis voelen in de siertuinen van de familie Giusti. En dat allemaal – en meer! – in één stad.

kaart Verona
Plattegrond van Verona (bron: orangesmile.com, klik voor een vergroting)

Hier komen de 10 mooiste bezienswaardigheden van Verona. Reis je even mee?

1. Arena en Piazza Bra

Piazza Bra met de Arena van Verona
Piazza Bra met de Arena van Verona

Het meest centrale plein van Verona met de Romeinse Arena moet natuurlijk wel op nummer 1 staan. Je kunt Verona niet bezoeken zonder hier minstens één keer te flaneren over de boulevard, een ijsje te eten in het park of een opera te bezoeken.

De Arena is waarschijnlijk het meest iconische gebouw van Verona. Dit indrukwekkende amfitheater is zo’n 2.000 jaar geleden gebouwd en is qua diameter het op drie na grootste in heel Italië.

Detail van de Arena
Detail van de Arena

De Arena is ondanks vele aardbevingen en overstromingen nog in zo’n goede staat dat er elke zomer het wereldberoemde operafestival georganiseerd wordt.

2. Piazza delle Erbe en Piazza dei Signori

Piazza Bra is dan misschien het beroemdste plein van Verona, maar Piazza delle Erbe en Piazza dei Signori zijn wat mij betreft de mooiste pleinen van de stad. Dit zijn perfecte plekken voor een heerlijk Italiaans aperitivo met het origineel uit deze regio afkomstige oranje drankje Aperol Spritz.

Piazza delle Erbe
Piazza delle Erbe

Op Piazza delle Erbe vind je ook een gezellige markt met souvenirs en lokale specialiteiten. Ook niet te missen in deze buurt: de beste gelateria van de stad, Come Una Volta. Het biologische ijs smaakt daar precies zoals de smaak je belooft: koffie naar koffie en perzik naar perzik. Heerlijk!

Piazza dei Signori
Piazza dei Signori

3. Arche Scaligere

Vanaf Piazza Erbe is het maar een paar minuten lopen naar de imposante praalgraven van de middeleeuwse heersers van Verona, de familie Della Scala. De oudste tombe, die van Cangrande della Scala, is gebouwd rond 1329 boven de ingang van de kerk Santa Maria Antica.

Arche Scaligere
Arche Scaligere

Op drie van de indrukwekkende tombes bevindt zich een compleet ruiterstandbeeld van de begraven machthebbers. Het grotendeels originele hekwerk uit de 14e eeuw is versierd met het symbool van de ladder (scala, de naam van de familie, is het Italiaanse woord voor ladder). Dit is nu nog steeds deel van het logo van de provincie Verona en de populaire voetbalclub Hellas Verona.

Praalgraf van de Della Scala's
Praalgraf van de Della Scala’s

4. Castelvecchio

De familie Della Scala heeft Verona nog een prachtig monument gegeven: het gigantische fort Castelvecchio. Waan je even helemaal in de middeleeuwen door over de ophaalbrug het fort binnen te lopen en de dikke bakstenen muren en torens te bekijken. Vergeet ook vooral niet de Ponte Scaligero te bekijken, misschien wel de mooiste brug van heel Verona.

Castelvecchio
Castelvecchio en de Ponte Scaligero

Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Adige. De echte liefhebber kan ook het museum van het kasteel bezoeken, waar je naast middeleeuwse wapens en een uitgebreide schilderijencollectie ook de originele ruiterstandbeelden van de Arche Scaligere kunt bekijken.

5. Uitzichtpunt Castel San Pietro

Een ander, veel moderner fort ligt op de hoogste heuvel van Verona, de Colle San Pietro. Op deze plek hebben ook de eerste inwoners van Verona gewoond, waarschijnlijk al rond de 5de of 6de eeuw voor Christus. Het huidige fort werd echter pas in de 19de eeuw gebouwd door de Oostenrijkers, die de stad toen in handen hadden.

Castel San Pietro
Castel San Pietro

Het is even een inspanning om de heuvel te beklimmen, vooral als het heet is, maar dan word je wel beloond met een van de mooiste uitzichten over de stad. Voor wie de beklimming liever overslaat, is er sinds vorig jaar ook een kabelbaantje dat je voor een paar euro naar de top brengt.

6. Romeins theater & archeologisch museum

Aan de voet van dezelfde heuvel ligt het Romeinse theater, waar zo’n 2.000 jaar geleden al tragedies, komedies en de publieksfavoriet pantomime werden opgevoerd. Dit in tegenstelling tot de Arena, waar juist gladiatorengevechten en jachten op wilde dieren werden georganiseerd. De zitplaatsen van het theater zijn nog in goede staat en je voelt je even helemaal terug in de tijd als je daar rustig gaat zitten om het oude podium, de indrukwekkende bomen en de rivier erachter te bekijken.

Het Romeinse theater van Verona
Het Romeinse theater van Verona

Wil je weten hoe het er vroeger allemaal uit heeft gezien? Dan kun je met hetzelfde kaartje ook het archeologisch museum bezoeken. Hier kun je de originele marmeren versiering van het theater bekijken: beelden van goden en sfinxen, versierde kroonluchters en zuilen in alle soorten en maten. Er is daar ook een mooie overzichtstentoonstelling te zien van de Romeinse geschiedenis van Verona en haar monumenten.

7. Ponte Pietra

Tegenover het theater vind je de enige overgebleven Romeinse brug van Verona, de Ponte Pietra. Maar eigenlijk zijn alleen de twee witte kalkstenen bogen nog origineel Romeins, de rest van de brug is middeleeuws. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft het terugtrekkende Duitse leger de Ponte Pietra (en de brug van Castelvecchio) compleet opgeblazen.

Ponte Pietra
Ponte Pietra

De Veronezen besloten daarop niet om een nieuwe brug te bouwen, maar om zoveel mogelijk oude stenen uit de Adige te vissen en daarmee de oude bruggen te reconstrueren. Via deze reconstructie kunnen we tot op de dag van vandaag de rivier oversteken.

Tip: het mooiste uitzicht op de Ponte Pietra en de rivier heb je vanaf het terras van Bar al Ponte, waar je ook een heerlijke Spritz kunt drinken.

8. Porta Borsari

Een andere Veronese bezienswaardigheid uit de Romeinse tijd is de Porta Borsari, de mooiste en best bewaarde stadspoort van Verona. De Porta Borsari is in de 1ste eeuw gebouwd, maar kreeg pas in de middeleeuwen zijn huidige naam dankzij de bursarii, de soldaten die bij de poort invoerbelastingen inden.

Porta Borsari
Porta Borsari, de belangrijkste toegang tot de stad in de Romeinse tijd

In de Romeinse tijd was deze poort de belangrijkste toegang tot de stad. Vandaag de dag zit naast de Porta Borsari de beste pasta-to-go van de stad, Bigoi. Je kunt hier een heerlijk vers bakje bigoli halen, de typische spaghetti uit de regio Veneto die iets dikker is dan de gewone en gemaakt wordt met ei. Kies uit een van de lekkere sauzen, van bolognese tot alla norma en ga lekker zitten genieten op het bankje voor de deur met uitzicht op de Porta Borsari.

9. San Zeno

De San Zeno ligt niet zo centraal als de andere bezienswaardigheden op deze lijst, maar het is zeker de moeite waard om het centrum er even voor te verlaten. Deze kerk uit de 10de of 11de eeuw wordt samen met de Arena beschouwd als de belangrijkste bezienswaardigheid van Verona. Het is namelijk een van de mooiste voorbeelden van romaanse architectuur in heel Italië.

San Zeno
San Zeno, de belangrijkste bezienswaardigheid van Verona

Het gebouw is inderdaad indrukwekkend, maar ook de schitterende kloostertuin en het altaarstuk van de beroemde renaissanceschilder Andrea Mantegna zijn het bekijken waard. Wil je ook de andere grote kerken van Verona bekijken? Koop dan een combi-ticket, waarmee je ze alle vier mag bezoeken voor de prijs van twee.

10. Giardino Giusti

Na al deze indrukken ben je vast wel toe aan wat rust. Die vind je in de prachtige siertuinen van de familie Giusti, een stukje buiten het centrum. De Giardino Giusti wordt beschouwd als een van de mooiste renaissancetuinen van heel Europa.

Giardino Giusti
Oase van rust in Verona: Giardino Giusti

Groene grasvelden, fonteinen met beelden van dolfijnen en huizenhoge cipressen die Goethe in de 18e eeuw al bewonderde. Via kleine trappetjes langs bomen en struiken kun je de hogere niveaus van de tuin bereiken, tot je uiteindelijk helemaal bovenin over de stad kunt uitkijken. Onder je gaat de wereld verder, maar hier is het helemaal stil. Een schitterende groene oase van rust.

Waar is het balkon van Julia?

Nu zit er natuurlijk een gapend gat in deze lijst. Waar is het beroemde huis van Julia, Casa di Giulietta? En inderdaad, het zogenaamde huis van de heldin van Shakespeare’s beroemde tragedie Romeo & Julia is een van de grootste toeristische trekpleisters van Verona.

Maar de gigantische zwetende mensenmassa op het kleine binnenplaatsje en de vieze muren die onder de kauwgom en graffiti zitten zorgen ervoor dat ik het met geen mogelijkheid kan opnemen in een lijstje van de 10 mooiste plekken van Verona.

Casa di Giulietta
Casa di Giulietta

Daarbij is het huis pas in 1935 door de gemeente Verona opgekocht en omgetoverd tot het huis van Julia door het te renoveren in middeleeuwse stijl. En het beroemde balkonnetje van Julia is niets meer dan een opengezaagde Romeinse sarcofaag die aan het huis is vastgeplakt.

Het balkon van Julia
Het balkon van Julia

Dus tuurlijk, je moet er even geweest zijn, maar ga daarna vooral een bezoekje brengen aan deze andere 10 écht mooie plekken van Verona.

Sfeerimpressie van Verona op video

Zelf de mooiste plekken in Verona ontdekken?

Krijg je al zin om de Arena, het Romeins theater, die geweldige pleinen en bruggen, het balkon van Julia en al die andere bezienswaardigheden van Verona zelf te gaan bekijken? Reserveer dan nu alvast jouw verblijf in de meest romantische stad van Italië. Je zult er geen spijt van krijgen!

Hier vind je de beste en voordeligste accommodaties in Verona.

Ben je zelf weleens in Verona geweest? Ken je nog meer mooie plekken die eigenlijk niet in deze lijst mogen ontbreken? Laat dan hieronder jouw reactie achter. We zijn benieuwd!

Foto’s: Manja Aalderink

Written by Manja Aalderink

Manja Aalderink is docent klassieke talen en woont in het mooie Verona. Ze blogt samen met haar man over hun belevenissen op www.avontureninverona.nl. De Italiaanse taal en cultuur fascineren haar mateloos en je mag haar ‘s nachts altijd wakker maken om Romeinse resten te gaan bekijken.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zangeres Mina uit Italië

Column: Mina, een levende legende

Een dorp in Molise, Italië

Betaald wonen op het Italiaanse platteland?