in , ,

Met Roma World krijgt Rome eindelijk een historisch themapark

Leuk nieuws voor gezinnen met kinderen

Themapark Roma World gaat in maart 2023 open (foto's: Roma World)

Een persconferentie met heuse Romeinse legionairs, dat was op de buitenlandse persvereniging in Rome nog niet eerder vertoond. Met die originele, zij het wat kitscherige, verschijningen werd afgelopen week de presentatie opgeluisterd van Roma World, een vakantie- en pretpark dat het antieke Rome als thema heeft.

Romeinse legionair op wacht bij de persvereniging (foto: Aart Heering)
Roma World opent op 24 maart de poorten

In Roma World, dat op 24 maart wordt geopend, ‘maken toeristen kennis met het oude Rome, dat zij kennen uit tientallen jaren van films en verhalen over het Romeinse Imperium, zoals Ben Hur en de Gladiator. In Rome zie je Rome, in Roma World beleef je Rome’, jubelde het bijgaande persbericht.

Romeinse soldaten poseren aan de bar (foto: Aart Heering)

Efteling van de Oudheid

Nu kun je je afvragen in hoeverre Ben Hur en Russell Crowe representatief zijn voor de antieke wereld, maar laten we ons daar geen buil aan vallen. De bedoeling van het historisch themapark is in de eerste plaats om vertier voor het hele gezin te bieden.

Niet alleen voor de kinderen, die in Rome vaak tegen hun wil urenlang langs monumenten en musea worden gezeuld, maar ook voor hun ouders, die het gejengel ook wel eens zat zijn.

Dat maakt Roma World tot een soort Efteling van de Oudheid en in de begeleidende documentatie wordt ook het Nederlandse pretpark als een model genoemd. (Ze hadden ook Archeon in Alphen aan de Rijn kunnen noemen, maar dat is wel minder groots van opzet.)

Castrum

Het park is opgezet als een castrum, een dorp van Romeinse legioensoldaten, omgeven door een ‘magisch woud’ van steeneiken.

Voorbeeld van een versterkt castrum (bron: x-legio.com)

Bezoekers kunnen door de straten dwalen en shoppen op de antieke markt. Ze kunnen in de Taberna hetzelfde voedsel en drank nuttigen als de oude Romeinen. (Als enige concessie wordt ook koffie geserveerd, want tijdens de voorbereidingen bleek dat afzien van hun dagelijkse espresso veel Italiaanse bezoekers toch te ver gaat.)

In de Arena kun je gladiatoren kun je niet alleen aan het werk zien, maar je kunt zelf ook een dag lang tot gladiator worden opgeleid. Verdere attracties zijn onder meer een kinderboerderij, ritjes op pony’s of kamelen, boogschieten, wagenrennen, een valkeniersshow en een botanische tocht door de mediterrane vegetatie.

Tenslotte kun je ook nog overnachten in het tentenkamp van de legionairs. Dat wordt dan wel een Spartaans nachtje, maar het soldatenleven in die tijd was nu eenmaal hard.

Grootse toekomstplannen

Roma World is nu nog een bijwagen van het al bestaande pretpark Cinecittà World, maar daar komt spoedig een einde aan. Althans volgens Stefano Cigarini, de CEO van Cinecittà World, die grote plannen heeft. Voor de zomer van 2025 staat Rome on Fire op het programma, een historische show waarin de grote brand die Rome in het jaar 64 verwoestte, nog eens spectaculair wordt overgedaan.

In het Jubeljaar 2025, wanneer extra veel toeristen worden verwacht, moet het hele antieke centrum van Rome zijn nagebouwd, en daarna is het de beurt aan de provincies van het Rijk, met Egyptische piramides, Pompeï en de Vesuvius, dorpen van Galliërs en Vikingen en de smalle stegen van het oude Jeruzalem.

Uiteindelijk moet Roma World uitgroeien tot een imperium op zich

Roma World moet daarbij uitgroeien van de huidige 6 naar 70 hectare, een ambitieuze onderneming waarmee zo’n 80-100 miljoen euro is gemoeid. Maar zo ver is het nog lang niet. Vooralsnog moeten we het doen met een militaire buitenpost, die op zich ook al goed is voor een dagje uit.

Bereikbaarheid

Een probleem is wel de bereikbaarheid. Roma World en Cinecittà World liggen aan de Via Pontina, zo’n 20 kilometer ten zuiden van Rome naast de immense Designer Outlet van Castel Romano.

Voor automobilisten is dat best te doen: er is een parkeerterrein met zo’n 5.000 plaatsen. Maar veel toeristen gebruiken de auto niet in Rome. Zij zijn aangewezen op openbaar vervoer en een trein naar Castel Romano is er niet.

Maar er gaan wel shuttlebusjes van het centraal station – uiteraard met een prijskaartje – en je kunt gebruik maken van een van de drie carsharing-bedrijven die Rome rijk is. Zie hieronder de praktische informatie.

Roma World – toegang, prijzen en vervoer

Kaart van Roma World bij de opening in 2023

De entree van Roma World kost € 15 p.p.; met maaltijd € 29; plus overnachting € 49.

Kaartjes kopen kan vanaf eind maart 2023 onder andere via Tiqets.com.

Om 10.00 uur vertrekt een shuttlebus vanaf Stazione Termini (Viale Luigi Einaudi) naar Cinecittà World. Diezelfde bus stopt een halfuur daarna bij de halte EUR Palasport van de Metro B en doet er in totaal een uur over. Terug om 18.00 uur. Kosten € 7 enkele reis. Koop vooraf je kaartjes online.

De shuttle naar Castel Romano Outlet vertrekt van Stazione Termini (Via Giulitti 48) om 9.00 uur, 10.00, 11.00 en 12.00. Terug om 16.00, 17.00, 18.30 en 19.30. Retourtickets kosten € 15, kinderen tot 10 jaar gratis.

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om goedkoop met metro en bus te reizen (metro B tot het eindstation Laurentina en daarna de Cotral-bus tot Castel Romano), maar je moet geluk hebben om dat binnen de anderhalf uur te redden.

De gemeentelijke Car Sharing Roma biedt gratis parkeren aan en € 5 korting p.p. op de entreeprijs.

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Villa Oltrepo Pavese - Huis Kopen Italië - Italiaanse Toestanden

Italiaanse toestanden: een vakantiehuis zoeken op internet – deel 6

Syracuse tips bezienswaardigheden - Piazza Duomo

Wat te doen in Syracuse? (Siracusa in het Italiaans)