in , ,

Romeinse soldaten terug bij het Colosseum

Romeinse soldaten terug bij Colosseum Foto Rop Zoutberg
Romeinse soldaten (foto: Rop Zoutberg)

Yes. Now you want a photo?‘ De Amerikaanse toeriste krijgt het plastic zwaard in haar handen geduwd als ze net de trappen bij het Colosseum omhoog zwoegt. De Romeinse soldaat duwt haar in de richting van een betonnen rand bovenaan de trap. ‘Come on. We do it here!‘ Een minuut later is de herinneringsfoto met zwaard en al gemaakt en de toeriste vijf euro armer.

Drie collega-soldaten kijken grijnzend toe. De centurioni dragen leren sandalen, rode capes en plastic harnassen en spieden opgewekt naar de volgende toerist die met ze op de foto moet. Ze zijn welbeschouwd maar net terug rond de trappen van het enorme Romeinse amfitheater. Dat gebeurde nadat een rechter oordeelde dat de gemeente Rome de nepsoldaten bij het Colosseum niet kan weren met een noodverordening.

Veiligheidsrisico

Die werd anderhalf jaar geleden ingesteld vanwege speciale veiligheidsmaatregelen voor het Heilig Jaar van het Vaticaan. Los van een zeker veiligheidsrisico stonden de geld aftroggelende centurioni symbool voor het verval van het imago van Rome, meende het gemeentebestuur. De nepsoldaten vielen toeristen lastig, die afwisselend vijf tot vijftig euro betaalden voor de herinneringsfoto.

Tot drie keer toe werd noodverordening verlengd, onder dreiging van een boete van 400 euro bij iedere overtreding. Maar afgelopen week vond een rechter het genoeg nadat tientallen soldaten – inmiddels verenigd in een artiestencoöperatie – in hoger beroep gingen. De gemeente moet eerst maar eens een lokale wet voor deze straatartiesten maken, zo oordeelde de rechter.

Proceskosten

Daarmee lag de weg vrij voor de onmiddellijke terugkeer van de centurioni bij het Colosseum. ‘We moeten wel, we hebben zoveel proceskosten gemaakt,’ bromt een soldaat met een zwaar Napolitaans accent. Maar de andere artiesten kijken argwanend naar mijn camera die ze geen vijf euro per foto oplevert. ‘Wat wil je ermee? Waarom al die foto’s?’

Onder bedreiging van vier Romeinse nepzwaarden, twee van plastic en twee van hout, eindigt zo deze reportage.

Foto: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

guanciale

Italiaans recept met guanciale: bucatini all’amatriciana

Oudste aquaduct van Rome ontdekt 1

Oudste aquaduct van Rome ontdekt