in ,

Italiaans leren met Netflix

Italiaans leren Netflix
Italiaans leren met Netflix? Probeer deze tips (foto: Unsplash)

Vandaag vertel ik je iets over het leren van Italiaans via films, kookprogramma’s en Italiaanse series op Netflix.

Kijk in het Italiaans!

Maar voordat we beginnen met allerlei voorbeelden, even iets praktisch. Hoe zorg je er nou voor dat je je leerrendiment maximaliseert bij het kijken van tv?

Soms kun je de instellingen van een serie/docu/film op het Italiaans zetten of er ondertiteling bij doen. Zo kun je sommige Amerikaanse series ook in het Italiaans kijken.

Zet de instellingen van Audio en Ondertiteling op Italiaans! (bron: Netflix)

Bij Italiaanse series kan dit sowieso (en die wil je mogelijk juist kijken als je Italiaans wilt leren).

Wat is het aanbod aan Italiaanse series en films op Netflix? Er zijn vooral veel misdaadseries, maar ook wel een paar drama’s en een enkele romantisch film te zien.

Italiaanse misdaadfilms op Netflix

Aanraders zijn bijvoorbeeld de Italiaanse serie Suburra over de Italiaanse onderwereld, Gomorra, dat is geïnspireerd op het boek van Roberto Saviano of de crimeserie La casa di carta met de meeslepende intro Bella Ciao, die je ook kunt vinden in mijn Spotify-afspeellijst.

De serie Baby gaat over Italiaanse rijkeluiskinderen die zich voelen aangetrokken tot de onderwereld. En zijn is er nog Nero a meta over een politieduo dat in Rome moorden moet oplossen en de misdaadfilm Lo spietato die je in het Italiaans kunt zien.

Italiaanse documentaires op Netflix

Er verscheen een prachtige documentaire op Netflix over het leven van Berlusconi, getiteld My Way. Sulla mia pelle is de verfilming van het waargebeurde verhaal van Stefano Cucchi die overleed door politiegeweld.

Italiaanse humor

Zin om te lachen? Zoek de programma’s van Edoardo Ferrario en Francesco de Carlo. Erg leuk, maar waarschijnlijk wel pittig om in het Italiaans te volgen. Wel goed voor het culturele leerproces: wat is nu Italiaanse humor?

Italiaanse kookprogramma’s

Koken, je moet het elke dag, waarom dan niet iets lekkers maken en je laten inspireren door de Italiaanse keuken? Op Netflix vind je 2 topseries met afleveringen over de Italiaanse keuken, die zeer de moeite waard zijn:

  • Salt Fat Acid Heat
  • Chef’s Table

Zet je instellingen op Italiaans en kijk mee!

Wat me opviel: bij alle series ging het niet om kennis en kunde in technische zin, maar vooral over liefde, herinneringen die zijn verwant met eten.

Zo heb ik zelf iets met de oesterzwamsoep en aardappelkroketjes die mijn moeder maakte met Kerstmis. Ook zit liefde in tijd samen in de keuken. Tijd is het kostbaarste wat je iemand kunt geven.

Als ik dus met mijn kinderen samen in de keuken koekjes bak of ze leer om tortellini te vouwen of spaghetti te draaien is dat ook iets wat ik doorgeef. Ik ben ervan overtuigd: mijn familie zit met meer liefde aan tafel als ik mijn best doe op het eten.

De onderstaande 3 afleveringen geef ik je graag mee als tips voor pure eetinspiratie uit Italië.

1. Salt Fat Acid Heat

Samin Nostrat, culinair recensent voor de New York Times neemt je in de eerste aflevering over Fat (grasso) mee naar Italië en laat je kennis maken met de cultuur rondom vet.

Waar komen de olijfolie en de parmaham vandaan? De liefde voor de allerbeste producten, dat laat Samin je zien in de kennismaking met Italiaanse slagers en olijfolieproducenten.

Ook verschijnen natuurlijk enkele nonna’s op het toneel die je illustreren hoe je de perfecte bolognesesaus maakt. Soms zag ik de producten en de gerechten en liep het water me in de mond, omdat ik een herinnering kreeg aan een bepaalde smaak.

Zoals bij deze focaccia uit de aflevering, die me deed denken aan een focaccia die ik dikwijls kocht in Bologna. Dat plein, die olijven, het zout, het vet, de zon, de liefde.

C’era una volta… Er was eens… in een land hier niet zo ver vandaan…

2. Chef’s Table: Corrado Assenza

Corrado is een ijsmaker en pasticciere (banketbakker) uit Sicilië. Hij heeft in het plaatsje Nora een klein café (Café Sicilia) en ook hij weet met passie te vertellen over goede producten.

Een vakman beheerst niet alleen de technieken, maar heeft een geschiedenis met een product, weet wie de producent is, hoe de producten worden gemaakt, de honing, amandelen en pistachenoten.

Voor een perfecte granita op een zonovergoten terras op het zoete Sicilië. Assenza is een sympathieke 60-plusser die vertelt over generaties die bij zijn café ijs komen eten. Vader op zoon, moeder op dochter. Hij vertelt over families en herinneringen die zijn verbonden met eten. En zo verklaart hij zijn succes en zijn vakmanschap.

 3. Chef’s Table: Massimo Bottura

Bottura is de wereldberoemde chef wiens restaurant Osteria Francescana al eens de titel kreeg van ‘beste restaurant ter wereld’. Hij schrijft dikke pillen van kookboeken, waarvan ik er twee mocht recenseren voor Dit is Italië: Brood is Goud en De kunst van de Italiaanse keuken.

In dat eerste boek heeft hij zich gestort op een missie: hoe maak je van restjes voedsel een lekkere maaltijd, in de strijd tegen voedselverspilling. In zijn andere boek gaat het ook over het koken van herinneringen.

Iedereen heeft wel bepaalde associaties met voedsel. Waar was je toen je dat voor het eerst at? Wat is het gerecht dat je moeder altijd voor je maakte? Wat is de guilty pleasure waar je altijd maar aan toe moet geven en hoe kun je die bewerken tot iets fantastisch?

Hoe recreëer je een herinnering? Een fantastische vraag.

Alle Italiaanse inhoud gekeken op Netflix?

Wil je nog meer tips voor online Italiaanse films kijken, buiten Netflix om? Dan kun je bijvoorbeeld via Lumière, Pathé Thuis of andere portals Italiaanse films huren (meestal voor zo’n 3 euro per stuk).

Je kunt ook een VPN-abonnement nemen om met je Nederlandse of Belgische Netflix-account op de Italiaanse Netflix in te kunnen loggen.

Meer tips om (gratis) Italiaans te leren vind je hier.

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mooiste plekken Abruzzen

Abruzzen: de 11 mooiste plekken

mooiste land ter wereld

14 redenen waarom Italië het mooiste land ter wereld is