in

Italiaans leren in de auto

Italiaans leren in de auto
Tips om Italiaans te leren in de auto (beeld: Pixabay)

Veel mensen forenzen naar hun werk. Een uur in de auto van Bergambacht naar Rotterdam, in de file. Tijdverspilling of handige leertijd? Drukke studenten Italiaans willen optimaal gebruikmaken van hun tijd en zeker als je elke dag in de auto zit kun je goed Italiaans leren in de auto.

Onderweg Italiaans leren – de mogelijkheden

In de auto zijn de mogelijkheden om te leren wat beperkter, al is het alleen maar omdat je ook nog op het verkeer moet letten (en je meestal ook niet doorlopend de beschikking hebt over internet).

Het komt er vooral op neer dat je aan de hand van audio zult moeten leren. Hier zijn een aantal mogelijkheden en tips.

Audio van lesmethodes

Beginnende studenten Italiaans zetten in de auto vaak de audio-cd’s op van de methode aan die ze gebruiken in hun reguliere Italiaanse lessen, bijvoorbeeld van Con Piacere of van Nuovo Espresso. Dan doen ze bijvoorbeeld luisteroefeningen in de auto.

Nuovo Espresso

Woordjes leren

Ook kun je 1.000 Italiaanse woordjes of zinnen leren door een cd te kopen (of een audiobestand te downloaden) en eindeloos te luisteren in de auto. Maar de kans is groot dat je die cd’s snel moe wordt. Woordjes en zinnen luisteren is soms nogal saai.

Italiaanse muziek luisteren

Een andere optie is het luisteren naar Italiaanse muziek. Misschien heb je favoriete Italiaanse artiesten en ga je extra goed op de teksten letten. Ben je nog niet zover? Luister dan bijvoorbeeld naar de Italiaanse Kinderen voor Kinderen (Zecchino d’Oro).

Luisterboeken

Bij de boekjes van Lettura Facile zitten ook ingesproken teksten die je kunt luisteren in de auto, deze zijn ook op verschillende taalniveaus te beluisteren (A1/A2 enzovoorts).

Op de website van Libroaudio.it vindt je ook gratis luisterboeken in het Italiaans. Deze kun je downloaden en dan via je telefoon of een usb-stick in je auto beluisteren. Let er wel op dat deze boeken op een vrij hoog niveau zijn, vanaf ongeveer B1 van het Europees Referentiekader.

Lukt die nog niet, dan kun je ook op zoek gaan naar kinderboeken om te luisteren in de auto.

Podcasts & Spotify

Er zijn tal van goede podcasts waarmee je Italiaans kunt leren. Heb je geen data in je auto, dan kun je een aantal podcasts voorafgaand aan je reis downloaden. Meer informatie over de beste podcasts om Italiaans te leren vind je in dit blogartikel.

Podcast Italiano: een van de manieren om Italiaans te leren in de auto! (bron: podcastitaliano.com)

Voor Spotify en andere diensten heb je meestal wel een betaald account nodig om podcasts te kunnen downloaden.

Gezellig oefenen met passagiers

Doe Pim pam pet in het Italiaans, Vado in vacanza e porto con me (hier een bagagelijst in het Italiaans), Vedo vedo quello che non vedi tu enzovoorts. Ook leuk voor op de camping als je na een lange autoreis eindelijk bij het Gardameer bent.

De methode Michel Thomas

De Michel Thomas Methode (bron: michelthomas.com)

En dan zijn er nog de speciaal ontwikkelde luistermethodes. Iemand die zeer goede recensies heeft voor zijn luistermethode voor het aanleren van talen is de psycholoog en linguïst Michel Thomas (1914-2005). Je kunt zijn methode kopen bij bol.com. (Met de Michel Thomas-methode kun je niet alleen Italiaans leren, maar je feitelijk elke taal eigen maken.)

Het is een door hemzelf ontwikkelde methode die zich vooral richt op het wegnemen van angsten en het verwerven van taalkennis met nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie als leidraad. Op de manier zoals kinderen hun moedertaal leren. Daarmee kun je hem zeker ook wel koppelen aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten over taalverwerving.

Het is echter wel ingesproken in het Engels door een niet-native Engelsman. Bij mij ging er op het begin wat aandacht uit naar het rare Engels. Als je daar eenmaal aan gewend bent is het een methode die zich effectief richt op aandachtig en gefocust luisteren en niet op gedachteloos herhalen.

De betekenis dringt bij deze methode gelijk door met het horen van het woord. En tegelijkertijd is het heel erg zen om naar te luisteren. Het is alsof je naar een interessant radioprogramma luistert, waarbij je aan het denken wordt gezet. Om te kijken of dit wat voor jou is kun je een les proberen op zijn website.

Hoe studeer jij Italiaans in de auto? Heb je nog tips voor mensen die ook onderweg Italiaans willen leren?

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Villa del Balbianello

Villa del Balbianello aan het Comomeer

Florence beste bezienswaardigheden

Florence: de 14 beste bezienswaardigheden in een iconische stad