in , ,

VIDEO: toegangskaartje voor het Pantheon komt eraan

Het lijkt er toch van te komen dat toeristen een kaartje moeten gaan kopen om het Pantheon van Rome te bezoeken. De toegang tot de wereldberoemde basiliek is nu gratis. Het ministerie van Cultuur denkt zo jaarlijks 21 miljoen euro te verdienen, geld dat in het onderhoud van het gebouw kan worden gestoken.

De plannen om toegang te gaan heffen voor een bezoek aan het Pantheon zijn afkomstig van cultuurminister Dario Franceschini. Die gelooft dat de zeven miljoen bezoekers die het gebouw per jaar aandoen geen probleem hebben met het kopen van een kaartje. Dat moet dan ongeveer drie euro gaan kosten. De opbrengst is voor de restauratie en fondsen bestemd voor de andere musea in de stad, volgens de plannen van Franceschini.

Inmiddels roeren voor- en tegenstanders van de heffing zich. Want ook al zijn er uitzonderingen, het Vaticaan is in de meeste gevallen tegen het heffen van entree in de gebouwen van de kerk. Toch klinkt vanuit het bisdom Rome enige bijval voor de plannen. ‘We zouden een toeristische route kunnen aanleggen door kerken die veel bezocht worden. Die routes kunnen benut worden als er geen kerkdiensten zijn,’ aldus een woordvoerder.

Belasting

Het Pantheon werd in het jaar 125 gebouwd op de plek waar een eerdere tempel door brand werd verwoest. Het gebouw is vooral bekend door de enorme koepel van ongewapend beton, die een diameter van ruim 43 meter heeft. In het dak van de koepel zit een opening van bijna negen meter, waardoor regen vrij spel heeft, maar waardoor het gebouw ook beter bestand is tegen aardbevingen.

‘Ik was eerlijk gezegd verbaasd dat ik gratis naar binnen mocht,’ zegt een Franse toeriste. Ze is net in Rome aangekomen en wilde als eerste het Pantheon bezoeken. ‘Als met mijn geld het gebouw wordt onderhouden lijkt me dat prima.” Maar een Spanjaard maakt bezwaar: ‘Ik betaal toch al toeristenbelasting om Rome te zien? Waarom moet ik dan hier nog eens apart geld neertellen?’

Foto Pantheon: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

Oltrepò Pavese: 7 redenen om deze streek te ontdekken

reistips italie 2017

Reistips Italië 2017: dit zijn dé must-sees dit jaar