in ,

Oltrepò Pavese: 7 redenen om deze streek te ontdekken

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

De Oltrepò Pavese ligt in de provincie Pavia, in het zuidwesten van Lombardije, onder Milaan. In Nederland en België is de Oltrepò Pavese vrijwel onbekend. Behalve bij die enkele verdwaalde wijnliefhebber. Dat is jammer, want dit mooie gebied heeft de geïnteresseerde toerist het nodige te bieden. De Oltrepò ligt – zoals de naam al zegt – oltre il Po, aan de overkant van de rivier de Po.

Die kent iedereen, al was het maar van de Po-vlakte waar je doorheen rijdt als je via Zwitserland naar Italië reist. De provincienaam Pavia vormt het tweede deel van de naam. In dit artikel geef ik je 7 goede redenen om de Oltrepò Pavese dit seizoen zelf te komen ontdekken!

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

1. Rust, ruimte en relax

Telkens als ik thuiskom, de auto parkeer en uitstap, overvalt de stilte me. Weg is het geruis van de banden, het gebrom van de motor, het suizen van de wind. Stilte, totale stilte. Zelfs na al die jaren dat we hier tussen de wijngaarden wonen, blijft het een wonder en letterlijk een verademing: instinctief haal je meteen diep adem. Frisse lucht stroomt je longen binnen, spanning vloeit uit je ledematen weg. Rust. De wereld lijkt tot stilstand gekomen.’

Dat schreef ik in deel 2 van Meer Italiaanse Toestanden, mijn verhalen over Italië. En dat kun je hier ook beleven! Of zoals een Duitse gast van ons ooit uitriep: ‘Diese Stille! Das gibt es bei uns doch nicht mehr!’ Kom, geniet en ontspan en laat de stress van je af glijden. Je hoeft er niets voor te doen, het gaat vanzelf!

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

2. Panoramische uitzichten

De Oltrepò Pavese is een gebied met uitgestrekte wijngaarden en glooiende heuvels. Al wandelend, fietsend of toerend met de auto krijg je dan ook de mooiste vergezichten voorgeschoteld. Niet voor niets noemt men dit gebied ook wel het Toscane van Noord- Italië!

In het zuiden kun je leuke historische plaatsjes bezichtigen, zoals Zavattarello met het middeleeuwse kasteel en Varzi met het middeleeuwse stadscentrum. De Penice Pas (1.200 m) is een bekende ontmoetingsplaats van motorrijders en pelgrims/wandelaars onderweg naar Bobbio, de laatste rustplaats van San Columbano.

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

3. De échte Italiaanse keuken

Italië staat bekend om zijn fantastische keuken. De Italianen zijn er ook zelf vaak van overtuigd dat hun keuken de beste van de wereld is en het moet gezegd: het eten is hier altijd erg lekker doordat men toeristen nog niet gewend is. Je krijgt hier gerechten voorgezet die een rasechte Italiaan lekker vindt, en deze fijnproever stelt hoge eisen!

Geen tourist menu of foeilijke foto’s van onsmakelijk uitziende gerechten. Als je geen Italiaans spreekt, laat je je leiden door de gastheer of gastvrouw van deze restaurants: het komt vanzelf allemaal goed. En over de prijs hoeven we ons weinig zorgen te maken: in een gemiddeld restaurant in de Oltrepò ligt die prijs op Nederlands eetcaféniveau.

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

Op zondag wordt er uitgebreid geluncht en die pranzo della domenica duurt dan ook uren. Het is de voornaamste zondagse familieactiviteit en ontmoetingsgelegenheid waaraan alle generaties deelnemen. Het is echt een aanrader om dat een keer te doen! Aan keus is er geen gebrek: er zijn honderden trattorie, osterie, pizzerie en agriturismi in de Oltrepò te vinden.

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

4. Oltrepò Pavese: het grootste wijngebied van Lombardije

Italië is bij uitstek ook een land van beroemde en uitstekende wijnen en de laatste jaren is de prosecco uit Franciacorta (ook Lombardije) over de hele wereld erg populair als aperitief. Maar wist u dat de beste spumante bruiswijn van heel Italië in de Oltrepò Pavese geproduceerd wordt? Dat concludeert althans de Michelin van de Italiaanse wijn, de Gambero Rosso in zijn overzicht van 2015!

De Oltrepò Pavese is vooral bekend als de grootste Italiaanse producent van de Pinot Nero (Bourgogne, Blauburgunder). De ligging rond de 45e breedtegraad maakt het gebied bij uitstek voor deze druif geschikt.

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

Hoewel er in de Oltrepò van oudsher vooral wijn voor de Milanese markt geproduceerd wordt (soms bij de wijnboer zelf afgehaald per mandfles!), richten steeds meer producenten zich de laatste jaren op het maken van echte kwaliteitswijn. Zo zijn er nu tientallen leuke, kleinere cantina‘s met elk hun eigen topproduct.

wijnkaart Oltrepò Pavese
Wijnkaart van de Oltrepò Pavese (bron: wijnkennis.be)

Vele van deze wijnbedrijven zijn ook nog eens gelegen op historische locaties zoals kastelen en kloosters. De moeite van het bezoeken om verschillende redenen meer dan waard! Wijnproeven kan hier bijna overal ‘aan huis’ bij de cantina zelf, zonder ingewikkeld gedoe en zonder betaling. Gastvrijheid en liefde voor het eigen product staan voorop!

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

5. Het Verstilde Klooster van de Blinde Monnik

In een prachtige bosrijke en meditatieve omgeving in de heuvels ligt het kloostertje van San Alberto di Butrio met 15eeuwse fresco’s en relikwieën. Een heel bijzondere plek die je niet mag overslaan bij een bezoek aan de Oltrepò. Het complex bestaat uit drie aan elkaar gebouwde kerkjes, waarvan het eerste zou zijn gesticht door de Malaspina-familie om God te bedanken voor de genezing van hun zoon van stomheid.

Ook te bewonderen is er de zeer eenvoudige kamer van de blinde frater Ave Maria, die hier tot zijn dood in 1964 heeft gewoond. Zijn bed ligt bestrooid met briefjes van godsvruchtige bezoekers waarop ze smeekbeden voor zieke geliefden hebben geschreven.

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

6. Vrij wandelen (en fietsen) tussen de wijngaarden

Alle wijngaarden in de Oltrepò zijn vrij te doorkruisen. Hekken zet men hier alleen om het eigen huis. Niemand kijkt er vreemd van op als er een wandelaar tussen zijn druiven kuiert: men groet vriendelijk en maakt graag een praatje. Dit betekent dat je letterlijk overal van en naar toe kunt wandelen: Santa Maria della Versa, Lirio en verder. Onderweg geniet je van de prachtige vergezichten en de stilte en rust je uit bij een barretje of met een lunch op een terras. La Dolce Vita op z’n best!

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!

7. Lanterfanten in de historische universiteitsstad Pavia

Pavia is een leuk en rustig historisch stadje met een goede mengeling van bezienswaardigheden en winkels. Het heeft een van de oudste universiteiten van Italië en Europa met een prachtig historisch gebouwencomplex pal in het centrum. Ook zijn er veel (middeleeuwse) kerken die de moeite waard zijn en zijn er verschillende musea in het kasteel van de stad.

Over de Ticino-rivier ligt de bijzondere overdekte brug. Alles is op loopafstand te vinden en er zijn veel gelegenheden om even uit te rusten op een bankje op een van de vele stille pleintjes van de stad. En na een middagje struinen en shoppen kun je een terrasje te pikken op de gezellig drukke Piazza della Vittoria van dit historische stadje. Een aperitivo met lekkere hapjes op tafel en mensen kijken!

Ben je zelf weleens in de Oltrepò Pavese geweest?

Written by Stef Smulders

Stef Smulders is een Nederlander die in 2008 met echtgenoot Nico en hond Saar naar Italië emigreerde om daar een B&B te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. In 2014, bijna vijf jaar later, deed hij in het boek ‘Italiaanse Toestanden’ verslag van zijn belevenissen. Over de aankoop van een huis met een wispelturige makelaar, de verbouwing ervan met een eigenwijze aannemer, maar ook leuke en leerzame ontmoetingen met bijzondere Italianen. ‘Italiaanse Toestanden’ is inmiddels het hoogstgewaardeerde Italiëboek op bol.com en is in het Engels, Italiaans en het Spaans vertaald. In 2016 schreef hij het vervolg: 'Meer Italiaanse Toestanden' en in 2017 verscheen deel 3, 'Nóg Meer Italiaanse Toestanden'. In 2021 publiceerde Stef zijn eerste bundel met zeer korte komische verhalen verschijnen, onder de titel ‘Bezoekuur en 99 Andere Korte Komische Verhalen’. Zeer recent verscheen de bundel ‘Het Echte Italië’ over het dagelijkse leven in Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italië vecht terug tegen monument-vandalen

Italië vecht terug tegen monument-vandalen

De open koepel van het Pantheon in Rome kon je tot nu toe gratis bewonderen. Maar daar komt waarschijnlijk verandering in.

VIDEO: toegangskaartje voor het Pantheon komt eraan