in ,

Vakantie: ga je onvoorbereid of ben je een echte prepper?

Hoe doe jij je vakantievoorbereiding?
Hoe doe jij je vakantievoorbereiding? (foto: Unsplash)

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat het leuk is als je je kunt verheugen op een volgende vakantie. En al helemaal als de reis naar Italië gaat. Niet voor niets adviseren zelfs psychologen om je vakantie zo vroeg mogelijk vast te leggen om zoveel mogelijk te profiteren van de voorpret. Soms is de voorpret zelfs leuker dan de hele vakantie…

Maar hoe zit het met de overige vakantievoorbereiding? Bereid jij je uitvoerig voor als je naar Italië op vakantie gaat? Of gooi je de avond voor vertrek wat kleren, een paspoort en een tandenborstel in je koffer en ga je gewoon?

Nuttige en verplichte zaken

Er zijn een paar dingen die je sowieso mee moet nemen naar Italië. Al was het maar omdat ze verplicht zijn in il belpaese of in de landen waar je doorheen rijdt.

We hebben het dan over:

  • De gevarendriehoek en de gele hesjes (nou ja, ze moeten in ieder geval fluorescerend zijn)
  • EHBO-trommel voor in de auto (ook handig op de camping of in je appartement)
  • De juiste banden (winterbanden zien in Italië NIET toegestaan tussen medio mei en medio oktober)

Voor de volledige lijst met wat er mee moet naar Italië lees je dit artikel.

La macchina

Over la macchina gesproken, je doet er natuurlijk slim aan om die voorafgaand aan je vakantie even na te laten kijken. Veel autodealers bieden een voordelige zomercheck aan. Dingen om in de gaten te houden zijn het profiel van je banden (pomp ze ook goed op als je je auto flink vollaadt), het niveau van de koel- en ruitensproeier vloeistof en de olie. Dit moet je ook kunnen zonder de hulp van de garage, want op de lange terugweg naar huis kun je deze punten het beste weer even nalopen.

Heel handig: koelbox voor in de auto
Heel handig: koelbox voor in de auto

Kijk ook of je alle spullen voor in de auto hebt. Misschien heb je een koelbox op 12 Volt nodig, een handige organizer voor de achterbank, zonwering voor de kinderen (echt een aanrader als je naar Italië rijdt), een nieuw navigatiesysteem of toch nog een paar van de gele hesjes en een verbanddoos? Als je autospullen nog snel even voor je vakantie wilt bestellen, kijk je bijvoorbeeld op WWW.AUTODOC.NL.

Muziek voor onderweg

Waar je ook heen gaat in Italië, minimaal een dag ben je altijd wel onderweg. Dan is het lekker om wat leuke muziek te hebben. Misschien een cd van de Sprookjesboom voor kleine kinderen, wat populaire muziek voor oudere kinderen en natuurlijk wat leuks voor jou en je partner. Als je schermpjes voor de achterbank hebt of kids met eigen apparatuur, dan kun je ze ook met een koptelefoon naar hun eigen muziek laten luisteren.

Italiaanse muziek voor onderweg
Italiaanse muziek voor onderweg? (bron: Spotify)

Heb je een auto met een modern audiosysteem, dan kun je meestal ook muziek rechtstreeks vanaf je mobieltje of usb-stick afspelen. Van tevoren even een fijn vakantieplaylist maken en gaan! Misschien doe je nog wat inspiratie op via ons Spotify-kanaal.

Hoe zeg ik het op z’n Italiaans?

Hoe is jouw Italiaans? En naar welke regio ga je? Kom je in de wat minder toeristische gebieden, dan red je het in Italië niet altijd met Duits of Engels. Dan kan een boekje, een app of wat Italiaanse lessen goed van pas komen. O ja, let ook even op de fameuze Italiaanse handgebaren. Natuurlijk verwijzen we je niet naar de Italiaanse scheldwoorden. Dat zou niet chic zijn.

stroopwafels
Cadeautje? Stroopwafels!

Een cadeautje

Dit doet het altijd goed: een presentje voor je Italiaanse gastheer of gastvrouw, bijvoorbeeld de host van je Airbnb of bed and breakfast. Een pakje stroopwafels is altijd een goede keuze! Maar iets anders kan natuurlijk ook. Zelf hebben we weleens een Hollandse klomp voor in de tuin met een plantje erin meegebracht.

Plan je route

Ook al heb je een navigatiesysteem, het is toch handig om een globaal idee te hebben van de route die je rijdt. Als je ANWB-lid bent kun je gratis kaartjes ophalen in de ANWB-winkel met daarop de belangrijkste vakantieroutes naar Italië en de bijzonderheden (zoals wegwerkzaamheden) onderweg. Hou ook rekening met vakantiedrukte en wachttijden voor de Alpentunnels. Check kort vooraf je geplande route via de website van de ANWB.

Tip: plan je globale route en zorg voor back-up naast je navigatiesysteem
Tip: plan je globale route en zorg voor back-up naast je navigatiesysteem (beeld: Wikimedia)

La dolce vita in je hoofd

Oké, deze is misschien wel de belangrijkste. Als je naar Italië gaat, moet je een beetje doen als de Italianen doen. Plan je dagen niet te vol, sla eens een onverwacht zijpaadje in en neem de tijd voor een uitgebreide pranzo en een fijne passeggiata. Een deel van het plezier van een Italië-vakantie is juist het loslaten van planningen en voorbereidingen en meer in het hier en nu te leven. Precies, dat is genieten van la dolce vita.

Hoe bereid jij je voor op vakantie in Italië?

Nu willen we graag van jou horen: ben je een echte vakantie-prepper die vooraf zo goed mogelijk alles geregeld wil hebben? Of begint la dolce vita voor jou al in Nederland of België en laat je alles zoveel mogelijk op z’n beloop? Geef hieronder gerust ook jouw vakantievoorbereidingstips door om er anderen mee te helpen!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een van de mooiste plekken in Ligurië: Ventimiglia

De 15 mooiste campings aan de Italiaanse Bloemenrivièra

Paperbags van Uashmama

Winactie: paperbags van Uashmama