in ,

Wat moet ik meenemen op vakantie naar Italië?

Paklijst Italië - Wat moet er mee op vakantie naar Italië?
Paklijst Italië - Wat moet er mee op vakantie naar Italië?

Veel mensen die er nog niet (of niet zo vaak) zijn geweest, vragen zich af wat ze moeten meenemen op vakantie naar Italië. Wat heb je nodig voor je vakantie in Italië en wat heb je niet nodig?

Die vraag kun je natuurlijk op verschillende manieren beantwoorden. Van ‘niets, als je je creditcard maar op zak hebt’ tot een complete vakantiechecklist met honderden dingen die eventueel van pas zouden kunnen komen.

In dit artikel geven we graag aan wat je 1) verplicht mee moet nemen, 2) wat handig is om mee te nemen en 3) wat je ook nog mee zou kunnen nemen.

Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf of je met de auto gaat of met het vliegtuig. Aangezien de meeste Nederlanders en Vlamingen met de auto naar Italië rijden, zullen we ons in dit artikel beperken tot tips voor automobilisten.

1. Dit moet in ieder geval mee naar Italië

Hieronder eerst de spullen die je sowieso moet meenemen op vakantie naar Italië. Omdat ze verplicht zijn op reis naar Italië of omdat het erg lastig is als je ze niet bij je hebt. Kortom, dit heb je nodig als je naar Italië op vakantie gaat.

Gevarendriehoek en veiligheidshesjes

Je moet in je auto in ieder geval een gevarendriehoek en veiligheidshesjes meenemen, voor als je onverhoopt stil komt te staan. Een EHBO-doos moet je ook bij je bagage inpakken. Kom je onderweg door België? Dan moet je er ook een brandblusser aan toevoegen. En in Frankrijk zijn twee alcoholtests in de auto verplicht.

Als je pech hebt of een ongeval krijgt, is het gebruik van een gevarendriehoek ’s nachts of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom verplicht. Ook met ingeschakelde alarmlichten. Overdag is het gebruik van de gevarendriehoek buiten de bebouwde kom in de buurt van een bocht of op een heuvel eveneens verplicht. De gevarendriehoek moet op de auto(snel)weg op zo’n 100 meter en op overige wegen ongeveer 50 meter achter je auto worden geplaatst.

Zowel de bestuurder als de passagiers zijn verplicht veiligheidshesjes te dragen zodra ze uit een voertuig stappen dat buiten de bebouwde kom in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht door pech of een ongeval stilstaat op de weg. Heb je geen gevarendriehoek op veiligheidshesjes, dan kun je die kopen bij de ANWB-winkel.

EHBO-trommel

Een EHBO-kit is niet verplicht in Italië, maar wel op weg ernaartoe, in Duitsland en Oostenrijk. Pak ‘m in in je bagage en zorg dat je er onderweg ook nog bij kunt!

Corona: zelfverklaring om naar Italië te reizen

Een andere ‘nieuwigheid’ is de zelfverklaring die je moet invullen en zo nodig moet tonen bij de grens. Hierop dien je aan te geven wat de reden van je bezoek aan Italië is. Ook moet je verklaren dat je gevaccineerd bent of kort geleden een coronatest hebt ondergaan. De verklaring kun je hier in het Engels downloaden.

Update 2022: een coronabewijs is niet meer verplicht voor reizen naar Italië. Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website Italia.it (informatie in het Engels).

Zomerbanden

Ga je in de zomer naar Italië? Let er dan op dat je niet nog je winterbanden onder je auto hebt. Daarmee mag je tussen half mei en medio oktober niet over de Italiaanse wegen rijden. Het gaat om winterbanden met de letters L (120 km/u), M (130 km/u), N (140 km/u), P (150 km/u) en Q (160 km/u). Deze regel negeren kan je hoge boetes opleveren. Maar bovendien zijn zomerbanden in de Italiaanse zomer veel veiliger (en ze gaan ook langer mee).

LPG-nippel

Naast deze veiligheidsmaatregelen moet je ook je paspoort of identiteitskaart meenemen om zo nodig te kunnen tonen. En ja, ook een rijbewijs is natuurlijk verplicht. Rij je op LPG? Vergeet dan ook niet om je nippel voor Italië mee te nemen.

Wat gaat er mee in de auto naar Italië?
Wat gaat er mee in de auto naar Italië? (foto: Edward Hendriks)

2. Wat handig is om mee te nemen naar Italië

De volgende spullen heb je niet per se nodig als je naar Italië gaat, maar ze kunnen wel goed van pas komen. Zo is onze ervaring tenminste.

Tolvignet

Als je via Zwitserland of Oostenrijk naar Italië rijdt, is het handig om vooraf alvast je tolvignet te kopen. Dat kan bij de winkel van de ANWB. Natuurlijk kun je de vignetten ook nog aan de grens met Duitsland kopen, maar zelf vinden we het wel prettig als deze er alvast op zitten. Dan hoef je bij de grens niet per se te stoppen (wat niet altijd handig uitkomt met eten, tanken of de kinderen ‘uitlaten’).

De route

Oriënteer je vooraf op de route. Controleer of er geen grote vertragingen zijn op de geplande route en wijk daar zo nodig vanaf. Neem naast navigatie (controleer of je deze ook zonder dataverkeer) in Italië kunt gebruiken ook een stratenboek of kaart op papier mee.

Er zijn van die momenten waarop al die handige technologische snufjes je gewoon in de steek laten. Het landweggetje waar je staat in het niets verdwijnt als je uitzoomt om te weten waar de dichtstbijzijnde stad is en je langzaam je kalmte verliest omdat je daardoor ook niet meer ziet welke andere landweggetjes je moet nemen om er te komen. Die kaart uitspreiden op de moterkap is dan echt een verademing!

Zonnebril

We zouden iedereen aanraden om een zonnebril mee te nemen, niet alleen om je ogen te beschermen tegen het felle licht in de auto én op straat, maar ook als vast onderdeel van je outfit. En als je hem niet gebruikt kun je hem handig omhoog schuiven, waardoor je haren niet in je gezicht hangen. Heel handig als je een ‘bad hair day’ hebt.

Hoe zeg ik het op z’n Italiaans

Natuurlijk is het altijd een goed idee om te weten dat buongiorno goedendag betekent, je per favore zegt bij je verzoek om iets en je grazie gebruikt om te bedanken, zodat je als een welgemanierd persoon overkomt in het land waar fare bella figura best belangrijk is.

Een boekje ‘hoe zeg ik het op z’n Italiaans’, een woordenboekje Italiaans-Nederlands of een vertaalapp op je smartphone kan goed van pas komen. Of spreek je zo goed Italiaans dat dat niet nodig is?

Creditcard of kleingeld

Als je naar Italië gaat en je rijdt over de snelweg, moet je tol betalen. Het makkelijkst en het snelst is het om hiervoor je creditcard te gebruiken. Mocht je dat niet willen of geen creditcard hebben, dan moet je zorgen voor wat contant geld in de middenconsole van je auto.

Verloopstekkers

De driepolige stekkers en de driepolige contactdozen die ze in Italië gebruiken, kunnen soms een probleem vormen. Soms passen onze stekkers goed, soms moet je echt wurmen (zoals bij de lader van de laptop) en soms gaat-ie er gewoon echt niet in. Verloopstekkers kun je overal in Italië kopen, maar als het belangrijk is dat je meteen je telefoon op laptop op kunt laden, dan is het misschien handig er hier alvast eentje aan te schaffen.

Externe batterij

Over opladen gesproken. Een externe batterij of een powerbank is handig om je mobieltje en je tablet op te laten als je even geen stopcontact in de buurt hebt, bijvoorbeeld als je een rondreis door Italië gaat maken en veel op pad bent. Als je er eentje met een flinke capaciteit koopt, kun je jouw smartphone of tablet er meerdere keren mee opladen.

Medicijnen en zo

Gebruik iemand van je reisgezelschap medicijnen? Dan kun je die uiteraard het beste meenemen vanuit huis. Muggenspul kun je meenemen, maar je hoort ook vaak dat je dat juist beter in een lokale supermarkt kunt kopen, omdat het dan is afgestemd op de lokale mugpopulatie (onze persoonlijke ervaring is dat muggen in Italië vrij resistent zijn tegen citronella, rook en allerlei andere middeltjes).

Ook een setje met wat EHBO-spulletjes (dat moest je toch al meenemen in je auto) goed van pas komen. Denk ook aan pilletjes tegen wagenziekte en paracetamol. Als je iets in de Italiaanse apotheek moet kopen, is dat meestal duur.

Dingen om te doen voor de kinderen

Gaan er kinderen op de achterbank mee? Naar Italië rijden is een lange zit. Het is handig als ze iets te doen hebben. Boeken met kijkplaten of kleurboeken bijvoorbeeld. Met Nintendo of een iPad/dvd-speler kun je ook veel kilometers maken voordat je weer even moet stoppen. Een dekentje voor als ze het koud krijgen (als je ’s nachts rijdt) is ook praktisch. Plastic tasjes en vochtige doekjes komen onderweg ook goed van pas.

3. Wat eventueel ook op je paklijst voor Italië kan

En dan hebben we nog de artikelen die je eigenlijk niet mee hoeft te nemen, maar die mogelijk toch goed van pas kunnen komen. Of waar je gewoon ook op vakantie niet buiten kunt. Dat zal voor iedereen verschillend zijn. Daarom de vraag: wat wil je meenemen op vakantie naar Italië. Een paar overwegingen geven we je graag mee.

Een presentje?

Een cadeautje voor je gastheer of gastvrouw (als die je persoonlijk ontvangt, zoals bij een B&B) is ook leuk om mee te nemen en breekt meteen het ijs. Een zakje stroopwafels valt altijd in goede aarde!

Pindakaas is gewoon te koop

In Italië kun je vrijwel alles krijgen wat je in Nederland ook kunt krijgen. En is er iets niet, dan pas je je toch gewoon aan? Of, als je er echt niet buiten kunt, dan neem je het alsnog mee. Dat je jouw boterham met pindakaas niet kunt eten in Italië, daar hoef je niet eens bang voor te zijn.

We zijn in verschillende grote supermarkten geweest waar je gewoon Calvé Pindakaas (sinds een aantal jaren zie je dit werkelijk overal staan) kon krijgen. Het heet natuurlijk geen pindakaas, maar je herkent de pot meteen. Maak je je toch zorgen of je je favoriete broodbeleg wel kunt vinden in de regio waar je heen gaat, steek de pot dan gewoon tussen je bagage!

Pindakaas heet in Italië Peanut Butter, maar smaakt precies als die bij ons
Pindakaas heet in Italië Peanut Butter, maar smaakt precies als die bij ons (foto: Edward Hendriks)

Hollandse biertjes

Bang dat je je Hollandse (of Belgische) biertjes moet missen? Heineken is sowieso overal verkrijgbaar, maar steeds vaker ook Grolsch, Bavaria, Amstel of andere Nederlandse merken. Ook Belgische biertjes hebben we in de supermarkt zien staan.

Hagelslag, mayo en kaas en drop

Drop is een ander verhaal. Als je niet zonder je Nederlandse dropjes kunt, dan is het misschien handig om een paar pondspakken mee te nemen. Verder horen we wel verhalen van mensen die de hagelslag, de ontbijtkoek en de mayonaise van thuis meenemen. En soms ook een stuk Hollandse kaas.

Wij doen het zelf niet, maar kunnen ons voorstellen dat sommige mensen niet zonder deze Nederlandse producten kunnen. En het klopt, deze zijn moeilijk in Italië te verkrijgen. Tenminste, zoals je ze in Nederland kent.

Koffie en thee en zo

Senseo? Daar gaan we het niet eens over hebben. Er zijn grenzen. Heb jij die Italiaanse koffie weleens geproefd? Vind je ‘m te sterk, vraag dan gewoon om een americano. Dan doen ze er water bij en lijkt-ie meer op onze filterkoffie.

Wat wel handig is, is als je een beetje koffie van thuis bij je hebt (bijvoorbeeld in een afsluitbaar bakje) voor die eerste middag en avond op de camping of in je vakantiehuisje. Niets zo vervelend als ontdekken dat je geen kopje koffie kunt zetten om bij te komen van die lange reis naar Italië.

Ben je een theefijnproever, dan is het misschien handig om wat lekkere thee mee van huis te nemen. De thee die je in Italië kunt krijgen, past waarschijnlijk niet altijd bij jouw smaakvoorkeuren.

Hollandse toetjes

Voor mensen die echt niet zonder toetjes kunnen leven en ijs en al die andere Italiaanse dolci maar niks vinden (huh, zijn die er dan?): neem je eigen lang houdbare vanillevla mee. Die is in Italië niet makkelijk te krijgen en als je ‘m vindt, komt hij qua prijs in de buurt van goud.

Overlevingspakket

Wat op zich wel handig is als je laat aankomt (en je weet dat er niks voor je klaarstaat), is een overlevingspakket met wat beschuit of toast, een blikje of flesje drinken, wat fruit en eventueel wat ontbijtgranen. Alles wat je nodig hebt om die eerste avond en de ochtend erna door te komen, voordat je boodschappen hebt kunnen doen. Als je dingen koel kunt houden in je caravan, dan kun je nog wat meer meenemen.

La dolce vita

Tenslotte: vergeet niet alvast een beetje la dolce vita mee te nemen naar Italië. Je hebt vakantie, dus rustig aan. Je hebt alle tijd om dingen te doen waar je normaal geen tijd voor hebt. Wees dus ook flexibel en durf van je plannen af te weken. Doe een beetje als de Italianen, hou je aan de siëstatijden en zorg ervoor dat die vakantie ook echt vakantie wordt! O ja, en laat een beetje ruimte (of een koelbox) vrij in de auto om al die lekkere dingen uit Italië mee naar huis te nemen!

Wat neem jij mee op vakantie naar Italië?

Hebben we iets écht belangrijks over het hoofd gezien? Waar kun jij niet zonder tijdens je vakantie? Wat staat er bij jou beslist op je Italië-paklijst? Help je mede-Italiëgangers en laat een reactie achter.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het strand bij Lecce

Column: voorgoed verliefd op Lecce

Italiaanse aperitiefjes voor de zomeravond -zo maak je ze zelf

Italiaanse drankjes voor de zomeravond: maak ze zelf