in , ,

Vakantiegangers naar Italië gaan met de eigen auto, Toscane nog altijd het populairst

Met eigen auto op vakantie, Toscane populairst
Met eigen auto op vakantie, Toscane populairst (foto: Anneloes Hendriks)

Ruim 53% van de bezoekers van Dit is Italië gaat dit jaar op vakantie naar Italië, 31% heeft al geboekt, 23% moet dat nog doen. Toscane is nog altijd favoriet als bestemming. Zo blijkt uit een online onderzoek dat Italiëmagazine Dit is Italië deze maand uitvoerde en dat door 853 respondenten uit Nederland en Vlaanderen werd ingevuld.

Op de vraag ‘Ga je deze zomer naar Italië?’ antwoordde 31% dat ze al geboekt hebben. 23% is het wel van plan, maar heeft nog niet geboekt. Een kleine 20% antwoordt dat ze deze zomer niet naar Italië gaan en bijna 27% weet het nog niet.

Met de auto

Op de vraag ‘Hoe reis je deze zomer naar Italië?’ gaf ruim 66% de reactie ‘met de eigen auto’. Het vliegtuig staat met ruim 18% van de stemmen op de tweede plek. De bus wist met 4% van de stemmen een derde plek onder de vervoermiddelen in te nemen. Eén respondent noemde de fiets.

Meivakantie

In het onderzoek vroegen we ook naar de meivakantie. Bezoekers van Dit is Italië gaven met ruim 37% aan naar Italië te gaan in de meivakantie. Bijna 37% gaf aan dit jaar niet op meivakantie te gaan. Een minderheid van 8% ging wel met vakantie in mei, maar niet naar Italië. 18% liet weten nooit met meivakantie te gaan.

In april was in het nieuws dat veel Nederlanders graag een langere meivakantie zouden willen. Vanzelfsprekend vroegen we hier ook naar. 14% ziet wel wat in de optie voor een langere meivakantie in combinatie met een kortere zomervakantie. 13% wil ook wel een langere meivakantie, maar niet ten koste van de zomervakantie, terwijl bijna 12% juist een langere zomervakantie wil en de meivakantie niet belangrijk vindt.

Verreweg de meerderheid van 61% geeft aan het niet belangrijk te vinden of niet afhankelijk te zijn van vakanties.

Een charmante agriturismo in Toscane: Nederlanders en Vlamingen houden ervan (foto: Edward Hendriks)

Toscane onverminderd populair

We maakten bij Dit is Italië ook maar even van de gelegenheid gebruik om te vragen naar de precieze bestemming van degenen die aangaven naar Italië te gaan. 314 respondenten gaven antwoord op deze vraag. Toscane is onverminderd populair. Opvallend is wel de grote stijging in populariteit van de zuidelijke regio Apulië (Puglia).

De volgende regio’s en plaatsen werden het vaakst genoemd:

 • Toscane: 45 keer genoemd
 • De Marken: 25 keer genoemd
 • Gardameer: 22 keer genoemd
 • Apulië: 21 keer genoemd
 • Umbrië: 20 keer genoemd
 • Piëmonte: 17 keer genoemd
 • Sicilië: 16 keer genoemd
 • Veneto: 15 keer genoemd
 • Lombardije: 11 keer genoemd
 • Comomeer: 10 keer genoemd
 • Ligurië: 9 keer genoemd
 • Rome: 9 keer genoemd
 • Sardinië: 8 keer genoemd
 • Abruzzen: 8 keer genoemd
 • Dolomieten: 7 keer genoemd
 • Calabrië: 7 keer genoemd
 • Emilia-Romagna: 6 keer genoemd
 • Trentino: 6 keer genoemd
 • Amalfi: 4 keer genoemd

De uitkomsten komen overeen met eerder onderzoek van Dit is Italië, dat pre-corona werd uitgevoerd. Ook toen al bleken Italiëgangers honkvast, met een voorliefde voor Toscane, lekker eten en cultuur. 38% zei toen ieder jaar naar Italië te gaan.

Hotel en camping

Tijdens het eerdere onderzoek van 5 jaar geleden vroegen we ook naar de accommodatievoorkeuren. Van de respondenten koos toen 26,2% voor een hotel, terwijl de campings in Italië bij 23% populair waren. 21,5% kiest voor een vakantiehuisje. Andere veelgenoemde verblijfsmogelijkheden zijn een B&B, een eigen huis, bij vrienden of familie of op een agriturismo. Ter vergelijking: volgens cijfers van de ANWB kiest zo’n 40% van de francofielen voor kamperen op een van de vele campings in Frankrijk.

Na de vakantieperiode zal Dit is Italië het onderzoek uitgebreider herhalen, om te controleren of de gemaakte plannen ook zijn waargemaakt.

Bron: onderzoek Dit is Italië onder 853 respondenten in de maand mei 2023.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bespaartips voor goedkope vliegtickets naar Italië

Besparen op je vliegtickets naar Italië

Met Pinksteren kleurde het water van het Canal Grande felgroen (beeld: Vigili del Fuoco/Youtube)

Groen gekleurd water in het Canal Grande van Venetië: geen gevaar voor de volksgezondheid