in ,

VIDEO: Venetië – 5 bijzondere verhalen uit de lagune

Venetiaanse verhalen (beeld: YouTube)

Heleen Westerman en Milton Kam reisden vorig jaar november naar Venetië. Zij gingen op zoek naar het gewone Venetië en gewone Venetianen met een passie voor de geschiedenis van hun eigen stad. Een stad die zich over de eeuwen heen heeft getransformeerd van handelsstad naar kunststad. 

Hun zoektocht heeft geresulteerd in een driedelige documentaireserie over Venetië die je op YouTube kunt bekijken.

Van Handelsstad naar Kunststad

In de eerste aflevering over Venetië wordt stilgestaan bij het belang van de Arsenale voor het succes van Venetië als handelsstad. Massimo Gin van Trabacollo ‘Il Nuovo Trionfo’ vertelt hoe dit oude zeilschip heeft bijgedragen aan de realisatie van al die prachtige gebouwen in Venetië. Directeur Michele Gottardi van Universitate Internazionale dell’ Arte laat zien hoe zijn studenten het vak van restauratiemedewerker leren. Een beroep dat zeer belangrijk is voor de restauratie en onderhoud van de vele oude voorwerpen die er in Venetië zijn te vinden. Pier Paulo Scelsi van Giudecca Art District vertelt hoe men op Giudecca de wereld van de ambachtslieden verbindt met die van de bezoekende kunstenaar. En tussendoor leert de kijker over de geschiedenis van Giudecca, een eiland ten zuiden van het San Marco plein, waar de tijd zeker niet stil heeft gestaan. 

Venetië – verhalen uit de lagune

In de tweede aflevering reizen Heleen en Milton met de vaporetto naar 5 verschillende eilanden in de lagune, ieder met hun eigen verhaal. Zo verkennen ze begraafplaats San Michele, vertelt Gerolamo Fazzini over het eiland Lazzaretto Nuovo, maken ze een rondwandeling over San Erasmo waar ze twee oude forten ontdekken, om vervolgens naar Burano af te reizen. Een populair eiland dat bekend staat om haar kant en de gekleurde huizen. Martina Vidal vertelt in haar winkel meer over hoe het kant op Burano wordt gemaakt en waarom de huizen zo mooi gekleurd zijn. Het vlakbij gelegen Mazzorbo blijkt een tweetal goed bewaarde en bijzondere bezienswaardigheden te bezitten, waarna de reis langs de eilanden wordt afgesloten met een bezoek aan Torcello. Een eiland waar vroeger 20.000 mensen woonden, nu slechts 14.

Venetië – de geheimen van Lazzaretto Nuovo

In de derde aflevering keren Heleen en Milton terug naar Lazzaretto Nuovo en wandelen ze met Gerolamo Fazzini over dit voormalige quarantaine-eiland in de lagune. Hier werden in de 15de eeuw mensen naartoe gestuurd, waarvan men dacht dat die besmet zouden kunnen zijn met de pest. Vanaf een uitkijkpunt kijken ze samen naar een ‘barena’, een uniek stukje natuur in de lagune. Daar dringt het tot hen door dat Venetië is omringd door zout water. De vraag hoe de Venetianen vroeger aan vers drinkwater kwamen, was dan ook snel gesteld en beantwoord. De aflevering eindigt met één van de best bewaarde Venetiaanse leeuwen die nog te vinden zijn in Venetië, ofwel het eeuwenoude symbool van de handelsstad Venetië. 

Milton Kam (56) is een cameraman die werkt op internationale documentaire-, televisie- en filmproducties. Heleen Westerman (46) is een Nederlandse tekstschrijver, die voornamelijk content bedenkt en schrijft voor organisaties en content-creators.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een nieuw huis in Italië – deel 5

bezienswaardigheden rome

Wat te doen in Rome? Bezienswaardigheden en tips