in , , , ,

Wat te doen in Rome? Bezienswaardigheden en tips

Wat te doen in Rome? De beste bezienswaardigheden op een rij (foto: Pexels)

Wie voor het eerst in Rome komt, kan niet om de klassieke highlights heen. Colosseum, Sint Pieter, Trevi Fontein, Piazza di Spagna: je moet het allemaal gezien hebben, anders is je bezoek niet compleet.

In deze gids voor Rome-beginners geven we een aantal van de niet-te-missen attracties en bezienswaardigheden voor als je voor de eerste keer naar Rome gaat.

Andiamo!

1. Colosseum

Het Colosseum is de grootste attractie van Rome (foto: Unsplash)

Een van de grootste attracties (letterlijk) in Rome is natuurlijk het Colosseum. Het is jammer dat er relatief weinig van bewaard is gebleven, maar alsnog biedt deze plek de gelegenheid om weg te dromen bij de gladiatorengevechten en nagespeelde zeeslagen van weleer. Let erop dat je een bezoek aan deze topattractie goed moet voorbereiden, om niet om het heetst van de dag uren in de brandende zon in de wachtrij te staan. Koop vooraf een combikaartje met het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel, die andere must-sees in het Archeologisch Park Colosseum.

2. Forum Romanum

Het Forum Romanum met op de achtergrond het Colosseum (foto: Unsplash)

Ook om het Forum Romanum kun je niet heen als je voor de eerste keer naar Rome gaat. Als je je ogen een beetje dichtknijpt zie je in deze ruïnes het machtscentrum van het oude Rome terug, compleet met tempels, markthallen, winkels, bestuursgebouwen en triomfbogen.

Plattegrond van het Forum Romanum (klik om in het groot te bekijken)

3. Palatijnse Heuvel

De groene oase van de Palatijnse Heuvel naast het Forum (foto: Unsplash)

Naast het Forum Romanum ligt de Palatino, ofwel de Palatijnse Heuvel. Dit is een van de 7 heuvels waarop het oude Rome is gebouwd. Vanaf de heuvel waar de keizers van Rome hun residenties bouwden kijk je letterlijk neer op het volk in de stad. Er zijn boven mooie groene tuinen en relatief rustige plekjes te vinden, waar je even kunt bijkomen van alle monumentale indrukken in de stad.

4. Domus Aurea

Het Gouden Huis van Nero ligt nu volledig ondergronds (foto: Wikimedia)

Domus Aurea betekent het Gouden Huis. Dit is de riante villa die keizer Nero van het jaar 64 tot en met 68 voor zichzelf liet aanleggen. Deze plek ligt nu geheel ondergronds en is met een gids op gezette tijden te bezoeken. Wat ons betreft een must-see voor zowel eerste bezoekers van Rome als degenen die er al talloze keren zijn geweest, maar het Gouden Huis tot nu toe hebben overgeslagen.

5. Via dei Fori Imperiali

De brede Via dei Fori Imperiali van het Colosseum naar Piazza Venezia (foto: Wikimedia)

Loop van het Colosseum over de Via dei Fori Imperiali naar het bestuurlijke hart van Rome. Vanaf deze weg heb je een mooi zicht op de keizerlijke fora, zoals het Forum van Trajanus. De brede weg werd in opdracht van dictator Mussolini aangelegd dwars door een middeleeuwse woonwijk, om de grandeur van het oude en het nieuwe Romeinse Rijk te vieren.

6. Piazza Venezia

Het drukke Piazza Venezia met links Palazzo Venezia (foto: Unsplash)

De Duce hield kantoor in het Palazzo Venezia aan het gelijknamige plein. Nu is het een museum. Aan dit plein ligt ook het protserige Altare della Patria, ter ere van de Italiaanse koning Vittorio Emanuele II. Piazza Venezia is een centraal plein met druk verkeer. Hier vind je ook de jaarlijkse kerstboom van de gemeente Rome, waar keer op keer ophef over is.

7. Piazza del Campidoglio

Het Piazza del Campidoglio met het ruiterbeeld van Marcus Aurelius (foto: Wikimedia)
Het Capitool op
de munt van 50 cent

Vanaf de ’typmachine’, zoals het monument voor de eerste Italiaanse koning in de volksmond ook wel wordt genoemd, kun je omhoog naar het Capitool. In het Italiaans Campidoglio genoemd. Het door Michelangelo ontworpen plein staat op de Italiaanse munt van 50 cent. Hier vind je ook een kopie van het ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius. Aan weerszijden van het plein liggen de Capitolijnse Musea met een indrukwekkende verzameling kunst.

8. Tibereiland

Het schilderachtige Tibereiland vormt de oversteek naar de voormalige volkswijk Trastevere (foto: Unsplash)

Op het Tibereiland dat de oversteek vormt tussen het centrum van het oude Rome en de wijk Trastevere is niet bijzonder veel te beleven, maar je krijgt er wel een paar schilderachtige plaatjes voor terug. Een oase van rust terwijl je wandelt om een ander deel van de stad te ontdekken.

9. Trastevere

Charmante steegjes in Trastevere (foto: Unsplash)

Aan de andere kant van het Tibereiland kom je in de voormalige volkswijk Trastevere, die nu vooral door het toerisme wordt overheerst. Maar wees gerust: de omgeving ziet er nog best karakteristiek uit. Sta dus vroeg op en ontdek de smalle steegjes bij het krieken van de dag, met een caffè con cornetto als ontbijt. Een aanrader is ook het pleintje voor de Santa Maria in Trastevere. Strijk neer met een drankje en een hapje en geniet van de prettige atmosfeer.

10. Bocca della Verità

Durf jij je hand in de Mond van de Waarheid te steken? (foto: Wikimedia)

Nog zo’n bezienswaardigheid in Rome die over de hele wereld bekend is. De Bocca della Verità (de Mond van de Waarheid) is vooral populair onder Japanse toeristen, die vaak in een lange rij voor de Griekse kerk Santa Maria in Cosmedin wachten om hun hand in dit antieke putdeksel te kunnen steken. Niettemin een plek die je moet hebben beleefd als je voor de eerste keer in Rome komt.

11. Giardino degli Aranci

Voor een grandioos uitzicht op de stad kom je naar de Giardino degli Aranci (foto: Unsplash)

Even wat anders tijdens je trip naar Rome? Ga naar de Giardino degli Aranci op de Aventijnse Heuvel. In deze openbare Sinaasappeltuin heb je een grandioos uitzicht op de stad, de Tiber en de koepel van de Sint Pieter. Naast deze stadse oase ligt de Santa Sabina, een kerk uit de 5de eeuw die misschien wel de mooiste van heel Rome genoemd kan worden. En dat wil wat zeggen, want er zijn zo’n 900 kerken in de hele stad!

12. Het Aventijnse Sleutelgat

Het Aventijnse Sleutelgat bij de kerk van de Maltezer Orde (beeld: YouTube)

Een eindje verderop tref je een andere razend populaire attractie aan: the Aventine Keyhole, ofwel het Aventijnse Sleutelgat. Dit ene sleutelgat in Rome is misschien wel beroemdste sleutelgat ter wereld en het hoort bij de kerk van de Maltezer Orde. De kerk is niet bijzonder, maar het zicht op de Sint-Pieterskoepel door het gat is dat wel. Tip: ga als het donker is, dan tref je er geen lange rij aan en is de koepel ook nog eens prachtig verlicht.

13. Vaticaanstad

De ingang naar de musea in Vaticaanstad (beeld: Unsplash)

Na al deze kijkjes van verschillende plekken op de kerk in het kleinste staatje ter wereld, moet je er natuurlijk ook even naartoe. De grootte van Vaticaanstad komt ongeveer overeen met 56 voetbalvelden, de paus is er de baas en er wonen amper mensen. Toeristen komen er des te meer, daarom moet je een bezoek goed voorbereiden. Kom vroeg om je toegangsbewijzen te halen voor een bezoek aan de Sint Pieter en de Vaticaanse Musea, anders grijp je mis. Of reserveer je tickets vooraf online. De beste bezoektijd voor het Vaticaan is de maand november of de maand januari, dat zijn de enige momenten in het jaar dat de stroom bezoekers iets dunner wordt.

14. Engelenburcht

De Engelenburcht met daarvoor de Engelenbrug (foto: Unsplash)

Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht, dateert uit de 2de eeuw en was oorspronkelijk een mausoleum voor keizer Hadrianus. Later werd het een pauselijke burcht en onderdeel van de verdedigingslinie van Rome. Vanuit het Vaticaan loopt een vluchttunnel naar de burcht. Nu is het gebouw met z’n roemruchte geschiedenis een museum met tal van kunstvoorwerpen. Let ook op de gelijknamige brug over de Tiber tegenover de burcht.

15. Via del Corso

Toeristen op de Via del Corso in Rome (foto: Wikimedia)

De Via del Corso is de bekendste winkelstraat van Rome, die van het Piazza Venezia helemaal naar het Piazza del Popolo loopt. Shoppers halen hier hun hart op, maar ook als je de beurs gesloten houdt is er aan weerszijden van de straat ongelooflijk veel te zien.

16. Quirinaal

Het Quirinaal (foto: Wikimedia)

Niet in de laatste plaats hebben we het dan over het Quirinaal, dat je bereikt door vanaf de Via del Corso de steile Via dell’Umiltà naar boven te nemen. Het Quirinaal is de top van wat ooit de Quirinalis was, een van de 7 heuvelen van het antieke Rome. Op de top staat nu het indrukwekkende presidentiële paleis. Op het plein voor het paleis heb je een mooi uitzicht op de stad. Om 16 of 18 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je hier ook de muzikaal begeleide wisseling van de wacht zien.

17. Trevifontein

De Trevifontein: ga hem bij voorkeur ’s nachts zien (beeld: Unsplash)

Niet ver van het presidentieel paleis tref je de wereldvermaarde Trevifontein, waarin toeristen dagelijks zo’n 3.000 euro aan muntgeld over hun schouder gooien, in de hoop nog eens terug te keren in Rome. Vroeg in de ochtend of laat in de avond kun je hier het beste komen. Dan zijn het marmer van de fontein en het sprookjesachtig verlichte water op hun mooist en de drommen toeristen op hun kleinst.

18. Pantheon

De bijzondere koepel met het gat van het Pantheon (foto: Unsplash)

Het Pantheon is dat wereldberoemde gebouw met het bekende gat in het dat. Doordat het Pantheon (dat oorspronkelijk als tempel werd gebouwd en later onder keizer Hadrianus werd herbouwd) al in de 7de eeuw de functie van kerk kreeg is het nu het enige gebouw uit de Romeinse Oudheid ter wereld dat nog vrijwel helemaal gaaf is. Een must-see als je van gebouwen uit het Romeinse tijdperk houdt. Als je alles over deze belangrijke bezienswaardigheid in Rome wilt weten, raden we je aan een professionele rondleiding te boeken.

19. Piazza Navona

Een van de beroemdste pleinen ter wereld: Piazza Navona (foto: Unsplash)

Na het Sint-Pietersplein misschien wel het bekendste plein ter wereld (en zeker ook een van de mooiste pleinen van Italië), maar vaak ook verschrikkelijk druk met toeristen, die allemaal de Fontein van de Vier Rivieren van Bernini met eigen ogen willen aanschouwen. Een espressootje kost op het plein al snel 5 euro. Als je ergens wilt neerploffen, raden we je daarom eerder het gezellige Campo de’ Fiori aan de andere zijde van de Corso Vittorio Emanuele aan.

20. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo vanaf de Pincio-heuvel (foto: Unsplash)

Via del Corso eindigt op Piazza del Popolo, een mooi ovaal plein met in het centrum een fontein met stoere marmeren leeuwen en een obelisk, een van de vele die de antieke Romeinen ooit uit Egypte hebben geroofd. En maar liefst drie kerken, alle gewijd aan de Heilige Maria: aan de ene kant de recht tegenover elkaar staande ’tweelingkerken’ van Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto en ertegenover de parochiekerk Santa Maria del Popolo, bekend doordat er twee Caravaggio’s hangen en er zich een paar spannende scènes uit de film van Het Bernini Mysterie afspeelden.

21. Pincio en Villa Borghese

Het bordes van de Pincio (foto: Pixabay)

Vanaf het Piazza del Popolo kun je de trappen naar de Pincio bestijgen. De Pincio is een heuvel net ten noorden van de oude stad. Deze heuvel behoort trouwens niet tot de 7 heuvelen van het antieke Rome. De heuvel en de daarop gebouwde buitenhuizen van belangrijke Romeinse families werden met de bouw van de Aureliaanse muur (275 n.Chr) binnen de stad Rome opgenomen. Nu vind je hier een prachtig bordes waarop je mooi over de stad uit kunt kijken. Achter de Pincio ligt Villa Borghese, een groot stadspark waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of een drankje onder de bomen kunt drinken. Voor families met kinderen is er ook een ecologische dierentuin.

22. Piazza di Spagna

Piazza di Spagna met de Spaanse Trappen en op de voorgrond de Fontana della Barcaccia (foto: Unsplash)

Piazza di Spagna met zijn Spaanse trappen aan de voet van de Franse kerk Trinità dei Monti. Als je de 135 treden bent afgedaald vind je daar de sierlijke Fontana della Barcaccia, die een aantal jaren geleden door Feyenoord-hooligans werd beschadigd. Ook een echte hotspot in de stad Rome en meestal een plek waar veel toeristen samendrommen. Maar als je de grootste bezienswaardigheden van Rome wilt zien, hoort deze plek er beslist bij.

23. Gelateria Giolitti

Na al die Romeinse bezienswaardigheden heb je jouw Italiaanse ijs van Giolitti wel verdiend! (foto: Wikimedia)

Van al die bezienswaardigheden krijg je trek in Italiaans ijs! Als je het beste Italiaanse ijs van Rome wilt proeven moet je naar de Via degli Uffici del Vicario. Daar tref je lange rijen voor de Gelateria Giolitti. Dit is dan ook sinds 1900 de beste ijssalon van Rome.

Karrenvrachten vol andere bezienswaardigheden in Rome

Buiten de bovenstaande must-sees is de Italiaanse hoofdstad nog talloze andere attracties rijk, die zeker niet minder de moeite waard zijn. Het zal duidelijk zijn: een stad als Rome bezoeken, moet je goed voorbereiden om het meeste uit je trip te halen. Of je er nu één dag bent of een hele week de tijd hebt.

Goed nieuws: we hebben een city guide voor je ontwikkeld die je een overzicht geeft van alle must-sees én de vaak gemiste maak zeker niet minder fascinerende highlights. De gids is samengesteld door Aart Heering, journalist en historicus, die al ruim 30 jaar in Rome woont en werkt.

City Guide Rome: de 99 meest fascinerende bezienswaardigheden + 12 stadsroutes

In de City Guide Rome van Dit is Italië geven we je maar liefst 99 bezienswaardigheden die we voor de overzichtelijkheid hebben geclusterd in 12 mogelijke wandel- en fietsroutes door de stad. De bezienswaardigheden hebben we in rood (Rome voor beginners) en in zwart (Rome voor gevorderden) voor je genummerd.

De routes zijn voorzien van genummerde kaartjes. Per route tref je ook een link naar een interactieve kaart aan die je zo op je smartphone of tablet kunt volgen. Er zijn 10 wandelroutes en 2 fietsroutes voor je uitgezet. Voel je vrij om van de routes af te wijken om Rome helemaal zelf te ontdekken, maar op deze routes vind je in ieder geval de meest fascinerende bezienswaardigheden en tips om jouw bezoek aan de Eeuwige Stad onvergetelijk te maken.

Je kunt de City Guide Rome van Dit is Italië nu extra voordelig aanschaffen. Je downloadt hem direct na betaling als pdf in hoge resolutie. De pdf kun je makkelijk openen op bijvoorbeeld je tablet, laptop of smartphone. In de pdf vind je ook links naar de interactieve kaarten.

Na betaling (veilig met Mollie via iDeal, PayPal, Bancontact of creditcard) kun je de
City Guide Rome vanaf het volgende scherm direct downloaden als pdf in hoge resolutie. We sturen je de link ook via e-mail.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VIDEO: Venetië – 5 bijzondere verhalen uit de lagune

9 Italiaanse tuinen die je echt eens moet zien