in , ,

De 10 mooiste plekken in Calabrië

De 10 mooiste plekken in Calabrië (beeld: YouTube)

Zin om een onbekend stukje Italië te ontdekken? Waarom ga je dan niet eens naar Calabrië toe, die zuidelijke regio in de teen van de Italiaanse laars? Calabrië heeft een kustlijn van meer dan 800 kilometer, die varieert van de steile kliffen van de Costa degli Dei aan de Tyrreense Zee tot aan de prachtige witte zandstranden bij de Ionische kust.

De ligging van de regio Calabrië in Italië
De ligging van de regio Calabrië in Italië (bron: Wikimedia)

Calabrië: ruige natuur en een rijke geschiedenis

Het binnenland van deze streek is ruig, bergachtig en onverwacht groen. En Calabrië heeft een rijke geschiedenis, die je terugvindt in de bouwwerken die onder andere de Grieken en de Romeinen er achterlieten.

Het heeft zoveel te bieden, dat het moeilijk wordt een keus uit alle bezienswaardigheden te maken. Wat moet je dus echt niet overslaan als je in deze streek wilt rondkijken? Een overzicht van de 10 mooiste plekken in Calabrië die je móet zien.

Plattegrond van het Nationaal Park Sila in Calabrië (bron: Wikimedia)
Plattegrond van het Nationaal Park Sila in Calabrië (bron: Wikimedia)

1. Nationaal Park Sila

Het nationale natuurreservaat La Sila is alles wat je niet zou verwachten in een mediterrane streek als Calabrië. De bergketen Sila, waar het park zijn naam aan dankt, zou je zonder problemen de ‘Calabrese Alpen’ kunnen noemen. Inclusief alpenweitjes met grazende koeien, rivieren en bergmeren.

De keten wordt omringd door eeuwenoude dennenbossen, waar je de kans hebt een glimp op te vangen van wolven, het symbool van het park, everzwijnen en herten.

Nationaal Park Sila, Calabrië
Nationaal Park Sila, Calabrië (foto: Pixabay)

2. Tropea

Tropea is mischien wel een van de mooiste steden van Calabrië, gelegen op een rots die over de Tyrreense Zee uitkijkt. Volgens de legende zou Hercules de stad gesticht hebben op zijn terugreis vanuit Spanje.

Dwaal door de straten van het historische centrum van de stad en laat je verrassen door de gebouwen, kerken en winkels die je onderweg tegenkomt.

Heb je er geen problemen mee om veel trappen te beklimmen? Dan is het Sanctuarium van de Santa Maria dell’Isola, dat net buiten de stad op een hoge rots in zee ligt, iets wat je niet moet overslaan!

Je kunt daarna languit liggend  in de zon bijkomen op het hagelwitte strand van de stad. De nabijgelegen stranden van Capo Vaticano zijn trouwens ook een echte aanrader!

Tropea, een van de mooiste plekken van Calabrië
Tropea, een van de mooiste plekken van Calabrië (foto: Pixabay)

3. Scilla

Scilla is hét centrum van de zwaardvisvangst. Het meest karakteristieke deel van dit witte stadje is Chianalea: het vissersdorpje dat door slechts één weg met de rest van de stad verbonden is.

De kleine vissershuisjes grenzen aan zee, zodat de vissers hun bootjes tot vlak voor hun deur uit het water kunnen trekken.

Vanaf het Belvedere van de Piazza San Rocco in de stad zelf heb je een prachtig uitzicht op het kasteel, het strand van Marina Grande en op de Zeestraat van Messina, die Calabrië van Sicilië scheidt.

Mocht je de kans hebben, wacht dan de zonsondergang af. De paarskleurende lucht is echt iets spectaculairs!

Schitterende beelden vanaf het water bij Chianalea

4. Reggio Calabria

Reggio Calabria is dan misschien niet de beste plek om te wonen, het is wél is de meest elegante stad in Calabrië. Rijk aan geschiedenis, prachtige gebouwen en kunst.

Het Nationaal Archeologisch Museum is een bezoek waard, al was het alleen maar om de beroemde bronzen beelden van Riace te bekijken die in 1972 voor de kust werden gevonden.

Je kunt trouwens alleen zeggen dat je in Reggio Calabria bent geweest als je de twee symbolen van de stad hebt gezien: de Kathedraal en het Castello Aragonese. W

at dacht je trouwens van een wandeling over de langste boulevard van Italië, waar vooral ’s avonds van alles te beleven is?

En ben je gek op winkelen? Dan is de Corso Garibaldi dé winkelstraat die je niet moet overslaan.

Castello Aragonese Reggio Calabria
Castello Aragonese in Reggio Calabria (foto: Wikimedia)

5. Pentedattilo

Pentedattilo is een klein dorpje in het Aspromonte-gebergte. Het dorpje, dat stamt uit 600 v.Chr., is tegen de berg Monte Cavalario aangebouwd.

Deze berg had ooit de vorm van een enorme hand met vijf vingers (‘penta’ en ‘daktylos’ in het Grieks) – waarvan er helaas een paar afgebroken zijn – en dat gaf Pentadattilo zijn naam.

Het is wat je een ‘spookstad’ zou kunnen noemen: de bewoners trokken weg, niet alleen om werk elders te zoeken, maar ook vanwege aardbevingen en overstromingen.

De laatste jaren wordt er hard gewerkt om het toerisme een impuls te geven en het dorp weer tot leven te brengen.

Buitenaards mooi: Pentedattilo in Calabrië
Buitenaards mooi: Pentedattilo in Calabrië (foto: Wikimedia)

6. Stilo en La Cattolica

Stilo werd gebouwd in de tijd dat Calabrië deel uitmaakte van de Magna Graecia en werd bekend in de Byzantijnse periode.

Het historische centrum is echt middeleeuws en omringd door stadsmuren. Je vindt er heel veel kerkjes en degene die je absoluut niet mag overslaan bij een bezoek aan Silo is La Cattolica.

Dit kleine kerkje is één van de belangrijkste voorbeelden van Byzantijnse architectuur in Zuid-Italië. Het werd in de 10e eeuw gebouwd en is in perfecte staat.

Magisch: het kerkje La Cattolica in Stilo
Magisch: het kerkje La Cattolica in Stilo (foto: Wikimedia)

7. Gerace

Je kunt bij een ontdekkingsreis door Calabrië niet om Gerace heen, een ander stadje dat tegen een bergwand gebouwd is. Het werd in de 9e eeuw gesticht door mensen uit de omliggende gebieden, op de vlucht voor de Saraceense invallen.

Het oude centrum van is een mix van Byzantijnse architectuur met cisterciënzer gothiek. De Kathedraal is een van de prachtige gebouwen die je al lopend door de smalle straten tegenkomt.

En natuurlijk kun je het Kasteel niet overslaan. Het ligt op het hoogste deel van de heuvel en was in het verleden alleen via de ophaalbrug met de rest van de stad verbonden.

Magnifieke beelden van Gerace in 4K-resolutie

8. Het archeologische park Scolacium en de Roccelletta van Borgia

Geïnteresseerd in de oudheid en opgravingen? Breng dan een bezoekje aan het archeologische park van Scolacium in Borgia, net ten zuiden van Catanzaro Lido.

De archeologische vondsten in het park zijn overblijfselen van de Oudgriekse kolonie Skylletion, dat later het Romeinse Scolacium werd.

Behalve de resten van de oude bouwwerken uit de Grieks-Romeinse en Normandische tijd, kun je er ook opgegraven keramiek en standbeelden bekijken.

Bij de ingang van het park ligt de Roccelletta van Borgia. Deze basiliek is een wonderbaarlijke mix van bouwstijlen, waaronder de Romeinse, Byzantijnse en Arabische architectuur.

Restanten van de basiliek in Scolacium
Restanten van de basiliek in Scolacium (foto: Wikimedia)

9. Het Aragonese fort Le Castella van Isola di Capo Rizzuto

Het Aragonese fort Le Castella is volgens de volksverhalen het enige wat over is gebleven van de zeven kastelen die ooit de archipel bij Isola Capo Rizzuto domineerden.

Le Castella ligt in zee en is alleen door een smalle strook land met het vasteland verbonden. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de Ionische Zee en de omliggende natuur.

Dankzij onderwatercamera’s in één van de kamers kun je er zelfs de zeebodem van één van de mooiste plekken op aarde bekijken!

Le Castella is een must-see in Calabrië

10. Het dogenpaleis van Corigliano Calabro

Het kasteel van Corigliano Calabro behoort tot de mooiste kastelen in Italië. Vanaf de toren zou je bij helder weer zelfs Taranto kunnen zien liggen.

Het werd gebouwd door de Normandische koning Robert Guiscard in de 11e eeuw en als je door het kasteel loopt, heb je het gevoel terug te gaan in de tijd.

Plafonds met fresco’s, spiegelzalen, antieke meubels, maar ook de verschrikkelijke martelkamers: elk detail roept de sfeer op van de tijd waarin het kasteel gebouwd en bewoond werd.

Alsof je niet alleen een reis door een stukje onontdekt Italië maakt, maar ook een reis in het verleden!

Verbluffende dronebeelden boven het Corigliano Calabro

Zelf de mooiste plekken in Calabrië ontdekken?

Zin om zelf de ruige natuur en de rijke geschiedenis in dit relatief onbekende stuk van Italië te gaan ontdekken? Dat kunnen we ons goed voorstellen!

Bijkomend voordeel: de prijzen voor accommodaties zijn lang niet zo hoog als in de populaire gebieden met veel toeristen. Als je even zoekt, dan vind je echte pareltjes onder de vakantiehuizen, appartementen, hotels en andere verblijven.

Bekijk nu de beste en voordeligste accommodaties in Calabrië.

Wat dacht je van dit verblijf aan het strand met het kristalheldere water van Calabrië?

Torre S.Antonio wordt beoordeeld als ‘fantastisch’ door reizigers (bron: booking.com)

Kamperen in Calabrië

Ben je meer een kampeertype? Geen probleem. In Calabrië tref je een aantal van de mooiste campings aan, vaak direct aan het strand gelegen. Van kleinschalige, sfeervolle campings tot grote villaggio’s met veel vertier voor jong en oud.

Bekijk de mooiste campings in Calabrië in dit artikel.

Jouw mooiste plekken in Calabrië?

Ben je zelf in Calabrië geweest en heb je hier nog meer mooie plekken ontdekt? Deel jouw ervaringen dan in een reactie onder dit artikel! We zijn heel benieuwd naar wat voor moois jij hebt gezien.

De vlag van Calabrië
De vlag van Calabrië (bron: Wikimedia)

Toch liever naar de hak van de Laars dan naar de teen van de Laars? Bekijk dan eens dit artikel met de 10 mooiste plekken in Apulië (Puglia). Apulië was dé bestemming van 2017, 2018 en 2019 en zal ook in de komende jaren vast veel geïnteresseerden trekken.

Wil je juist iets anders dan de andere toeristen? Kijk dan eens naar de mooiste plekken in Basilicata.

Meer prachtige plaatsen in heel Italië vind je hier: de mooiste plekken van Italië.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

verkiezingen italie beginnen op sicilie

Verkiezingen Italië: generale repetitie op Sicilië

cruise middellandse zee

Italiaanse havens tijdens je Middellandse-Zeecruise