in ,

Waarom zijn Nederlanders langer dan Italianen?

Nederlanders – mannen en vrouwen – zijn gemiddeld zeven centimeter langer dan Italianen. Hoe komt dat eigenlijk? De oorzaak ligt in genetische verschillen die duizenden jaren de tijd hebben gehad om voor natuurlijke selectie te zorgen.

Deze week verscheen een nieuw onderzoek over het aloude ‘nature vs nurture’-debat. Een internationaal team wetenschappers wil voor eens duidelijk hebben waarom de gemiddelde Nederlander of Vlaming nu eigenlijk zoveel verschilt van de gemiddelde Italiaan of Portugees.

‘Genetische verschillen tussen landen verklaren het verschil in lengte,’ zei hoofdonderzoek Matthew Robinson van de Universiteit van Queensland in Australië.

Veel fysieke eigenschappen, zoals lengte en BMI (de verhouding tussen lengte en gewicht), variëren tussen mensen uit verschillende delen van de wereld. En dus zelfs tussen mensen uit verschillende delen van eenzelfde continent.

Zo zijn Nederlanders gemiddeld maar liefst zeven centimeter groter dan de gemiddelde Italiaan en zelfs acht centimeter groter dan de gemiddelde Spanjaard.

Onderzoek naar genetische verschillen

Maar de precieze bijdrage van genen en omgevingsfactoren is nooit helemaal duidelijk geweest. Volgens Robinson wilde het team uitzoeken of er échte genetische verschillen waarneembaar waren.

Daarvoor gebruikten de onderzoekers de genetische gegevens van 9.416 Europeanen uit veertien verschillende Europese landen om hun lengte en BMI te voorspellen.

Vervolgens controleerden ze deze voorspellingen aan de hand van de nationale verschillen om vast te stellen dat de genen die lengte en BMI beïnvloeden in meerdere of mindere mate aanwezig waren bij mensen uit verschillende landen.

Ze vonden uit dat de geschiedenis van natuurlijke selectie zowel op het gebied van lengte als van BMI genetische verschillen tussen verschillende landen heeft veroorzaakt. Dat meldt een persbericht van het magazine Nature.

Er werd een sterker verband met lengte gelegd dan met gewicht. Ongeveer een kwart van de variatie in lengte en acht procent van de variatie in gewicht kon worden verklaard door regionale genetische kenmerken.

Darwin

De oorzaak ligt waarschijnlijk in ‘historische natuurlijke selectie’, het darwinistische model waarin mensen en dieren zich van generatie op generatie aanpassen aan hun omgeving zodat ze uiteindelijk het best aangepast zijn.

‘Vele duizenden jaren geleden, toen Europa werd bevolkt, was het waarschijnlijk zo dat de beste kenmerken om Noord-Europa te bewonen verschilden van die rond de Middellandse Zee,’ aldus Robinson.

Verder ontdekten de wetenschappers dat ‘lange landen’ zoals Nederland en Zweden genetisch meer kans hebben om slank te zijn. Maar daarbij moet gezegd worden dat BMI sterker beïnvloed wordt door omgevingsfactoren dan lengte.

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Italiaanse keuken en de Italiaanse tafelmanieren

Top 11 mooiste Italiaanse eilanden