in , ,

Wielrenners eisen onderhoud aan fietspaden in Rome

Fietsers in Rome willen dat de gemeente weer geld gaat stoppen in het onderhoud van fietspaden. Al sinds begin dit jaar geeft de stad geen geld meer uit aan de fietsroutes. Daardoor zijn veel wegen slecht begaanbaar of simpelweg overwoekerd. De protesten zijn verder aangewakkerd na de dood van een wielrenner in Rome eerder deze maand.

Het verkeersbord dat het fietspad bij de Romeinse wijk Magliano aangeeft, hangt scheef over de weg. De strepen op het fietspad zijn haast verdwenen. Iets verderop heeft een automobilist een hekje bij de fietsroute geramd. ‘Er gebeurt helemaal niets meer aan onderhoud,’ zegt een fietser met een grijze hipsterbaard die voorbij komt. ‘Het interesseert de gemeente niet, het is een kwestie van mentaliteit. Het gaat niet alleen om geld. Ze zijn laks.’

Doden

Iets verderop langs de fietsroute herinnert een wit geschilderde fiets, vastgemaakt aan een lantaarnpaal, aan de 47-jarige wielrenner die eerder in oktober geschept werd door een vrachtwagen. Er staan nog wat bloemen bij en een herinneringstekst die andere fietsclubs er ophingen. Vorig jaar werden in Rome 87 fietsers doodgereden. Dat was nog enige verbetering in vergelijking met 2014 toen 99 wielrenners overleden na ongelukken.

Onkruid

Tot begin dit jaar had de gemeente een budget van ruim een half miljoen euro per half jaar voor het ‘onderhoud en de ontwikkeling’ van onder meer fietspaden in Rome. Maar sinds januari is de geldpot leeg en gebeurt er nog maar weinig. Wielrenners wieden sindsdien zelf het onkruid dat over de fietspaden woekert.

Foto boven: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een Nederlands accent voor altijd

Column: een Nederlands accent voor altijd

10 fouten die naar Italië verhuisde buitenlanders maken

10 fouten die naar Italië verhuisde buitenlanders maken