in ,

10 fouten die naar Italië verhuisde buitenlanders maken

10 fouten die naar Italië verhuisde buitenlanders maken

Je bent klaar met het over-georganiseerde Nederland (of België), het geren tussen school, werk en sportactiviteiten en het matige klimaat? En ook helemaal klaar om het leven te leiden zoals het bedoeld is? Welkom in Italië. Benvenuto a l’Italia. Maar maak niet dezelfde fouten als al die andere buitenlanders in Italië. Doe de onderstaande 10 dingen vooral niet en het Italiaanse leven lacht je toe!

1. Enkel bevriend raken met expats

Het is niet makkelijk om naar een land te verhuizen waar de inwoners geen Nederlands en lang niet allemaal Engels spreken. Toch is het aan te raden om niet alleen bevriend te raken met expats, maar ook met Italianen. Op die manier krijg je de taal een stuk sneller onder de knie en leer je de cultuur goed kennen. Stap uit die comfortzone!

Ook niet verkeerd: een Italiaanse vriend(in) betekent ook een gratis gids! In plaats van TripAdvisor blind te vertrouwen, heb je nu iemand die je de leukste plekjes helpt ontdekken. En wie weet, misschien word je zelfs meegenomen naar nonna’s keuken voor de beste maaltijd uit je leven…

2. Ervan uitgaan dat alles open is tijdens de lunch

Italië staat bekend als het land van de midden- en kleinbedrijven. Dat betekent ook dat veel winkels, restaurants en bezienswaardigheden tijdens de lunch gesloten zijn. Goed om te weten als je in je pauze je schoenen wilt laten poetsen of je bankzaken moet regelen!

Welke winkels zijn er precies gesloten? Reken in ieder geval op dichte deuren van publieke kantoren, banken en kledingwinkels. In grote supermarkten en bekende ketens zoals H&M, kun je wel gewoon terecht. Onze tip: leer met dit gegeven te leven. Geniet gewoon lekker lang van je lunch in plaats van als een kip zonder kop rond te rennen!

3. Je niet realiseren hoe duur pijnstillers zijn

Tip: breng voor je vertrek naar Italië een bezoek aan een Nederlandse drogisterij om een flinke dosis pijnstillers in te slaan. Pijnstillers zijn in Italië namelijk enorm prijzig! Terwijl je voor een strip paracetamol in Nederland slechts tientallen eurocenten neerlegt, betaal je in Italië de hoofdprijs.

Denk aan bedragen van 5 euro voor een simpel doosje paracetamol of ibuprofen. Verwacht bij duurdere varianten zoals Advil, prijzen van minimaal 10 euro.

4. Ervan uitgaan dat verse melk overal beschikbaar is

In het land met misschien wel de beste gastronomie ter wereld, is één product opvallend genoeg zeldzaam: verse melk. In de supermarkten zijn er meer pakken houdbare dan verse melk te bekennen.

Gelukkig worden de cappuccino’s en lattes in de meeste koffiebarretjes wel gewoon met dit verse zuivelproduct gemaakt. Maar let op: wees niet te veeleisend. Als je vraagt om sojamelk, magere melk of amandelmelk, kijken ze je aan alsof je van Mars komt. Echte koffie maak je met volle melk.

5. Op tijd op feestjes arriveren

Je hebt vast wel eens van de term fashionably late gehoord. Het houdt in dat je iets te laat op feestjes verschijnt, zodat het lijkt alsof je een heel druk bestaan leidt en automatisch ‘cool’ bent. In Italië is dit meer regel dan uitzondering. Bovendien voorkom je meteen dat je het eerste halfuur alleen staat!

Voor formele evenementen met vrienden geldt dat alles binnen een half uur na de afgesproken tijd geïnterpreteerd wordt als ‘beleefd’. Te laat komen op zakelijke afspraken en dates wordt natuurlijk niet gewaardeerd. Weet bij wie je punctueel moet zijn!

6. Denken dat je je bankpas overal kunt gebruiken

Volgens de Italiaanse wet moeten bedrijven hun klanten met pinpas laten betalen, als het gaat om bedragen van 5 euro of meer. Maar, zoals eerder gezegd, is Italië het land van de midden- en kleinbedrijven. Hierdoor wordt deze wet niet altijd nageleefd.

Veel onafhankelijke winkeleigenaren weigeren dan ook een pinautomaat aan te schaffen. Sommige winkeliers gaan zo ver, dat ze pinpasbetalingen niet toestaan terwijl ze wel over een apparaat beschikken. Of het apparaat is toevallig ‘kapot’.

Op die manier voorkomen ze dat ze toeslag moeten betalen. Dat is niet zo gek: digitale betalingen kunnen winkeleigenaren namelijk al gauw 1.800 euro per jaar kosten… Een leugentje om bestwil, moet je maar denken.

7. Iedere keer als je uitgaat fooi geven

Hoewel we in het gierige Nederland vaak niet meer dan 5 procent fooi geven, ligt dat percentage in de meeste landen op 10 procent of hoger. Maar niet in Italië: daar heerst er helemaal geen fooicultuur.

Als je toch iets wilt geven, rond het bedrag dan af naar boven met een maximum van vijftig cent. Voorbeeld: 12,20 euro wordt 12,50 euro, 25,60 wordt 26 euro, enzovoort.

In de écht toeristische gebieden kan het trouwens anders werken. Daar zijn ze inmiddels wel gewend aan fooien.

8. Te veel drinken op feesten

In Nederlandse kroegen gaat er op een avondje aardig wat alcohol doorheen. Verwacht hetzelfde drinkgedrag niet in Italië. Hier zie je de inwoners veel eerder een aantal uren teren op een enkele Aperol Spritz, dan dat ze op een avond zes biertjes achteroverslaan. Goed om te weten als jij die nieuweling bent om een werkborrel!

En van extreme dronkenschap die leidt tot huilen, vechten, schreeuwen, je beste vriend zeggen hoeveel je van hem houdt, enzovoorts, zijn ze in Italië al helemaal niet gediend. Een gewaarschuwde buitenlander telt voor twee.

9. Kussen of niet kussen

In Italië bestaat er geen ongeschreven regel voor het gedag zeggen van mensen. Dit kan nogal eens ongemakkelijk uitpakken voor buitenlanders in Italië.

Hoe gaat het er ongeveer aan toe? In het algemeen geven mannen en vrouwen elkaar een kus op de wang als ze elkaar groeten. Hetzelfde geldt voor twee vrouwen. Maar in het centraal-noordelijke deel van het land kussen twee mannen elkaar weer niet. Dit is op plekken zoals Sicilië en Sardinië echter weer heel normaal.

Wat nergens in het land wordt gewaardeerd, is het maken van overdreven zoengeluiden tijdens een begroeting. En je baas een kus op de wang geven als je je werkdag begint, wordt ook niet op prijs gesteld.

10. Kleding kopen in de verkeerde maand

Makkelijker gezegd dan gedaan: in het land van de mode niet te veel geld uitgeven aan mooie (merk)kleding. Maar voordat je jezelf trakteert op die peperdure Prada-trui of Gucci-tas, volgt hier de tip van je leven.

Februari is de kortingsmaand van het jaar, met kortingen die oplopen tot maar liefst 70 procent! Dit geldt voor heel Italië en deze tip kan je heel wat geld besparen…

Mist er volgens jou nog een veelgemaakte fout in deze lijst? Behoor jij zelf tot de groep buitenlanders in Italië en kwam je in het verleden voor gênante momenten te staan? Laat het ons weten en reageer!

Bron: thelocal.it, foto: Pixabay

Written by Anne de Vries

Anne de Vries is een afgestudeerd journalist met grote passies voor reizen, cultuur en gastronomie. Ze houdt van Italië vanwege z'n diversiteit: je bent er nooit uitgekeken. Ook verorbert ze graag de Italiaanse maaltijden die haar Sardijnse schoonmoeder haar zo nu en dan voorschotelt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

fietspaden in rome worden niet meer onderhouden

Wielrenners eisen onderhoud aan fietspaden in Rome

Italiaanse film Le Confessioni

Italiaanse film: Le Confessioni