in , , , , ,

De zonnigste steden van Italië: Catania, Messina, Palermo

zonnigste steden van Italië
Steden op Sicilië hebben de meeste zonuren per maand van heel Italië (foto: Unsplash)

Behoefte aan wat extra vitamine D? Holidu heeft onderzoek gedaan naar de zonnigste steden in Europa. En wat blijkt? Een aantal van de zonnigste Europese steden bevindt zich in Italië. De Italiaanse top 3 bevindt zich op Sicilië.

zonnigste steden van Italië - Europa
De 30 Europese steden met de meeste uren zon op de kaart (bron: holidu.nl)

Niet verrassend hebben de zuidelijke Europese landen Spanje, Italië en Frankrijk allemaal steden in de top 10. De meeste zonnige steden (6 van de 10) vind je in (het zuiden van) Spanje, maar Italië doet met 3 steden boven de 340 zonne-uren ook leuk mee.

1. Catania, Sicilië – gemiddeld 347 uren zon per maand

zonnigste steden van Italië - Catania
Catania op Sicilië is de zonnigste stad van Italië (foto: Unsplash)

De hoogst genoteerde Italiaanse stad in de lijst met zonnigste steden is Catania, de oude havenstad van Sicilië. Catania ligt aan de oostkust van Sicilië, aan de voet van de beroemde Etna. De barokke historische binnenstad van Catania staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Geschiedenis- en cultuurliefhebbers hebben hier dus sowieso een mooie tijd. Kijk maar eens goed rond bij het Palazzo Biscari en op het Piazza del Duomo.

Maar zonliefhebbers komen hier ook helemaal aan hun trekken. La Playa is het favoriete strand van de locals, waar je overdag loom kunt zonnebaden en ’s avonds geniet van de levendigheid.

2. Messina, Sicilië – gemiddeld 345 uren zon per maand

zonnigste steden van Italië - Messina
Messina op Sicilië: 345 uren zon per maand gemiddeld (foto: Unsplash)

Op nummer 2 van de Italiaanse steden met de meeste zon treffen we Messina, de havenstad die het dichtst bij het vasteland van Italië ligt. Met gemiddeld 345 zonuren per maand is de stad op het noordoostelijke puntje van het eiland een prachtige bestemming om aan te doen.

Je vindt hier niet alleen indrukwekkende cruiseschepen in de haven, maar ook enkele van de mooiste Siciliaanse kusten om te bewonderen. Cultuurliefhebbers bezoeken een indrukwekkend museum of een van de mooiste kathedralen van heel Sicilië.

3. Palermo, Sicilië – gemiddeld 340 uren zon per maand

zonnigste steden van Italië - Palermo
Een van de zonnigste steden van Italië: Palermo (foto: Unsplash)

Palermo, de hoofdstad van Sicilië, maakt de top 3 van zonnige Italiaanse steden compleet. Palermo ligt aan de noordkust van het eiland, waar je ook beroemde badplaatsen van Cefalù en San Vito Lo Capo aantreft.

Deze stad is ook een echt rauwe Italiaanse stad met levendige markten, drukke pleinen en chaotische verkeer. Je vindt hier ook het grootste operagebouw van heel Italië en veel Unesco Werelderfgoed.

Zonliefhebbers genieten in Palermo van maar liefst 340 uur per maand zon op hun huid.

Onderzoek naar de zonnigste steden

Dit onderzoek naar de zonnigste steden van Italië in het bijzonder en de zonnigste steden van Europa in het algemeen werd gedaan door het gemiddelde aantal zonne-uren per maand in elke stad voor de jaren 2009 tot 2021 te extraheren.

In totaal werden de 300 dichtstbevolkte steden van Europa geanalyseerd. Met de gegevens van World Weather Online heeft Holidu vervolgens het gemiddelde aantal zonne-uren per maand berekend aan de hand van het gemiddelde van elke maand van het jaar.

Bron: persbericht Holidu

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

overlevingstips voor Italië van Italië-veteranen

Overlevingstips voor Italië van Italië-veteranen

De lekkerste Italiaanse nagerechten

De 13 lekkerste Italiaanse nagerechten