in ,

De 15 mooiste stranden van Apulië

Torre Sant'Andrea - een van de mooiste stranden van Apulië/Puglia (foto: Unsplash)

De stranden van de zuidelijke regio Apulië (Puglia) behoren tot de mooiste stranden van heel Italië. Neem bijvoorbeeld Porto Selvaggio, een van de 21 plaatsen om absoluut te bezoeken in Italië volgens de Telegraph. Ook hebben we het strand van Pescoluse, door locals de ‘Malediven van Salento’ genoemd, en de beroemde Punta della Suina, vereeuwigd in de Italiaanse film Loose Cannons van Ferzan Ozpetek.

Puglia is zeker meer dan alleen Salento. In dit stuk vind je de mooiste baaien, inhammen en stranden doorheen heel Puglia, zoals die bij Gargano en de Tremiti-eilanden.

Bijvoorbeeld stroken fijn zand of kiezelstenen. Gelegen tussen kliffen of ondergedompeld in het mediterrane struikgewas, omspoeld door kobaltkleurig water.

Van Salento tot Gargano, dit zijn de 15 mooiste stranden van Apulië, verspreid langs de 800 kilometer kustlijn die toeristen van over de hele wereld aantrekken.

1. Punta Prosciutto

Spiaggia di Punta Prociutto in Apulië (foto: Wikimedia)

Kristalhelder water, lange stranden met fijn wit zand, 8 meter hoge duinen, uitgestrekte mediterrane struikgewas zijn de kenmerken van dit beschermde zeegebied op ongeveer 10 kilometer van Porto Cesareo, voorbij Torre Lapillo.

Kijk ook naar Salina dei Monaci, op de westelijke oever van Torre Colimena, het koninkrijk van de roze flamingo’s.

2. Porto Selvaggio

Porto Selvaggio - mooiste stranden van Apulië
Porto Selvaggio (foto: Wikimedia)

Tussen Gallipoli en Porto Cesareo is een natuurreservaat dat je te voet kunt ontdekken via een pad dat slingert langs doornstruiken, rotsrozen en zeelelies. De zee is een blauwe oase tussen de rotsen, waarin je jezelf heerlijk kunt onderdompelen.

Ook vind je hier de Grotta del Cavallo, waar de oudste overblijfselen van de homo sapiens in Europa zijn gevonden. Vanaf het strand van Uluzzo kun je op heldere dagen Calabrië zien liggen.

3. Pescoluse

Pescoluse - mooiste stranden van Apulië
Het Strand van Pescoluse in Apulië (foto: Wikimedia)

Welkom op de Malediven van Salento, tussen Ugento en Santa Maria di Leuca. Het strand, gewaardeerd met een Blauwe Vlag van Legambiente, is een tropische droom van 4 kilometer wit zand, kristalhelder water en ondiep water, duinen bedekt met acacia’s en witte lelies, zandeilandjes en pittoreske kiosken die opduiken tussen het riet en palmbomen.

Hoef je dus helemaal niet 12 uur voor in het vliegtuig te zitten!

4. Punta Pizzo

Punta Pizzo bij Gallipoli (foto: puglia.com)

Nee, geen punt pizza, maar Punta Pizzo! Nog zo’n exotisch paradijsje in Salento, aan de Ionische kust, in het natuurreservaat Isola Sant’Andrea, met zanderige baaien die worden afgewisseld met tufstenen kliffen, en het geurige dennenbos daar direct achter. Als je hier toch altijd zou kunnen zijn…

5. Baia di Torre dell’Orso

Baia di Torre dell'Orso - Campomarine dit Maruggio - mooiste stranden van Apulië
De 2 gezusters van Baia di Torre dell’Orso (foto: Wikimedia)

Tussen de olijfgaarden van Melendugno, aan de Adriatische kust, vind je een halve maan van zand van bijna een kilometer lengte, gedomineerd door de 16de-eeuwse uitkijktoren. die het zijn naam geeft. Twee rotsen die de Due Sorelle worden genoemd staan gebroederlijk (of zusterlijk) naast elkaar in het transparante water van het Canale d’Otranto.

6. Campomarino di Maruggio

Campomarino di Maruggio (foto: Wikimedia)

De 17de-eeuwse uitkijktoren Moline kondigt de kust van Campomarino di Maruggio aan: turkooise zee, zeevogels, duinen bedekt met tijm, jeneverbes en espartostruiken. Beslist een van de mooiste gedeelten van de Ionische kust, waar je te voet het strand van Ayala of del Conte kunt ontdekken. Dat laatste geniet de voorkeur van naturisten.

7. Porto Badisco

Campomarine dit Maruggio - mooiste stranden van Apulië
Porto Badisco: paradijs voor duikers (foto: Wikimedia)

Halverwege tussen Otranto en Santa Cesarea Terme, een natuurlijke inham zo smal en diep als een fjord. Op het strand vallen de torens van Sant’Emiliano en Minervino op. Aeneas landde hier, volgens de Aeneis. En een belangrijkste archeologische vindplaats: de Grotta dei Cervi.

Maar de grootste attractie is zonder twijfel de zee. Met baaien als de Marmitta dei Giganti, kobaltblauw van kleur, die afsteekt tegen het wit van de kalkstenen rotsen. Dit is een paradijs voor duikers.

8. Baia dei Turchi

De ‘Turkenbaai’ bij Otranto (beeld: YouTube)

7 kilometer ten noorden van Otranto vind je de ‘Turkenbaai’. Deze wordt zo genoemd omdat het Ottomaanse leger ervoor koos hier te landen tijdens het beleg van de stad in 1480, om zo de imposante muren te omzeilen. Aangekondigd door het dichte mediterrane struikgewas en de onmiskenbare geur van het dennenbos, omarmt de strook wit zand de zee.

9. Punta della Suina

Punta della Suina (foto: Wikimedia)

De Punta della Suina in de baai van Gallipoli werd vereeuwigd in de film Loose Cannons van Ferzan Ozpetek. Maak een wandeling door het groen, de duinen en de rotsen die steil aflopen naar de zee, waar je natuurlijke poelen van turkoois water en wit zand treft. Net als in de film…

10. Torre Guaceto

Torre Guaceto bij het Oasis Hotel in Carovigno (foto: booking.com)

15 kilometer ten noorden van Brindisi treffen we een beschermd zeegebied genesteld tussen de rotsen van Apani en Punta Penna Grossa.

Een uniek ecosysteem voor biodiversiteit, een podium voor trekvogels met goudgele stranden, een dicht mediterraan struikgewas van mirten, mastiekbomen, steeneiken en jeneverbes. En bovendien een prachtig strand waar niet voor niets een luxe hotel is gevestigd.

11. Baia di Vignanotica

Baia di Vignanotica (foto: Irene Grassi, Flickr)

Vanaf de baai van Mergoli o delle Zagare begint het pad dat leidt naar de baai van Vignanotica, omgeven door stapels kalksteen, ook wel het ‘strand van de meeuwen’ genoemd omdat hier ’s avonds de zilvermeeuwen aankomen op hun nesten tussen de rotsen.

Dus pak je snorkelset erbij om de prachtige vissen op slechts enkele meters diepte te ontdekken. Ook kun je hier mooie plaatsjes schieten bij de uitkijktoren die is ingericht met houten banken en een baldakijn, recht tegenover een ansichtkaartlandschap.

12. Baia dei Mergoli o delle Zagare

Baai van Mergoli o delle Zagare (foto: Wikimedia)

Het icoon van de Gargano, tussen Mattinata en Vieste. Er zijn 2 stranden, gescheiden door een hoge kalkstenen klif. Een uitgestrektheid van zacht wit zand, vermengd met witte kiezelstenen, badend in de kristalheldere zee, die kan worden bereikt langs een pad tussen amandelboomgaarden, olijfboomgaarden en dennenbossen.

Grote vormen van witte kalksteen komen hier uit het water, zoals de Boog van Diomede en De Schaar.

13. Cala della Sanguinara

Cala della Sanguinara (foto: puglia.com)

In de buurt van Peschici en Vieste, gelegen aan een klif vol pijnbomen, vind je dit juweeltje dat kan worden ontdekt met een wandeling door een weelderig dennenbos langs de blauwe zee.

Hier kun je zeegrotten per boot bezoeken. Zoals de Grotta dei Pomodori, die zijn naam dankt aan de clusters van roodachtige holtedieren die hier aan de wanden hangen.

14. Strand van Zaiana

Strand van Zaiana (foto: Wikimedia)

Ongeveer 10 kilometer van Peschici, in het Gargano Nationaal Park, ligt een kleine natuurlijke oase ingesloten tussen rotsachtige bergkammen bedekt met Aleppo-dennen en mediterraan struikgewas. Je kunt het strand bereiken via een steile trap die in de rotsen is uitgehouwen. Op korte afstand ligt de Grotta di Manaccora.

Het zand is hier fijn en goudkleurig, het water is kristalhelder en warm, en je vindt slechts enkele stro- en bamboehutten op het strand in plaats van kleurrijke parasols.

15. Cala Matano

Cala Matano - een van de mooiste stranden van Apulië
Cala Matano: een van de mooiste stranden van Apulië (foto: beachsearcher.com)

Op weg naar de Tremiti-eilanden is de verplichte stop bij Cala Matano, die locals de Cala Matana of Cala della Duchessa noemen, verwijzend naar een edelvrouw die in deze streken woonde.

Hier, in zijn huis met uitzicht op de baai, componeerde Lucio Dalla in 2001 Luna Matana en How deep is the sea. Loop een onverhard pad af, verborgen in de struiken net onder het uitkijkpunt en binnen een paar minuten kom je aan bij de kleine baai met zijn Caribisch gekleurde water.

Dit was onze lijst met de mooiste stranden van Apulië

Heb je zin gekregen om deze pareltjes zelf te gaan ontdekken? Boek dan nu jouw trip naar Apulië (Puglia). De mooiste aanbiedingen voor de beste accommodaties vind je hier.

Sta je het liefst op een camping? Dat treft! Hier vind je de 13 beste campings aan de kust van Puglia.

Heb je zelf nog mooie tips voor stranden in Apulië? Geef ze door via een reactie onder dit artikel.

Bronnen: corriere.it, puglia.com, wikipedia.org.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een van de mooiste campings in Puglia - Villaggio Le Dune

13 campings in Puglia: kamperen tussen de trulli, olijfbomen en aan zee

overlevingstips voor Italië van Italië-veteranen

Overlevingstips voor Italië van Italië-veteranen