Een Airbus A330-200 van Alitalia (foto: Wikimedia)
in , ,

De 10 grootste luchthavens van Italië

Italië telt maar liefst zo’n 77 luchthavens, maar daar zitten ook de kleintjes bij. Ongeveer 40 luchthavens zijn als ‘groot’ te bestempelen en ongeveer 20 vliegvelden handelen per jaar meer dan 1 miljoen passagiers af. Dit zijn de 10 grootste en drukste vliegvelden van Italië, afgemeten aan het aantal passagiers per jaar.

1. Rome Fiumicino Airport (FCO) – 40 miljoen passagiers

Rome Fiumicino Airport (foto: Wikimedia)

Fiumicino Airport wordt ook wel Leonardo da Vinci Airport genoemd. Het is verreweg het grootste vliegveld van Italië en de belangrijkste hub voor de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia. Opvallend is dat het grootste vliegveld van Italië (en van de stad Rome, het tweede vliegveld is Ciampino, zie verderop in deze lijst) zo’n 30 kilometer van het centrum van Rome ligt, bij de stad Fiumicino. Ciampino ligt zo’n 10 kilometer van het centrum.

2. Milaan Malpensa Airport (MXP) – 20 miljoen passagiers

Milaan Malpensa Airport (foto: Wikimedia)

Het tweede vliegveld van Italië is Malpensa bij Milaan. Samen met Leonardo da Vinci is Malpensa goed voor meer dan 60 miljoen passagiers per jaar, wat ongeveer gelijk staat aan het aantal toeristen. Milaan heeft nog 2 andere airports die veel worden gebruikt: Linate (dicht bij de stad) en Bergamo (zie verderop in deze lijst).

3. Bergamo Airport (BGY) – 9 miljoen passagiers

Bergamo Airport (foto: Wikimedia)

Bergamo Airport – Il Caravaggio International Airport – wordt ook wel het derde vliegveld van Milaan genoemd. Met zo’n 9 miljoen passagiers is dit eveneens het derde vliegveld van Italië. Het ligt op zo’n 50 kilometer van de economisch belangrijkste stad van Italië en is het een belangrijke basis voor Ryanair. BGY is een handige bestemming als je bijvoorbeeld naar Bergamo, Brescia of het Gardameer wilt.

4. Venetië Airport (VCE) – 8 miljoen passagiers

Venetië Airport (foto: Wikimedia)

Net iets kleiner, maar niet veel, is het vliegveld van Venetië, ook wel Marco Polo genoemd. Vanaf Marco Polo kun je vliegen op Rome en Catania, maar ook op Parijs, Amsterdam en Londen. Als alternatieve luchthaven kun je ook vliegen op Treviso.

5. Catania Airport (CTA) – 7 miljoen passagiers

Catania Airport (foto: Wikimedia)

Catania Fontarossa Airport is het belangrijkste vliegveld van het eiland Silicië. Als je vliegt op Catania, dan ben je in 20 tot 30 minuten in het centrum. Andere belangrijke luchthavens op Sicilië zijn Trapani, Palermo en Modica, maar het merendeel vliegt dus op Catania in het oosten van het eiland.

6. Bologna Airport (BLQ) – 6,5 miljoen passagiers

Bologna Airport (foto: Wikimedia)

Een ander belangrijk vliegveld is dat van Bologna: Guglielmo Marconi, even ten noordwesten van de stad. In 30 minuten ben je vanaf het vliegveld in het centrum. Bologna Airport ligt dicht bij het Formule 1-circuit van Imola en het Ferrari Museum in Maranello. Bologna heeft uitstekende verbindingen naar Modena, Ravenna, Ferrara, Modena, Rimini en Florence.

Florence heeft ook een eigen vliegveld (FLR, Florence Airport), maar dat is met ongeveer 2,5 miljoen passagiers per jaar een klein vliegveld te noemen.

7. Napels Airport (NAP) – 6 miljoen passagiers

Napels Airport (foto: Wikimedia)

De luchthaven van Napels is de grootste luchthaven in zuidelijk Italië, enkele kilometers ten noorden van de stad gelegen. De transfer naar de derde stad van Italië duurt een halfuurtje. Vanaf de luchthaven reis je ook makkelijk door naar Salerno of Caserta.

8. Rome Ciampino Airport (CIA) – 5,5 miljoen passagiers

Rome Ciampino Airport (foto: Wikimedia)

De tweede luchthaven van Rome heet Rome Ciampino Airport en dit is het thuis van diverse lowcostmaatschappijen. Ciampino is vaak de goedkope optie ten opzichte van de hoofdluchthaven Leonardo da Vinci. De faciliteiten op deze luchthaven zijn wel beduidend minder dan die FCO.

9. Palermo Airport (PMO) – 5 miljoen passagiers

Palermo Airport (foto: Flickr)

De luchthaven van Palermo is genoemd naar Falcone en Borsellino, de magistraten die door de maffia werden vermoord aan het begin van de jaren 90. Falcone-Borsellino Airport (ook wel Punta Raisi genoemd) ligt 30 kilometer ten westen van de hoofdstad van Sicilië.

10. Pisa Airport (PSA) – 4 miljoen passagiers

Pisa Airport (foto: Wikimedia)

De grootste luchthaven van Toscane is Galileo Galilei Airport, oftewel de luchthaven van Pisa. Dit vliegveld ligt even ten zuiden van de stad Pisa. In 25 minuten kun je onder de Toren van Pisa staan. Maar ook als je naar de Cinque Terre, Livorno of naar Florence wilt is dit een goede keuze.

Een overzicht van alle Italiaanse vliegvelden van enige grootte vind je hier.

Wat is jouw favoriete luchthaven in Italië en waarom? Of waar wil je juist nooit meer komen? Laat hieronder jouw reactie achter.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

mooiste plekken Amalfikust

De Amalfikust in 11 magische plekken

Duurste en goedkoopste regio’s van Italië