in , ,

Duurste en goedkoopste regio’s van Italië

Wonen aan de Cinque Terre? Breng een dikke portemonnee mee! (foto: Wikimedia)

Wil jij een huis kopen in Italië? Dan zijn er vele factoren om rekening mee te houden, zoals de locatie, je werk, de wensen van je gezin en uiteraard de prijs. Wat zijn goedkope regio’s om te wonen? En waar woon je juist erg duur? In dit artikel vertellen we je meer over de duurste en goedkoopste regio’s van Italië.

Noord-Italië over het algemeen duur

Over het algemeen betaal je het meest voor een woning in het noorden van Italië. Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe lager de huizenprijzen worden. Hier zijn natuurlijk wel verschillende uitzonderingen op. In populaire steden zoals Milaan is het een stuk lastiger en duurder om een woning te vinden. Ook kost het je flink wat als je een appartement of woning aan het Comomeer of het Lago Maggiore wilt bemachtigen.

Wil jij juist lekker op het platteland of in de bergen wonen? Dan liggen de gemiddelde prijzen per vierkante meter direct 30 tot 70 procent lager dan in steden! In bijvoorbeeld de regio Veneto of Piemonte zijn mooie betaalbare huizen te vinden. De gemiddelde kosten voor levensonderhoud in Italië liggen een stuk lager dan in Nederland.

Toscane razend populair

Vanwege de grote populariteit van Toscane is dit een dure regio om te wonen, samen met Umbrië en De Marken. Als je naar de kaart van Italië kijkt, liggen deze regio’s precies in het midden. Regio’s die hier in de buurt liggen maar een stuk beter betaalbaar zijn, zijn bijvoorbeeld Abruzzen, Molise en Apulië.

Apulië is redelijk in opkomst waardoor dit een mooie plek zou kunnen zijn voor een (tweede) huis in Italië. De grond en een woning zijn nu nog redelijk goedkoop, waardoor dit een goede investering kan zijn. Daarnaast vliegen er steeds meer budgetmaatschappijen naar de hoofdstad Bari, waardoor het toerisme groeit. Dit is prettig als je van plan bent om bijvoorbeeld een bed and breakfast te starten in Italië. 

Wonen in Rome

Rome is een romantische stad en veel mensen lijkt het fantastisch om hier een appartement te hebben. De prijzen in Rome liggen echter wel torenhoog, net als in het geliefde Milaan. Hier kijk je eerder naar een appartement in plaats van een woonhuis. Voor een appartement met 3 slaapkamers betaal je buiten het centrum rond de 4 ton, terwijl je in de prestigieuze wijk Aventino in het hartje van Rome al snel rond de 7 ton betaalt voor een 2-kamer appartement.

Voor een vakantiewoning is dit minder interessant, maar als je altijd al in Rome hebt willen wonen en echt gaat integreren, kan het alsnog interessant zijn. In en rondom Rome zijn ook veel niet gerenoveerde woningen te koop die je voor een lagere prijs aanschaft, maar dan staat je dan nog wel behoorlijk wat werk te wachten. Houd er ook rekening mee dat garages doorgaans apart verkocht worden. Deze kosten je nog rond de 20.000 euro extra.

Wonen in een Italiaans skigebied

Dankzij tekort aan bouwgrond en een hoge vraag is het redelijk duur om een woning te kopen in een van de Italiaanse skigebieden. Het is hier over het algemeen tot wel dubbel zo duur om een appartement of huis te kopen dan wanneer je ervoor kiest om te kopen aan de kust.

Wel is dit een goede investering omdat je jouw woning vaak gemakkelijk kunt verhuren. Wil je de top? Neem dan bijvoorbeeld een kijkje in het populaire skigebied Cortina d’Ampezzo, een mondain en chic wintersportdorp in de Dolomieten. 

Betaalbare mogelijkheden op Sicilië

Wanneer je eenmaal voet zet op Sicilië, is de kans groot dat je nooit meer weg wilt. De huizenprijzen in de populaire kustplaatsen zijn erg hoog. Als je hier per se wilt wonen, valt het aan te raden om te besparen op andere kosten zoals die voor energie.

In de kleine dorpjes in het binnenland kun je echter voor een fractie van de prijs wonen. Een bijkomend voordeel is dat de Italiaanse regering plannen heeft waardoor je 10 jaar geen belasting hoeft te betalen over je inkomen, als je hier tenminste 6 maanden per jaar gaat wonen.

Als deze plannen doorgaan kun je kiezen uit Sicilië, Sardinië en Calabrië. Niet alle plaatsen komen in aanmerking: alleen dorpen van maximaal 4.000 inwoners en waarvan de bewonersaantallen de afgelopen jaren zijn geslonken met 20 procent of meer.

Wat denk je van Tropea, Calabrië? (foto: Pixabay)

Een betaalbaar tweede huis in Zuid-Italië

Als je op zoek bent naar een goedkope plek om een mooie vakantiewoning te kopen, valt het sowieso aan te raden om zover mogelijk naar het zuiden te kijken. In het schitterende Calabrië koop je voor zo’n 3 tot 4 ton een grote villa en heb je voor slechts 100.000 euro al een appartement direct aan zee.

Dit zijn prijzen die het wel erg aantrekkelijk maken om Calabrië als uitvalsbasis te kiezen. Calabrië heeft een heerlijk klimaat, een prachtige blauwe zee, mooie natuurparken en natuurlijk de ontspannen Italiaanse manier van leven

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De 10 grootste luchthavens van Italië

Besparen op je Italië-vakantie