in , , ,

Bardolino aan het Gardameer: 10 tips voor een fantastische vakantie

Tips en bezienswaardigheden voor Bardolino aan het Gardameer (foto: Pixabay, overige foto's: Martine van Groenigen)

‘Wij gaan naar het Gardameer,’ vertel je trots als men vraagt waar de vakantie dit jaar naartoe gaat. Twijfelachtige blikken, want: ‘je gaat toch niet ergens naartoe waar je veel Nederlanders tegenkomt?’ Je wilt toch wel de authentieke Italiaanse sferen proeven! Met deze 10 tips zal het volgend jaar nog druk worden aan de lungolago; want écht Italië, dat vind je overal. Zelfs, en beter: juist in Bardolino.

De ligging van Bardolino aan het Gardameer

Hier zijn de beste tips voor een fantastische vakantie in en om Bardolino aan het Gardameer. Onderverdeeld in activiteiten en eten & drinken.

De hoofdstraat van Bardolino

Activiteiten

Eenmaal aangekomen in Bardolino waan je je midden in een ansichtkaart. De vergezichten over het Gardameer, het uitzicht op Sirmione en overal om je heen ben je omringd door heuvels en bergen.

O Italië, wat steel je onze harten keer op keer! (Wat is het toch vreselijk om landen als ‘personen’ uit te spreken hè! Gebeurt één keer en niet weer, ik beloof het.)

Goed: we zijn op vakantie en ondanks dat we het liefst de hele dag vanaf een terras mensen kijken, wil je wellicht ook iets van de omgeving zien! 

De haven van Bardolino (foto: Pixabay)

1. Fietsen! 

Iets met ‘je kunt het volk wel uit Nederland halen, maar je haalt Nederland nooit uit ’t volk.’ De eerste tip is gelijk een heerlijke Hollandse fietstip. Er is afgelopen jaren namelijk flink geïnvesteerd in de fietswegen in en tussen de plaatsen aan het Gardameer.

Zo ligt er tussen Bardolino en Lazise (het dorp verderop) een pico bello gladgestreken fietspad. Niet dat we je gelijk uit Bardolino willen sturen, maar ’t kan nooit kwaad om bij de buren over de schutting te kijken, nietwaar?

Let op: dit fietspad houdt na Lazise op. Mocht je verder willen fietsen, moet je dat over de weg doen. Maar een beetje Italiaans avontuur op vakantie kan geen kwaad toch?

2. Naar Sirmione met ’t bootje

De boot naar Sirmione

Sirmione is een schiereiland ín het Gardameer. Ja, dat klinkt net zo veelbelovend als het is. Er is een kasteel, er zijn allemaal leuke kruipdoor-sluipdoor straatjes en je kunt er met het bootje naartoe.

Je kunt ook met de auto gaan, maar je bent niet op vakantie aan een meer om niks te water te doen natuurlijk. Wil je het helemaal bont maken, dan pak je de waterfiets of kano, maar trek er dan een lange dag voor uit.

Sirmione

Sirmione lijkt dichtbij, maar eenmaal halverwege, merk je toch dat schijn soms bedriegt. 

3. De markt op donderdag 

De knaller van dit lijstje en echt een megafavoriet van ondergetekende: dé markt op donderdag. Langs de hele lungolago (klinkt interessant, maar eigenlijk bedoelen we gewoon langs het water in het dorp) staan marktkramen waarbij de ene marktkoopman nog harder schreeuwt dan de ander.

Ben je op zoek naar typisch Noord-Italiaans servies en overig keukengerei: dan moet je hier zijn. Maar, het zou geen markt zijn zonder de typische kramen met sarongs, lange tricot jurken en nog meer kledij, geheel aangepast naar het weer van het moment. O ja, ik zie mijzelf er alweer helemaal lopen. Dit wil je meemaken! 

4. Gardaland 

Ben je op vakantie met kinderen, dan is Gardaland een echte hit. Het is met zijn 55 hectare het grootste pretpark van heel Italië dus je kunt er gerust een hele dag voor uittrekken.

Volkswagen Kever bij Gardaland (foto: Edward Hendriks)

Ben je van plan te gaan? Koop je kaartjes dan een aantal dagen van tevoren. Dit scheelt niet alleen in de prijs, maar je kunt op die manier voor sommige attracties ook nog skip the line kaartjes kopen.

Let wel: in augustus heeft heel Italië vakantie. Het is er dan erg druk en sta je vaak zelfs met een skip the line kaartje nog in de rij. Het is verstandig om populaire attracties ’s middags te bezoeken. Dan hebben de hysterische Italiaanse kindertjes hun ritjes al gemaakt en kun je in (bijna) alle rust, je slag slaan. 

5. Museo dell’Olio 

Wil je snuiven aan de plaatselijke cultuur dan denk je waarschijnlijk al snel aan wijn. Bardolino is een echte wijnstreek, maar de olieambacht heeft men in Bardolino ook niet verleerd. In Cisano, iets buiten Bardolino, vind je het Museo dell’Olio; het olijfoliemuseum.

Een klein museum dat gratis toegankelijk is en achteraf snap je goed waarom. Het winkeltje na afloop is de echte knaller waar je je portemonnee gaat trekken! Sla genoeg in voor thuis want als je deze olijfolie proeft, snap je pas echt dat wanneer mensen zeggen dat een olijfolie lekker of vies is, ze niet snobistisch doen; maar écht lekkere olijfolie geproefd hebben. 

Eten en drinken 

Na een actieve dag, is het ’s avonds tijd om je onder te dompelen in de keuken van de Noord-Italiaanse trekpleister. Misschien kom je vanaf een van de campings langs het meer, dan is het uitstekend flaneren langs de boulevard tot in het dorp.

Ideaal flaneren langs de lungolago

Uiteraard zijn er in het dorp horecagelegenheden ten overvloede en zul je niet lang hoeven zoeken naar een restaurant of bar. Maar het is natuurlijk altijd leuk om te weten waar je écht goed kunt eten. 

6. Een van de restaurants van de familie Pietralunga 

Eten bij La Loggia in de haven van Bardolino

De familie Pietralunga heeft meerdere restaurants in en om Bardolino waar ik al jaren met veel plezier kom. De gastronomie stroomt door hun bloed en dat proef en merk je aan alles.

Zo kun je heerlijk dineren bij Massimo in La Loggia e la Barchessa Rambaldi midden in het dorp, pal aan het water. Vader en moeder staan veelal in de keuken, dus je begrijpt: authentieke Italiaanse smaken. Wie wil dat nou niet? Doe ze de groeten als je er bent! 

7. Een ijsje halen bij Cristallo

Gelateria Cristallo: het beste ijs aan het Gardameer (foto: gelateriacristallo.it)

Voor vele vaste en nieuwe Gardameer-gangers is een ijsje van Cristallo vaste prik. Sluit aan in de rij en bestel een hoorntje met een van de bijzondere smaken die al sinds 1969 worden gemaakt door een meesterijsmaker.

Nog een voordeel: Cristallo heeft een groot terras aan het meer; ideaal als je wilt genieten van een van de vele ijscoupes en andere bijzondere creaties zoals de ijs-spaghetti of spaghetti-ijs. Maar net hoe je het wilt noemen. Nog een pluspunt: de lekkere koffie. Ontbijten is hier dus ook goed te doen. 

De haven met op de achtergrond het gemeentehuis van Bardolino en Hotel Catullo met de Scheve Toren van Bardolino (foto: Pixabay)

8. Wijn drinken en kopen bij wijnhuis Zeni 

Bezoek je Bardolino, dan kan een bezoek aan een van de bijzondere wijnhuizen zeker niet ontbreken. De familie Zeni maakt al sinds 1870 wijn op een prachtig wijngoed in Bardolino.

Hun eigen ‘Bardolino’ is een frisse, droge rode wijn die al eeuwen op dezelfde ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Maar het pronkstuk van Zeni is de Amarone, die behoort tot de aller-allerbeste van deze streek. Geloof mij: dat wil je proeven en mee naar huis nemen. 

9. Genieten onder de stadspoort bij Guerrieri Rizzardi

Ach, de 5 is in de klok. Het is weer tijd voor het favoriete moment van de dag: de aperitivo. Ik stuur je graag naar de allerbeste plekken voor het allerfijnste moment van de dag en ook in Bardolino is het wat betreft de aperitivo goed toeven.

Bij Guerrieri Rizzardi

Zéker bij Guerrieri Rizzardi net voorbij de oude dorpspoort. Hier kun je heerlijk zitten in de rustige binnentuin waar het voelt alsof je op een chic landgoed bent, maar ook binnen is het gezellig. Zeker het bezoekje waard voor jouw dagelijkse Aperol Spritz

10. Dansen op de bar bij cocktailbar Please

Cocktailbar Please in Bardolino (foto: TripAdvisor)

Wil je na het grote eet-, drink- en dessertfestijn nog een afzakkertje halen of een avondje uit? Dan staat er weer een telg van de familie Pietralunga at your service.

Dochter Letizia opende eind 2019 haar eigen cocktailbar waar ook de expertise van de horecafamilie weer te voelen en te proeven is.

Maak je het helemaal bont? Dan kun je er zelfs een dansje wagen op de bar. Maar pas wel op als je terug naar de camping of je hotel/appartement loopt en val niet in het meer! 

Verblijf in Bardolino

Krijg je al zin om naar Bardolino en omgeving af te reizen? Qua verblijf heb je het hier voor het uitkiezen. Boek een B&B, een vakantiehuis of ga naar de camping. Kamperen kun je goed op Camping La Rocca, Camping Continental of Camping Serenella in Bardolino.

De beste en voordeligste accommodaties in Bardolino vind je hier.

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Portovenere, een van de mooiste plekken in Ligurië

20 van de mooiste plekken in Ligurië

Under The Tuscan Sun

13 blockbuster-films die je doen geloven dat je in Italië bent