in , , ,

Betaald wonen op het Italiaanse platteland?

Een dorp in Molise, Italië
Een dorp in Molise, Italië (foto: Unsplash)

Lekker op het Italiaanse platteland wonen en 700 euro per maand toe krijgen? Het kan in Molise.

Hoe zit dat? Na de huizen van 1 euro is er een nieuw offensief om verlaten dorpen op het platteland van Italië nieuw leven in te blazen.

De deal is als volgt: je krijgt 700 euro per maand als je je vestigt in een van die leeggelopen dorpjes in Molise.

Het addertje onder het gras is dit: je moet je vestigen in een dorp dat minder dan 2.000 inwoners telt en je moet er een bedrijfje beginnen waarvan de lokale economie profiteert.

Het maakt niet uit wat voor bedrijf het is. De president van Molise, Donato Toma, vertelt erover in de Engelse krant The Guardian: ‘Een bakkerij, een kantoorboekwinkel, een restaurant, het maakt niet uit, als het maar nieuw leven in het dorp brengt.’

Behalve de ondernemers zelf krijgen de dorpen ook geld om de infrastructuur aan te pakken en de leefbaarheid te verbeteren. De president van de regio hoopt dat op deze manier de spiraal naar beneden doorbroken wordt.

Vorig jaar konden we op televisie volgen hoe de burgemeester van zo’n leeggelopen dorp op Sardinië actie ondernam door Nederlanders huizen van 1 euro aan te bieden. Daarbij hadden ze ook de verplichting om er een bedrijf te beginnen. De winnaars van het programma, Marije en Ovan, wonen en werken er nog steeds.

Italië kampt met een enorme vergrijzing. Het is na Japan het land met de oudste bevolking ter wereld. Daarbovenop verlaten steeds meer Italiaanse jongeren hun land om elders te gaan studeren of werken.

Bronnen: The Guardian, EenVandaag

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mooiste plekken verona

De 10 mooiste plekken in Verona

Barolo in Piëmont

Barolo, koning der wijnen