in , , , ,

Zomerfestival in het Romeinse theater van Verona

Het Romeinse theater in Verona
Het Romeinse theater in Verona (foto's: Manja Aalderink)

Het operafestival in de Romeinse Arena van Verona is wereldberoemd. Elke zomer komen operaliefhebbers van heinde en verre naar Verona om dit spektakel mee te maken. En terecht, want het is een bijzondere ervaring om in zo’n indrukwekkend gebouw als de Arena een opera te bekijken.

Je voelt de hitte van de warme zomerzon nog nagloeien op de Romeinse traptreden en zodra de zon ondergaat, begint het orkest te spelen. Zonder enige versterking worden de beroemdste opera’s ter wereld gezongen, van Verdi’s Aïda tot Carmen van Bizet. Een avond bij de opera in de Arena vergeet je nooit meer.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat de Arena niet de enige plek in Verona is waar je kunt genieten van theater, dans en zang in een prachtig historisch gebouw. Van juni tot september vindt in het kleinere Romeinse theater namelijk het zomerfestival plaats, met interessante voorstellingen van Shakespeare tot moderne dans. Minder grootschalig dan de opera in de Arena, maar misschien daarom juist leuker!

Het Romeinse theater

Het Romeinse theater ligt op een van de meest iconische plekken van Verona: aan de voet van de San Pietro-heuvel, met uitzicht op de rivier de Adige en de schitterende Romeinse brug, de Ponte Pietra. Deze locatie was niet zomaar gekozen, maar zorgde ervoor dat het monumentale theater zichtbaar was voor alle bezoekers van Verona. Het bevindt zich namelijk op een kruispunt tussen de twee belangrijkste Romeinse wegen van Verona: de Via Postumia en de Via Claudia Augusta.

Uitzicht op de Ponte Pietra net voor het begin van de show

Meer dan 2.000 jaar geleden was dit halfronde theater al dé plek waar je moest zijn in Verona voor theatervoorstellingen, van tragedies en komedies tot de nieuwe publieksfavoriet: pantomime. Dit in tegenstelling tot de Arena, waar juist gladiatorengevechten en jachten op wilde dieren werden georganiseerd. Helaas maakte een grote brand in de 4e eeuw een einde aan de voorstellingen in het theater. Sindsdien werden de ruïnes van het gebouw gebruikt als begraafplaats.

De locatie van het theater werd echter nooit vergeten en in de 19e eeuw begon men de resten ervan op te graven. In het nabijgelegen archeologisch museum kun je zien hoe prachtig het gebouw versierd moet zijn geweest. Marmeren beelden van goden en sfinxen, versierde kroonluchters en zuilen in alle soorten en maten zijn er teruggevonden. Helaas kunnen we het theater niet meer terugzien in al zijn pracht en praal, maar de sfeer van de lange geschiedenis van het gebouw is er nog steeds te voelen.

De aankondiging voor de uitvoering van het Nederlands Dans Theater in het Teatro Romano

Shakespeare

Al sinds 1948 heeft het theater zijn originele functie weer teruggekregen. De eerste opvoeringen waren toneelstukken van Shakespeare, met wie Verona een speciale band heeft omdat zijn tragedie Romeo en Julia zich in deze stad afspeelt. Later kwamen er ook toneelstukken van andere auteurs en voorstellingen van dans, muziek en zang op het programma te staan. Dit jaar zijn er naast toneelstukken van Shakespeare onder andere ook shows van de Amerikaanse dansgroep Momix te zien. Ook de klassieke tragedie Helena van Euripides komt aan bod.

Het Nederlands Dans Theater 2 in het Romeinse theater van Verona

Ik ben zelf vorige maand naar een voorstelling van het Nederlands Dans Theater 2 geweest, een moderne dansgroep die ik in Nederland altijd al graag had willen zien. Bij het vallen van de avond klonken afwisselend Schubert en Placebo uit de speakers. Strakke en soepele bewegingen, gespierde mannen en vrouwen, duetten en groepen dansers die als één bewogen: het was een afwisselend en overweldigend programma.

Het hoogtepunt van de avond was deze prachtige choreografie van Hans van Manen, die nog mooier was dankzij het Veronese maanlicht en de intieme setting van het Romeinse theater.

Zelf het Romeinse theater in Verona bezoeken?

Lijkt het jou ook leuk om een voorstelling in het Romeinse theater te bezoeken? Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten, want vaak kun je voor 18 euro al een plek op de niet-genummerde traptreden krijgen. Neem dan wel een kussentje mee, anders zit het wel erg oncomfortabel.

Tickets zijn online te verkrijgen, maar zijn vaak op de avond zelf ook nog beschikbaar aan de kassa. Misschien is het zomerfestival niet zo beroemd als de opera in de Arena, maar de ervaring is minstens net zo memorabel.

Written by Manja Aalderink

Manja Aalderink is docent klassieke talen en woont in het mooie Verona. Ze blogt samen met haar man over hun belevenissen op www.avontureninverona.nl. De Italiaanse taal en cultuur fascineren haar mateloos en je mag haar ‘s nachts altijd wakker maken om Romeinse resten te gaan bekijken.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe maak je van je studie Italiaans een goede gewoonte?

Piaggio Museum in Hall of Fame van TripAdvisor

Piaggio Museum in TripAdvisor Hall of Fame