in ,

7 redenen waarom je het beste in de herfst in Italië bent

7 redenen om in de herfst naar Italië te gaan

Het is natuurlijk nooit een verkeerde tijd om naar Italië te gaan. Maar in de herfst is Italië extra speciaal. Lees snel verder voor de zeven belangrijkste redenen om juist in de herfst naar Italië te gaan.

1. De kleuren

De rode daken van de Italiaanse huizen zijn nog wat roder, de bladeren kleuren geel en oranje en de schitteringen in de meren lijkt nog net wat intenser. Het felle licht van de zomer is eraf en maakt plaats voor een zachter en geliger licht. Goed nieuws voor de instagrammers: je hebt geen filter meer nodig! #nofilter

Herfst in Toscane

2. De straten voor jezelf

In de bloedhitte van de zomer heb je te dealen met drommen domme toeristen die de regels voor de siësta niet in acht nemen. Maar in de herfst zijn ze verdwenen en zijn de straten weer voor jou en de locals. Je kunt weer gewoon een tafel krijgen in een restaurant en de rijen voor de toeristische trekpleisters zijn weer tot normale proporties geslonken.

De tijd van Ferragosto met gesloten winkels en restaurants is ook voorbij. Het normale leven is teruggekeerd in de straten van de Italiaanse steden. De herfst is de tijd om het authentieke Italië weer op te snuiven.

Ook in de steden zijn de kleuren schitterend in de herfst

3. Foodfestivals

De herfst betekent ook oogsttijd en in Italië kun je dan rekenen op veel regionale feesten en festivals met lokale lekkernijen. Verken de dorpen in het binnenland en nodig jezelf uit op de vele feste e sagre. Vier (en eet!) de herfst met truffels, noten, kastanjes, pastasauzen, vijgen en paddestoelen!

Een paar tips voor lekkere foodfestivals in de herfst:

  • Het Wittetruffelfestival in Alba, Piëmont
  • Het Auberginefestival in Savona
  • Het Limoncellofestival in Massa Lubrense
  • Het Eurochocolate Festival in Perugia
  • Het Nougatfestival in Cremona

Zelfs als je niet naar een feest of festival gaat, kun je in de herfsttijd toch proeven van de lekkerste fruit en groenten op lokale straatmarkten. Ook staan er heerlijke seizoensgerechten op de kaarten van de restaurants. Vraag de ober gerust om wat hij je aan kan raden.

4. De wijnen

Met al dat lekkere eten heb je natuurlijk ook iets nodig om het weg te spoelen. Godzijdank is het in de herfst ook het wijnseizoen. Ga op zoek bij de wijngaarden of doe mee aan een van de vele wijnfestivals en proef de beste wijnen ter wereld.

Herfst: oogsttijd voor de druiven

Heb je meer met olijven dan met druiven? Ook dan zit je in de herfst goed in Italië. De oogst van de druiven vindt nu ook plaats, zodat je kunt proeven van die andere Italiaanse specialiteit: extra vergine olijfolie.

5. Ademruimte op de stranden

De meeste toeristen zijn naar huis en Italianen vinden het na 1 september standaard te koud om naar het strand te gaan (ook al is de temperatuur in Catania vandaag 33 graden Celsius). Je hoeft dus niet meer te vechten om een plekje om je handdoek neer te leggen en je portemonnee binnenstebuiten te keren voor te dure strandbedden en ijsjes.

Het strand voor je alleen

 

6. Het weer in de herfst

Over het weer gesproken: dat is veel beter dan in juni, juli en augustus. Het was deze zomer exceptioneel heet in Italië, maar de zomer is meestal een periode om te vermijden als je dat kunt. In de herfst in Italië is het nog steeds lekker warm, maar meestal niet meer zo bloedheet dat je overdag helemaal niets kunt doen. Eindelijk kun je genieten van lange wandelingen en excursies, zonder dat je je van schaduw naar schaduw moet begeven en geen minuut zonder waterpunt kunt.

herfst in Italië: lekker ontbijten in de zon
Herfst in Italië: lekker ontbijten in de zon

7. De overdaad aan cultuur

Theaters en musea zijn weer geopend. Grote evenementen zoals het Rome Film Festival en het Montecatini Opera Festival vinden weer plaats. Ook het Jazz Festival in Bologna staat weer op het punt te beginnen. Behalve de foodfestivals tref je in de herfst ook tal van grote en kleine culturele festivals aan. Ook voor de Italianen zelf is de herfst de tijd om naar buiten te komen en het leven te vieren!

Vier jij de herfst ook in Italië? Laat hieronder jouw tip voor een goede Italiaanse herfstbestemming achter.

Bron: thelocal.it, foto boven: Cefalù in de herfst (Edward Hendriks), overige foto’s: Pixabay

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De Romeinse wegen als metrokaart

Het Romeinse Rijk als metrokaart

Caponata

Buon appetito! De 10 lekkerste Italiaanse recepten