in ,

Buon appetito! De 10 lekkerste Italiaanse recepten

Hier mag je me ’s nachts voor wakker maken!

Caponata
Caponata (beeld: YouTube)

Ik hou van koken, maar ben geen kok van liflafjes, mousses, bloemetjes op mijn bord, grote borden met een minuscuul gerechtje erop en een scheikundig experiment erbij. Ik hou van lekker degelijk, schuw geen koolhydraten en ja, ben ook gek op (Italiaans) fastfood. Sono una buona forchetta, zeggen ze dan in Italië. De top tien van mijn lekkerste Italiaanse recepten is dus ook in die trant. Ze zullen geen Michelinsterren halen. Maar wat geeft dat als ze stuk voor stuk zo lekker als deze zijn?

Hier komen ze, de tien lekkerste Italiaanse recepten volgens Lotje Lomme:

Risotto met groene asperges, doperwten en tuinbonen
Risotto met groene asperges, doperwten en tuinbonen (foto: Ziti Zitoni)

10. Risotto met groene asperges, doperwten en tuinbonen

Gebruik goede risotto, geen gepofte imitatie van een Nederlands merk. Zorg dat je de risotto goed maakt volgens de specifieke aanwijzingen. Bijvoorbeeld volgens dit recept van mijn vriendin Elisabetta van Ziti Zitoni.

9. Ribollita van Ottolenghi

savooiekool
Savooiekool

Een ribollita is gewoon een goede stevige soep die je maakt met restjes van de vorige dag, of flink lang laat trekken. Winterse kost en krachtvoer. In Ottolenghi’s Plenty staat een leuk recept met venkel, witte wijn en kikkererwten.

Maar varianten met savooiekool of cavolo nero uit De Zilveren Lepel zijn ook erg lekker! Grappig is dat ze in Italië verschillende woorden hebben voor soep: zuppa, minestra, ribollita, vellutata. Allemaal net wat anders.

8. Caponata

Eigenlijk vind ik bijna alles lekker wat ze met aubergine in Italië maken. Het grote verschil is dat ze de aubergine in Italië meestal bakken (of haast frituren) in heel veel olijfolie, zoals bij de melanzane parmigiane. Of ze laten de gevulde aubergine (barchette) een uur zacht worden in de oven.

LEES OOK:  Sicilië - heerlijke gerechten van een Italiaans eiland
Caponata
Caponata (beeld: YouTube)

Heerlijke gerechten. In Nederland zijn we veel te zuinig met olijfolie of met onze tijd die we aan een gerecht willen besteden, waardoor de aubergine vaak een beetje gummiachtig blijft. Belangrijk is ook de aubergine van tevoren met zout te bestrooien om zo het bittere sap eruit te krijgen. Lijkt een detail, is het niet. Een goed recept staat in het kookboek van Sophia Loren, en is ook terug te vinden op de website van het NRC.

7. Amaretti-amandeltaart

Uit het bakboek van de Italiaanse Heel Holland Bakt-winnares Sarena Solari. Dat bakboek van haar blijft voor mij een favoriet. De pastiera staat er in, tortelli dolci, de torta della nonna. Die blijf ik maken. Allemaal. Over and over. Het recept met amaretti en amandelen staat ook op de website van De Smaak van Italië.

Amaretti-amandeltaart
Amaretti-amandeltaart (beeld: YouTube)

6. Sfogliatella riccia

konosfoglia
Konosfoglia

Ik vertaalde al eens voor deze website het recept van dit nogal ingewikkelde streetfood uit Zuid-Italië. Het is nogal een kunstje om te maken, maarrr… het loont wél de moeite. De sfogliatella heeft zich inmiddels geëvolueerd tot de trendy en oogverblindende konosfoglia in de zomer.

5. Polentafrietjes

Ik hou niet van polentapuree, de structuur daarvan vind ik vies. Zo wordt polenta vaak gemaakt, maar daarom denk ik vaak ook dat mensen geen positieve associatie hebben met polenta. Als je er flink wat kaas doorheen doet en er frietjes van bakt in de oven, zijn ze een heerlijk bijgerecht! Pauline heeft er een goed recept van. Zoals zij zelf al zegt: kidsproof!

Kidsproof: polentafrietjes!
Kidsproof: polentafrietjes! (beeld: YouTube)

4. Gnocchi met gorgonzola en peer

Maak ze wel zelf en probeer niet om er een vol bord van te eten als hoofdgerecht. Daar krijg je spijt van, net als van een zak chips of een reep chocolade. Dan voel je je opgeblazen en vettig. Het is een lekkere primo, een voorgerecht. Er staat een leuk Nederlands recept op Delicious Magazine.

LEES OOK:  Nutella: je kunt overdrijven
Gnocchi met gorgonzola en peer
Gnocchi met gorgonzola en peer (beeld: YouTube)

3. Panzerotto pugliese

Een calzone is een grote dubbelgevouwen pizza. De panzerotto is de handzame kleinere streetfoodvariant. Het lekkerste met een vulling van andijvie, kappertjes en rozijnen…

De combinatie van andijvie, kappertjes en provola komt als pizzatopping uit het pizzaboek van Italiëplein: Bloem, water, gist, zout, passie. Daar heb ik zelf gewelde rozijntjes aan toegevoegd en in een panzerotto gestopt.

Panzerotto pugliese
Panzerotto pugliese (beeld: YouTube)

Het leuke van de panzerotto is: je kunt er in doen wat je lekker vindt. Ook lekker vind ik de vulling van de calzone contadino uit het kookboek Proef Puglia. Tomaat, ansjovis, rozijnen, bosuitjes, suiker. Een recept voor de klassieke panzerotto (tomaat en mozzarella) kun je vinden op de website van dé Italiaanse foodblogger Antoinette.

Op dit filmpje hieronder van Jamie Oliver kun je zien hoe je een panzerotto of calzone dichtvouwt en sluit, zonder dat de vulling eruitloopt.

Cannelloni met ricotta en spinazie in tomatensaus
Cannelloni met ricotta en spinazie in tomatensaus (beeld: YouTube)

2. Cannelloni met ricotta en spinazie in tomatensaus

Ricotta en spinazie is dé gouden uitvinding van de Italianen. Je vindt het ook bij de ravioli met ricotta en spinazie in een saliebotersausje. Cannelloni kun je echter ook maken zonder helemaal zelf pasta te maken met de pastamachine en is daardoor eerder een snelle en lekkere hap.

De dames van Chickslovefood hebben dit gerecht ook ontdekt. Op hun website staat een recept. Maar daarbij heb ik wel twee kanttekeningen:

  1. Zij gebruiken daarin lasagnevellen. Je kunt tegenwoordig bij de supermarkt ook de buisjes zelf vinden die je makkelijk kunt vullen met een spuitzak. Dan hoef je ze ook niet voor te koken. Dat is maar gedoe met lasagnebladeren. Doordat de kant-en-klare cannelloni echter niet voorgekookt zijn, moet je zorgen dat er genoeg vocht in de schaal zit, anders wordt je pasta niet gaar. De buisjes garen door het kokende vocht in de saus.
  2. Italianen maken hun saus zelf. Die van Bertolli en Grand’Italia en dergelijke zijn naar mijn mening ook veel te zout.
LEES OOK:  Bloem, water, gist, zout, passie

1. Ravioli met een vulling van pompoen, mostarda di cremona en amarettikoekjes

Het allerlekkerste Italiaanse recept is ravioli met pompoenvulling, mostarda di cremona en amarettikoekjes! Volgens mij dan, hè?

Let op dat je dit lekkere Italiaanse recept precies en nauwkeurig volgt. De verhoudingen zijn daarbij heel belangrijk.

Ravioli met een vulling van pompoen, mostarda di cremona en amarettikoekjes
Ravioli met een vulling van pompoen, mostarda di cremona en amarettikoekjes (beeld: YouTube)

Deze ravioli is een klassiek recept uit Mantua in Lombardije en het staat in verschillende kookboeken van bijvoorbeeld Locatelli en Carluccio.

Ook hier: het mengen van zout en zoet, daar mag je me voor wakker maken! Een goed recept voor deze ravioli met pompoen, mostarda en amaretti staat op Ciao tutti.

Wat zijn jouw lekkerste Italiaanse recepten?

Dat waren ze. Mijn tien lekkerste Italiaanse recepten. Wat is jouw persoonlijke favoriet? Of heb je nog andere Italiaanse recepten die niet in een top tien zouden mogen ontbreken? Laat hieronder jouw reactie achter!

Buon appetito!

Buon appetito! De 10 lekkerste Italiaanse recepten
4 (2 stemmen)

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze heeft twee kleine bambini en kookt Italiaans voor buurtgenoten. Ook geeft ze Italiaanse les en vertaalt ze nu en dan via Italiaans in Schoonhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…