in , ,

Nationaal Park Gran Paradiso

Een paradijs op aarde

watervallen van lillaz

In de lijst met de mooiste plekken van Italië mag deze mooie plek in het Aostadal zeker niet ontbreken. Nationaal Park Gran Paradiso is het oudste nationaal park van Italië (1922) en tegelijkertijd een van de mooiste. Het dankt zijn naam aan de berg de Gran Paradiso, die met een hoogte van 4.061 meter de hoogste berg is die in z’n geheel in Italië ligt. Op uitnodiging van de regio Valle d’Aosta ging ik er eind juni van dit jaar zelf naartoe.

Actief, avontuurlijk, recreatief?

Je vindt het Nationaal Park Gran Paradiso in de gewesten Valle d’Aosta (het Aostadal) en Piemonte (Piëmont). Het park beslaat een oppervlakte van zo’n 70.000 hectare en het biedt voor elk wat wils. Leuke dorpjes, een betoverende en gevarieerde natuur en volop mogelijkheden om actief, avontuurlijk of recreatief je vakantie te vieren. De belangrijkste dalen om te wandelen zijn het Val di Cogne (Valnontey en Lillaz), het Val Savarenche en het Val di Rhemes.

Cogne in het Nationaal Park Gran Paradiso
Cogne in het Nationaal Park Gran Paradiso

Duizenden bloemen- en plantensoorten

Niet voor niets is het nationaal park erg populair onder wandelaars en fietsers. Je treft hier een bijzondere collectie flora en fauna. Zo groeit hier de beroemde Edelweiss, maar je vindt er ook duizenden andere planten- en bloemensoorten. Maar liefst 30% van alle bloemsoorten uit heel Italië groeit in Nationaal Park Gran Paradiso.

In Valle d'Aosta kun je duizenden bloemensoorten bewonderen
In Nationaal Park Gran Paradiso kun je duizenden bloemensoorten bewonderen
Bloemenpracht bij Lillaz
Bloemenpracht bij Lillaz

Botanische tuin Paradisia

In Valnontey, gemeente Cogne, vind je op 1.700 m boven de zeespiegel de botanische tuin Paradisia. Alleen al in deze tuin tref je zo’n 1.000 plantensoorten aan, waaronder vele zeldzame. Liefhebbers van bloemen en planten komen hier ruimschoots aan hun trekken. Zorg ervoor dat je hier tussen midden juni en midden juli bent, dan staan de meeste planten er het mooist bij.

Toegang tot de botanische tuin kost € 3 per persoon. Op gezette tijden kun je je laten rondleiden door een gids, maar aan de hand van de folder en de bordjes bij de plantsoorten kun je ook goed zelfstandig door de tuin lopen.

De edelweiss heet in het Italiaans 'stella alpina'
De edelweiss heet in het Italiaans ‘stella alpina’

Houd je meer van dieren dan van planten? In het Nationaal Park kun je zomaar alpensteenbokken, gemzen, oehoes, steenarenden en alpenmarmotten tegen het lijf lopen. Dankzij de bloemenpracht vind je er ook honderden soorten vlinders.

Nieuwsgierige gemzen bekijken de wandelaars in Gran Paradiso
Nieuwsgierige gemzen bekijken de wandelaars in Gran Paradiso

Wandelen in Gran Paradiso

Wil je lekker lang wandelen in Nationaal Park Gran Paradiso? Mogelijkheden te over! Het startpunt voor de mooiste wandelingen door de ruige natuur is in veel gevallen het dorp Cogne. Dit is de spil voor vele tientallen kilometers aan bewegwijzerde paden van kort tot lang. Cogne is gemakkelijk te bereiken vanuit de hoofdstad van het Aostadal.

Het dorp Cogne: toegangspoort tot het Nationaal Park Gran Paradiso

Er zijn talloze wandelroutes van kort tot lang, die langs riviertjes en beekjes en dwars door weiden met koeien en bosgebieden leiden. Steeds heb je uitzicht op het indrukwekkende bergmassief van de Gran Paradiso en de omliggende bergen. Maak een lange wandeling en geniet onderweg van een stevige lunch of sluit de dag af met een goed diner bij een van de vele restaurants die de Valdostaanse keuken serveren. En dan ’s avonds lekker met de beentjes omhoog genieten van een koud glas Vallée d’Aoste Müller Thurgau, uit een van de hoogste gelegen wijngaarden van heel Europa.

Aperitief na een stevige wandeling door het nationaal park
Aperitief na een stevige wandeling door het nationaal park
Het lokale menu van de regio
Het lokale menu van de regio

In het Gran Paradiso-park kun je met gemak een aantal dagen doorbrengen. Wellicht ook een hele vakantie, want je kunt ook uitstapjes maken naar andere mooie plekken als het Forte di Bard of de stad Aosta.

Ben je slechts voor korte tijd in het natuurpark, dan is een wandeling naar de watervallen van Lillaz een aanrader. Vanuit Cogne loop je in ongeveer een uur naar de watervallen toe. De route gaat gewoon over paden met een enkel steil trapje van rotsen. Iedereen met een redelijk goede conditie zou dit moeten kunnen. Boven bij de klaterende watervallen heb je een geweldig uitzicht over de vallei. Als het warm is kun je je heerlijk verkoelen bij het ijskoude bergwater.

De watervallen van Lillaz
De watervallen van Lillaz
Afkoelen in het bergwater bij de watervallen van Lillaz
Afkoelen in het bergwater bij de watervallen van Lillaz

Heb je iets langer de tijd, maar wil je niet een te moeilijke route kiezen? Dan kun je op dezelfde plek tot bijna 2.400 meter klimmen, waar het bergmeer van Loie zich bevindt. Daarvoor heb je wel goede bergschoenen, een redelijke conditie en voldoende eten en drinken nodig. Maar eenmaal boven krijg je dan ook een geweldig venster op het Mont Blanc-massief. Ook is de kans aanzienlijk dat je hier gemzen en steenbokken rond ziet lopen.

Gemzen in natuurpark Gran Paradiso
Gemzen in natuurpark Gran Paradiso

Mountainbiken in Gran Paradiso

Behalve wandelen kun je in dit nationaal park ook uitstekend mountainbiken. Een van de mooiste mtb-routes van het Aostadal loopt dwars door het nationaal park. Stel je eens voor: mountainbiken tussen steenbokken en arenden? Dat is toch geweldig?

Er zijn 21 verharde fietsroutes en zo’n 1.000 kilometer aan mountainbiketrails. De meeste beginnen in het bergdorp Cogne. Je kunt kiezen of je op je gemak een ‘scenic route’ neemt of offroad de berg af wilt razen. Volg de uitgezette paden, zoek online een leuke mtb-route uit of neem deel aan een mountainbikeclinic onder leiding van een ervaren gids.

De rustigere mtb-tochten zijn ook perfect voor gezinnen. Veel van deze tochten kun je maken in de Val di Rhêmes of de Valle di Cogne. Onderweg zie je genoeg van de mooiste landschappen en uitzichten.

De Gran Paradiso beklimmen

Ben je helemaal enthousiast over bergen en zou je de grootste geheel in Italië staande berg wel zelf willen ’toppen’? Dat kan natuurlijk ook. Zelfs als je geen bergsportervaring hebt, kun je je aanmelden om met een groep te Gran Paradiso te beklimmen. En dan kun je na een pittige klim op 4.061 meter de Madonna omhelzen!

De Madonna markeert de top van de Gran Paradiso op 4.061 meter
De Madonna markeert de top van de Gran Paradiso op 4.061 meter (foto: Wikimedia)

De Gran Paradiso is technisch niet heel zwaar om te beklimmen, vandaar dat dit een goede berg is om mee te beginnen als je echt werk wilt maken van bergsport. Tijdens trips naar de top slaap je in sfeervolle berghutten en ook is er de mogelijkheid om te overnachten in het oude jachtverblijf van koning Vittorio Emmanuele II.

Verschillende organisaties in Nederland bieden reizen aan waarbij je eerst gaat oefenen met het materiaal om daarna als een echte bergbeklimmer de Gran Paradiso te gaan bedwingen. Eerdere ervaring als bergbeklimmer is dus niet per se nodig. Ervaring met wandelen in de bergen is wel een pre en een beregoede conditie is natuurlijk een must.

De routes zijn duidelijk te volgen met de gele bordjes
De routes zijn duidelijk te volgen met de gele bordjes

Kamperen Gran Paradiso

Wil je in het natuurparadijs Gran Paradiso kamperen? Dat kan. In het nationaal park zelf tref je een aantal campings aan. Zo kun je terecht bij Camping Lo Stambecco (de steenbok) in Valnontey of bij Camping Gran Paradiso, eveneens in Valnontey. Dan zijn er ook nog twee campings bij Valsavarenche: Camping Pont Breuil bij en Camping Caviglia Dr. Franco. Deze laatste campings liggen wel behoorlijk hoog. Reken erop dat het zelfs in de zomermaanden kan vriezen!

Gran Paradiso hotels

Stel je na je buitensportactiviteiten prijs op wat meer luxe, dan kun je natuurlijk ook voor een Gran Paradiso-hotel kiezen. De meeste en best beoordeelde hotels vind je in het charmante Cogne, dat ook het meest toeristisch is van alle plaatsen die in en om het nationaal park liggen.

Hieronder vind je een paar van de hotels met de beste beoordelingen op Booking.com:

Wil je midden in het nationaal park overnachten? Dat kan in Valsavarenche, in Albergo Gran Paradiso.

Of je kiest Airbnb

In Cogne en omgeving vind je ook een interessant en divers aanbod van particuliere verhuurders via Airbnb. Via deze link krijg je alvast € 35 korting op je eerste Airbnb-boeking.

Wat voor accommodatie je ook kiest, Nationaal Park Gran Paradiso is geen drukke toeristische bestemming, maar juist een plek waar je heerlijk kunt genieten en tot rust kunt komen.

Geweldige natuur in natuurpark Gran Paradiso
Geweldige natuur in natuurpark Gran Paradiso

De beste tijd om Nationaal Park Gran Paradiso te bezoeken

De beste tijd om natuurpark Gran Paradiso te bezoeken is in de zomer, om precies te zijn van juni tot en met september. Je geniet dan het meest van de rijke flora en fauna. Maar mocht je een wintersporttype zijn, dan kun je in deze contreien natuurlijk ook perfect terecht voor tal van wintersportactiviteiten, waaronder winterse hikes door het park en ijsklimmen.

's Winters is het hier een paradijs voor langlaufers
’s Winters is het hier een paradijs voor langlaufers

💡Bonustip: bezoek het VVV-kantoor in Cogne. Daar hebben ze een uitgebreide selectie aan wandel- en fietskaarten voor de hele omgeving van het nationaal park. Ook kunnen ze je er alles over vertellen.

Meer info vind je op de Nederlandstalige website van de regio Valle d’Aosta.

Ben jij al eens in Nationaal Park Gran Paradiso geweest? We horen graag jouw tips en ervaringen!

Foto’s: Edward Hendriks, foto boven: watervallen van Lillaz

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans recept: Nutella-ijs

Column: rollend Italië door