in

8 december: de Onbevlekte Ontvangenis van Maria

Onbevlekte Ontvangenis van Maria
De Onbevlekte Ontvangenis van Maria geschilderd door Peter Paul Rubens (beeld: Wikimedia)

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria (L’Immacolata Concezione in het Italiaans) is een nationale feestdag in Italië. Op welke dag 8 december ook valt, het is een vrije dag.

De Katholieke Kerk viert het dogma dat Maria met een onbevlekte ziel zou zijn verwekt. En dat is heel belangrijk in een land waarop de Heilige Maagd op een groot voetstuk staat.

Maria Onbevlekte Ontvangenis wordt vaak verward met dat andere aspect uit de katholieke leer: dat Jezus uit een maagd geboren zou zijn.

Onbevlekte ziel

Volgens de Katholieke Kerk werd Maria met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder. Op haar ziel werd door God al tevoren de zuiverende werking van de toekomstige verlossing door haar Zoon Jezus Christus toegepast. Met andere woorden: alleen uit een zuivere ziel kon de zoon van God worden geboren.

Dit dogma werd op 8 december 1854 door paus Pius IX ingesteld en leidde naar een nieuwe fase van Maria-verering.

Door protestantse kerken wordt overigens afgewezen dat Maria’s ziel zonder erfzonde belast zou zijn, omdat dit nergens in de bijbel te vinden is.

Ook in veel andere overwegend katholieke landen, zoals Colombia, Spanje, Liechtenstein, Malta, Oostenrijk, Portugal en Zwitserland vieren ze op 8 december het Feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Start van het kerstseizoen

Behalve een religieuze feestdag is 8 december ook het officiële begin van het kerstseizoen. Op veel plekken verrijzen deze dag kerstbomen en kerststerren. Ook is het vaak de dag dat mensen hun huis alvast voor de kerstdagen gaan versieren.

In Terni in Umbrië wordt de 8ste december gevierd met de ontsteking van de Stella di Miranda, een kerstster met een staart die tegen de heuvel is opgebouwd en die uit zo’n 300 lichtjes bestaat.

De ontsteking van de Stella di Miranda in Terni, Umbrië op 8 december

Tegelijkertijd met de ontsteking van de kerstster komen de fakkeldragers vanaf de heuvel naar een plein om de vlam aan te steken.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 verrassende stedentrips in Noord-Italië

5 verrassende stedentrips in Noord-Italië

Panettone van Motta

Column: 100 jaar panettone!