in ,

Italiaanse recepten voor nationale feestdagen. Welke ken jij?

Struffoli uit Napels, een van de gerechten bij nationale feestdagen (foto: Pixabay)

Mijn moeder maakte met kerstmis vroeger vaak cantharellensoep en mijn schoonouders tikken met Pasen een ei en eten dan rijstepap met bruine suiker. Ieder gezin heeft zo zijn eetgewoonten. Maar ook ieder land kent zijn tradities. Bij sommige feestdagen horen nu eenmaal bepaalde gerechten in Italië. Zullen we even samen het jaar rond gaan?

De gerechten in dit artikel worden in heel Italië gegeten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog allerlei regionale gerechten met de feestdagen. Bij elke specialiteit geef ik je een link naar het recept, soms op Dit is Italië en soms op een andere Italië-website.

Hier zijn de bekendste Italiaanse recepten voor nationale feestdagen.

Carnaval

Bij carnaval horen chiacchiere, koekjes. Een oud-leerling bracht ze ooit voor me mee uit Italië naar de Italiaanse les.

Chiacchiere – carnavalskoekjes (foto: Wikimedia)

La festa della donna

8 maart is het feest van de vrouw, La festa della donna, dat in Italië meer aandacht krijgt dan hier. Overal zie je dan de gele mimosabloemetjes waar ook mee wordt gebakken en gekookt. Ik heb het nog nooit gedaan, maar toen ik ‘ricetta con mimosa‘ googelde, kreeg ik bijvoorbeeld deze Torta Mimosa in de zoekresultaten en die lijkt me eigenlijk best leuk.

Torta Mimosa (foto: « R☼Wεnα » – Flickr)

Misschien moet ik volgend jaar toch eens proberen om mijn socialistische schoonmoeder blij te maken met dit recept, want van haar krijg ik altijd een kaartje op internationale vrouwendag.

Vaderdag

Op Vaderdag, (San Giuseppe, 19 maart), worden de zeppole gegeten. Ik maakte ze in 2017, het jaar dat ik een frituurpan kocht. Maar een frituurpan onderhouden is meer werk dan het houden van een huisdier, dus in 2018 deed ik er weer afstand van. Toch wel jammer soms, want maak maar eens arancini, cannoli of aardappelkroketjes in een grote pan met olie boven het vuur. Dat is ook niet alles.

zeppole
Zeppole, de nationale specialiteit voor Vaderdag in Italië (foto: Pixabay)

Pasen

Met Pasen is het leuk om een colomba di pasqua te maken voor de lunch, een mooi zoet paasbrood. Lijkt erg op de pannettone die met Kerst wordt gegeten. Briocheachtig zoet brood.

Colomba di Pasqua
Paastraditie in Italië: de Colomba di Pasqua, ofwel de paasduif (foto: Pixabay)

Ik maakte ook al eens de Napolitaanse pastiera voor Pasen. Een heel uitgesproken taart met oranjebloesemwater, geconfijt fruit, ricotta en gekookte tarwe. Erg lekker, ik maakte hem wel eens voor Café Fausto in Schoonhoven (Elders op de site vind je de andere taarten die ik voor hen maakte).

Ook erg lekker, maar dan meer voor de lunch is de Torta Pasqualina met spinazie en ei. Leuk is dat de eidooier heel blijft, dat ziet er mooi uit bij het aansnijden.

Torta Pasqualina (foto: Pixabay)

Halloween

Halloween is al tijden wat groter in Italië dan in Nederland en daar hoort natuurlijk pompoen bij. Hoewel het hele feest geïmporteerd is uit Amerika, doen de Italianen vrolijk mee. Met pompoen kun je een leuke pompoentaart maken of je kiest voor ravioli uit Mantua.

Tortelli alla zucca (foto: Open Food Facts)

Kerstmis

In aanloop naar de kerstdagen maak ik ook altijd wel een keer een pannettone. Als je rond Kerst in Italië bent zul je zien dat je overal dozen pannettone kunt kopen. Bij de Xenos verkopen ze ook goedkope pannettone. Bij delicatessenzaken in Nederland kun je ook vaak wel zo’n uit Italië geïmporteerde doos kopen, maar de prijzen zijn soms echt belachelijk.

Met panettone kun je altijd aankomen bij een Italiaans kerstfeest
Met panettone kun je altijd aankomen bij een Italiaans kerstfeest (foto: Edward Hendriks)

Daarom maken we panettone gewoon zelf en daarvoor gebruiken we het recept van Ziti Zitoni.

Toch koop ik soms een goedkopere pandoro, ook omdat deze heel makkelijk te versieren is door hem horizontaal in plakken te snijden, een stukje te draaien, te stapelen en dan wat te bewerken met slagroom en fruit.

Wat hoort er verder nog bij Kerst? Ik weet het niet maar ik schreef wel voor Dit is Italië dit Italiaanse kerstmenu. Dingen die ik lekker vond en die ik makkelijk vond om te maken.

Struffoli uit Napels worden ook gegeten met kerst in het zuiden des lands.

Oudjaar

Op Oudjaarsdag eten de Italianen cotechino met lenticchie. Worst met linzen. Ik heb het nooit gemaakt want ik vind het er niet erg appetijtelijk uit zien. Ik vind linzen eigenlijk alleen lekker in een dahlcurry is. Met koriander, kokosmelk, veel specerijen… Maar dat is dan weer niet Italiaans.

Cotechino met lenticchie (foto: Wikimedia)

Weet jij nog een gerecht dat ik ben vergeten? Laat het me weten in een reactie.

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven.

2 Comments

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In jouw bloed – Marco Lugli

witte auto die door de Dolomieten rijdt

Zo bereid je je voor op een autovakantie naar Italië