Bombardino. Hét winterdrankje dat je vast weleens voorbij hebt zien komen als je in Italië bent gaan wintersporten. Het is het winterse equivalent van de Aperol Spritz. Of even lekker op te warmen na een dagje op de skies of je snowboard. En je drinkt het met eierlikeur of advocaat!
Hè? Advocaat is toch een drankje voor ouwe wijven? Niet in Italië. Daar is het superhip als je na een dagje op de latten of op je board even bij wilt komen in de après-ski bar.
De bombardino wordt warm voor je neus gezet en gemaakt met zabaglione (eiercrème). Alleen gebruik je in dit geval geen marsala, maar brandewijn. Een dikke toef slagroom, kaneel en cacao erop en je dag kan niet meer stuk.
Voor het beste effect nuttig je jouw bombardino natuurlijk in een van die sprookjesachtige wintersportoorden in Italië. Maar soms gooien de omstandigheden roet in het eten (altijd weer die corona) en moet je het deze winter maar een beetje leuk voor jezelf zien te maken.
Geen nood.
Zabaglione kun je makkelijk zelf maken met eierdooier, suiker en brandewijn (brandy). Maar nog makkelijker is het om gewoon Hollandse advocaat te gebruiken. Of kant-en-klare Italiaanse advocaat, die is wat dunner.
Zo heb je jouw bombardino binnen 5 minuutjes warm voor je neus staan.
Benodigde tijd: 5 minuten.
Zo maak je bombardino
- Eierlikeur (advocaat) opwarmen
- 40 ml brandewijn in een glas schenken
- 80 ml warme eierlikeur eroverheen schenken
- Even roeren
- Toef slagroom erop
- Aftoppen met kaneel en cacao
Zoals altijd met populaire cocktails zijn er ook varianten, bijvoorbeeld met rum in plaats van brandewijn (de pirata), met espresso erbij (de calimero) en met whisky in plaats van brandy (de scozzese).
Salute! Op een warme winter.
Comments