in , ,

10 x eten en drinken in Ceglie Messapica, de stad van de gastronomie

Het gezellige centrum van Ceglie Messapica
Het gezellige centrum van Ceglie Messapica (foto: Stijn Nieuwendijk - Flickr)

Denk je aan Puglia dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan de trulli, olijfbomen en wellicht het witte stadje Ostuni. Maar, move over Ostuni. Ceglie Messapica staat wellicht niet bekend als Het Witte Stadje, maar zeg nou zelf, ‘de stad van de gastronomie’ is toch een veel betere titel? De huizen in Ceglie Messapica zijn overigens net zo wit, de lucht is er net zo blauw en is het grootste verschil dat het allemaal net iets gezelliger, aardiger en charmanter is. Dat wil je meemaken! 

Ja, een stad krijgt natuurlijk niet zomaar de titel ‘stad van de gastronomie.’ Maar, met maar liefst 90 (!) restaurantjes op een schamele 16.000 inwoners snappen wij wel waar dat vandaan komt. Wist je trouwens dat een van de beste kookscholen (zo niet dé beste) van Italië in dit kleine stadje staat? Dat belooft wat! 

1. Il Fico (Via Dante Alighieri 3)

Neem een stel charmante Italiaanse mannen, een uitstekende kok en een ambiance waar je U tegen zegt en je hebt de hele avond een lach op je gezicht. Il Fico, gerund door Pierangelo en Francesco, bevindt zich op het piazza in Ceglie Messapica. ’s Zomers verplaatsen ze alle tafels van binnen naar buiten en is het er één groot feest.

’s Winters is het binnen ook ontzettend gezellig vertoeven. In deze Gastropub eet je Pugliese gerechten met een moderne twist. Geen gekke fratsen, de Italiaanse keuken blijft in ere behouden, maar het is er allemaal net iets moderner en westerser dan de oude orecchiette met cime di rape, al zijn die er ook overheerlijk.

Oh, en de steak tartare. En de tagliata. En de rosato is er ook goed te drinken! Ga hier naartoe. Het is fantastisch. Zowel Pierangelo als Francesco leert op dit moment de Engelse taal en ze sluiten steevast af met een ‘when you want, this is your home‘. Als dat geen topavond wordt, dan weet ik het ook niet meer.

2. L’Antico Arco (Via Celso 4)

Gelegen in de smalle straatjes van Ceglie, vlakbij het oudste plein van het stadje, vind je een beetje verstopt restaurant L’Antico Arco. Van buiten ben je misschien niet direct overtuigd, maar eenmaal binnen gaat het feest beginnen.

’s Zomers zit de oude nonna ín het restaurant de orecchiette en andere verse pasta’s te maken. ’s Winters is het heerlijk vertoeven naast de grote haard. Ook hier zorgen twee charmante Italianen voor een gezellig avondje uit. De chef kan niet alleen goed koken, maar ook leuk vertellen over wat hij maakt en serveert af en toe wat bordjes uit aan tafel.

Bestel hier sowieso de antipasti en laat je verrassen. Mocht je daarna nog plek over hebben, dan is het goed te weten dat álles in dit restaurant wordt bereid op een houtoven. Tagliata, entrecotes maar ook de vis. Oh, en sluit af met de huisgemaakte tiramisu

3. Pizzeria Ristorante Garden (Via San Vito 32)

Pizzeria Ristorante Garden - Ceglie Messapica
Pizzeria Ristorante Garden in Ceglie Messapica (foto: Facebook)

Ja, als er één pizzeria is in Ceglie Messapica die niet op deze lijst mag het ontbreken is het – voor insiders – de ‘Pizza Garden’. Het restaurant is iets gelegen buiten het centrum, maar dat maakt het parkeren alleen maar makkelijker.

Vroeger was dit een oude olijvenfabriek en dat kun je van binnen nog goed zien. Het is er groot. Bereid je voor op een grote zaal met torenhoge plafonds. Zo’n groot gebouw zou heel kil kunnen worden, maar dat is het zeker niet. Het is er gezellig, de bediening is er super en de menukaart is echt om over naar huis te schrijven.

Ik ga niet alles verklappen, maar er is veel! Hoewel je er ook ‘gewone’ restaurantgerechten kunt bestellen, moet je eigenlijk voor de pizza gaan. Die zijn er fantastisch.

Tip: neem een sjaaltje of vestje mee. Deze ‘garden’ is niet koud, maar de stoelen zijn van een ijskoud materiaal. Ik vond het prettig om even iets op de zitting te leggen tegen koude billen. 

4. Fiscolo (Via XX Settembre 121)

Het andere uiterste van Pizzeria Garden is Pizzeria Fiscolo. Een kleine pizzeria met een gigantische pizzaoven. De pizza’s zijn er iets dikker dan ‘normaal’ is, maar niet minder lekker.

De combinaties op sommige pizza’s zijn verrassend en superlekker maar ook de traditionele pizza’s zijn hier gewoon goed. Goede pizza’s in een leuke pizzeria, niks meer en niks minder. 

5. Vino, fritti & cucina (Via Osanna 53)

Hij staat al op bijna elk Puglia-lijstje en eigenlijk is het alleen maar dubbelop om hem te noemen, maar het is nu eenmaal een fenomeen in Ceglie. Bij Vino, fritti & cucina doen ze niet aan een menukaart.

Ik zal proberen te schetsen hoe het hier gaat. Je komt, gaat zitten en de ober vraagt: ‘vino bianco, rosso o rosato?’ Jij antwoordt. ‘Antipasti?’ Jij zegt luid en duidelijk: ‘Si!’ Zij blij en jij nog blijer want jouw tafel wordt nu gevuld met steeds meer schaaltjes en bordjes met lekkers.

Na de antipasti volgen er meer vragen en keuzes, mocht je nog ruimte over hebben. En na het diner komen de flessen sterke drank op tafel om de boek nog eens goed af te toppen.

Opa Lino runt hier de boel en die zie je alles goed in de gaten houden. Wijn leeg? Nieuw. Schaaltje leeg? Weg. Zoals ik zei: een fenomeen in Ceglie dat je eigenlijk (zeker ’s zomers want dan is het nog leuker dan binnen onder de tl-lampen) niet mag missen. 

Let op: ga niet uit van charmante Italiaanse taferelen met attente, geïnteresseerde mensen in de bediening. Het eten is goed en ik noem de vino fritti nu eenmaal omdat je het een keer meegemaakt moet hebben, maar het antipasti-gedeelte heb je bij (bijna) alle restaurants in Ceglie. Dus daar hoef je ’t niet voor te doen. Voor een avond met bizar lage rekening wel. Maar verwacht dan ook de ‘extra’s’ die daarbij horen.

Geen restaurants, maar wel leuk om te doen:

1. Eet de biscotti cegliese bij Caffè Centrale (Corso Guiseppe Garibaldi 22)

Ahhh… De biscotti cegliese! Als je hier eenmaal aan begint, komt er eigenlijk geen einde aan. Deze koekjes van geroosterde amandelen, kersenjam en soms met een glazuur van suiker en cacao zijn hét paradepaardje van Ceglie.

biscotti cegliese, de lokale koekjes van Ceglie Messapica
Biscotti di Ceglie Messapica

De lekkerste biscotti bakken Gaspare en Maria Cristina van Caffè Centrale. Geheel Italiaans krijg je er hier ook een neutje bij van hun eigengemaakte likeur Gioia Mia. Ik heb je gewaarschuwd: als je eenmaal aan de biscotti begint, is het moeilijk stoppen. Zeker tussen al dat andere lekkers wat je hier vindt. 

2. Drink een koffietje en eet een pasticiotto bij Coco (Via Putignano 15)

Een contrast waar je U tegen zegt: deze superhippe koffiebar iets buiten het centrum van de stad. De gebakjes glinsteren je tegemoet en zien er stuk voor stuk fantastisch uit, maar wat hier echt de kroon spant zijn de pasticiotti. Pugliese gebakjes gevuld met banketbakkersroom. Bestel het zoals de locals aan de bar met een caffè of ga zitten in het hypermoderne gedeelte met een cappuccino on the side

3. Proef de nonnentietjes bij Les Folies (Vico 1ᵒ S. Vito 1)

Wat zeg je nou? Ja ’t is echt zo. Ik kan me voorstellen dat het niet aantrekkelijk is (of juist wel, hangt van jouw fantasieën af) om de tietjes van de nonnen te proberen. Maar! Laat deze naam je niet tegenhouden. Bij Les Folies proef je de tette delle monache zoals ze in Altamura (Noord-Apulië) ooit zijn bedacht. Een zacht gebakje gevuld met room. Meer is het niet. Maar overheerlijk. 

Links de tette delle monache, rechts koekjes van de buurvrouw – het waren er zo veel!

4. Ga langs bij de wijntap (Via Giacomo Matteotti 42/44) 

Wijn tappen in Ceglie Messapica
Na een bezoek aan de wijntap

Geen zin om uit eten te gaan, maar om thuis, na al die gastronomische ervaringen, de chefkok uit te hangen? Daar hoort natuurlijk lekkere wijn bij! Die vind je bij Sapori di Vini – in de volksmond: de wijntap.

Hier ga je heen met een kannetje van 3 of 5 liter – of je neemt hem vanaf daar mee – en tap je de betreffende wijn voor thuis. Heel simpel, maar een erg leuke ervaring. De meneer van de winkel is erg aardig en laat je alles proeven.

Primitivo, merlot, negroamaro: alles is er. En vind je iets te droog, dan kan hij het mengen (!) met een wat zoetere wijn. Zo heb je je eigen blend. En giet je die over in een leuke glazen fles of karaf dan staat dat toch een stuk kekker dan uit een plastic tankje.

Oh! En ook voor de houdbaarheid van de wijn is het sterk aan te raden deze over te gieten in glas. Tenzij je 3 of 5 liter in een avondje opdrinkt. Dat kan natuurlijk ook. 

5. Volg een kookworkshop of cursus bij Med Cooking School (Via Elia Guiseppe 1) 

Med Cooking School in Ceglie Messapica
Med Cooking School? Rechtdoor!

Ik kan me voorstellen dat je van al die culinaire invloeden op de markt, in het dorp en in de restaurants zin hebt gekregen om zelf in de potten en pannen te roeren. Maar, misschien wil je ook wel iets nieuws leren om thuis door te geven. Of gewoon om je even te wanen tussen de locals in een klasje.

Med Cooking School geeft, zeker ’s zomers, vaak korte cursussen of eenmalige workshops waar je kunt aanschuiven om de kneepjes van het vak te leren. Elke keer een ander thema en gerecht. Voor meer info kun je het beste de website in de gaten houden of eventjes bellen.

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans brood: wat moet je kiezen en wat doe je als het oud is?

Even over Italiaans brood

cocomero: de ideale zomervrucht

🍉Watermelon sugar!🍉 Zo kies je de juiste ‘cocomero’