in , ,

Column: dat kleine winkeltje

I’Licchio - Montespertoli

Italië staat bekend om van alles. Zon, zee, cultuur, prachtige oude dorpjes en kastelen en… uiteraard het eten! Ik hoorde altijd over kleine winkeltjes met de heerlijkste producten. Rauwe ham met de hand gesneden, de beste soorten pasta, ingemaakte artisjokken en lokaal geproduceerde tomatensaus in glazen potten… Ergens in een hoekje vind je dan ook nog stoffige pakjes afwasmiddel en papieren servetten.

Moderne winkelcentra en grote supermarkten

Die kleine winkeltjes met van alles en nog wat zijn langzaamaan uit het straatbeeld verdwenen, samen met de oude kromgetrokken mensen die er nog kwamen en er ook bedienden.

Moderne winkelcentra voeren de boventoon en als er geen plek is voor een echt winkelcentrum, dan in elk geval een grote supermarkt. Kleine winkeltjes kunnen daar niet tegenop. Zo leerde ik door de jaren heen hoe Italië globaliseerde en een deel van zijn karakter aan het verliezen was.

food - don't waste it
Food, don’t waste it (foto: Facebook I’Licchio)

Een nieuw oud winkeltje

In het dorp waar ik nu woon – Montespertoli – is sinds ruim een jaar, tegen alle verwachtingen in, weer zo’n oud winkeltje open gegaan. In een licht modern jasje wordt het zaakje gerund door twee zussen en hun ‘aanhang’, allemaal jong en dol op goed eten. Goed eten zoals dat vroeger overal in Italië gebruikelijk was, maar waar je tegenwoordig toch echt naar moet zoeken.

Een klein zaakje met lokaal gebakken zuurdesembrood van oude granen die hier in de buurt worden verbouwd, lokale hammen en salami, een heerlijke selectie kazen (allemaal uit deze buurt) en een scala aan levensmiddelen van uitstekende kwaliteit.

Geen wc-papier

De rollen wc-papier ontbreken en zo ook de gerimpelde eigenaren, maar echt missen doe je ze niet. Deze jonge mensen hebben een eeuwenoud concept opgepakt en zeer succesvol in chiave moderna (met moderne sleutel) geherintroduceerd. Niet bang voor de supermarkt. En inderdaad, daar hebben ze niets van te vrezen.

I’Licchio bevindt zich in Via Roma, Montespertoli. Naast het groenteboertje dat er al eeuwen lijkt te zitten (en naast groente vind je hier inderdaad groene zeep en schoonmaakmiddelen), maar daarover een andere keer meer!

Written by Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oud en nieuw in italie

Column: Capodanno, oud en nieuw in Italië

Thuis in Italië

Column: thuis in Nederland of thuis in Italië?