in ,

8 feiten over Nutella die je misschien nog niet kende

8 feiten die je misschien nog niet wist over Nutella

Nutella maakt veel emoties los. Vorig jaar zagen we leden van de zogenoemde Nutellabende veroordeeld worden tot celstraffen oplopend tot 6,5 jaar vanwege diefstal van Nutellapotten uit een vrachtwagen. De potten waren bij elkaar 15.000 euro waard. En in 2013 werden geconfronteerd met ‘Nutellagate’, waarbij ontdekt werd dat de Universiteit van Columbia in Amerika meer dan 6.000 dollar per week aan het chocohazelnootgoedje besteedde. Volgens geruchten snoepten studenten er zo’n 45 kilo per dag van.

In het artikel hieronder vind je 8 feiten over Nutella die je misschien nog niet kent.

1. Napoleon en Hitler zijn verantwoordelijk voor de Nutella-verslaving van de wereld

In 1806 probeerde Napoleon de Britse economie te breken. Het resultaat was een blokkade van de handel met het continent, waardoor de prijs van cacao de lucht in schoot. Uit arren moede besloten de Piedmontese chocolatiers het bruine goud maar met lekker veel goedkope hazelnoten te versnijden. Uit bittere noodzaak werd Gianduja geboren.

In de Tweede Wereldoorlog werd chocolade schaars en ging het op rantsoen. Hetzelfde trucje werd herhaald door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero. Zijn Pasta Gianduja kwam in 1946 officieel op de markt en werd in 1964 omgedoopt in Nutella.

2. Het is het ontbijt van kampioenen

Volgens het Wereldrecordboek is het ontbijt ter ere van de veertigste verjaardag van Nutella het grootste ‘continentaal ontbijt’. Niet minder dan 27.854 liefhebbers verzamelden zich in Gelsenkirchen voor een ontbijt dat vrijwel alleen uit Nutella bestond.

3. Het verkoopt als zoete broodjes

Elke 2,5 seconden wordt er ergens ter wereld een Nutellapot verkocht. Volgens de statistieken wordt elke acht seconden een mens geboren. Tel uit je winst.

Keep calm and Nutella

4. Uitgesmeerd over de hele wereld

Niet alleen wordt het veel verkocht, het is ook wijdverspreid. In maar liefst 75 landen kun je de bekende hazelnootpasta krijgen. Van alle verkochte potten per jaar kun je 1.000 voetbalvelden besmeren (mocht je dat willen).

5. Iedereen houdt van Nutella

Op Facebook heeft Nutella maar liefst dertig miljoen likes en daarmee staat het in de Galerij der Grote Wereldmerken.

6. Er is een Wereld Nutella Dag

Een paar jaar terug besloten twee Nutellafans dat er een speciale dag moest komen, gewijd aan de Heilige Hazelnootspread. Sinds 2007 is het ieder jaar op 5 februari Nutelladag. Bloggers delen hun recepten en goede herinneringen en de dag staat in het teken van ‘foodporn’ op basis van Nutella. Na aanvankelijke juridische actie tegen misbruik van het merk concludeerde Ferrero gelukkig dat niets zo waardevol is als trouwe fans.

7. Je kunt de smaak niet maskeren

De hazelnootpasta werd in eerste instantie Gianduja genoemd, naar een bekend archetypisch personage uit het Italiaanse geïmproviseerde toneel, de ‘commedia dell’arte’. Gianduja is een glimlachende Piedmontese boer die rondrijdt op een ezel met bepakking. Bepakking waarin wijn zou zitten, maar waar ook gemakkelijk een paar potten Nutella in gaan, natuurlijk.

Nog steeds kun je in Piëmont overal Gianduja-maskers kopen. Misschien een leuke tip voor carnaval? In vroege Nutella-advertenties werd veelvuldig gebruik gemaakt van het personage Gianduja.

8. De reputatie van Nutella is besmeurd

In Italië werd Nutella zo populair dat op markten gratis ‘besmeuringen’ werden aangeboden. Elk kind dat kwam opdagen met een stuk brood kon een likje krijgen. Zo is het waarschijnlijk gekomen dat elk Italiaans kind verslaafd raakte aan het zoete goedje, waarna het zich over de wereld kon verspreiden.

Geen wonder dat we er allemaal zo gek op zijn.

Een bewerking van een artikel op mentalfloss.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse vriend of Italiaanse vriendin

13 verschillen tussen een gewone vriend(in) en een Italiaanse vriend(in)

spaghetti al pomodoro

Italiaans recept: spaghetti al pomodoro