in , , , ,

Toeristische rondrit in de Monferrato Acquese

monferrato acquese

Deze rondrit loopt langs de heuvelkammen en in de vallei van de Bormida met zijn middeleeuwse torens, bossen, wijngaarden en calanche ofwel prehistorische duinen. Natascha van Agriturismo Verdita uit Piëmont deelt een mooie toeristische rondrit in de Monferrato Acquese met ons. Ben je binnenkort in de buurt? Doe er je voordeel mee!

Middeleeuwse dorpjes

Het vertrekpunt is Spigno Monferrato, ons buurdorp. Dit dorp is gebouwd rondom een versterkte burcht (die in de 17de eeuw vernield werd en waarvan je nu nog een paar resten kunt zien) en de parochiekerk Sant’Ambrogio (met mooi uitzicht).

Ten noordoosten van het dorp bevindt zich de middeleeuwse San Rocco-brug (te zien in de Italiaanse film Il diavolo al Pontelungo). Let op het kapelletje in het midden van de brug.

Het volgende dorpje, Montechiaro Piana, heeft in de kerk een monolieten doopvont, gevonden tussen Romeinse ruïnes. Verder is er in dit dorpje niet veel te zien.

Daarom snel verder richting Denice, een schattig middeleeuws dorpje met karakteristieke stenen huizen rond een hoge toren uit de twaalfde eeuw. Boven het portaal van Via del Circolo 6 zie je een stenen inscriptie uit de Romeinse tijd, gevonden in de vallei.

monferrato acquese
Tussen Savona en Acqui Terme: de prachtige middeleeuwse dorpen van de Monferrato Acquese

Rij verder richting Ponti, een dorpje daterend uit de Romeinse tijd, gelegen aan de voet van een heuvel met de ruïnes van het kasteel Del Caretto (13de en 14de eeuw) en een kerkje met een helaas nogal verwaarloosde klokkentoren.

Volg de weg naar Bistagno. Hier vloeien de rivieren Bormida di Millesimo en Bormida di Spigno samen. Waar ooit een kasteel stond, is nu enkel nog een driehoekige toren bewaard, die nu deel uitmaakt van een namaak-Middeleeuwse woning. De barokke parochiekerk van San Giovanni Batista wordt geflankeerd door een Romaans-Gotische klokkentoren.

Wijnen

Verderop de weg richting Acqui Terme sla je linksaf voor Terzo, een dorpje met een panoramische positie bovenop een rots. Uit de middeleeuwen is enkel nog de toren bewaard gebleven, terwijl de San Mauriziokerk dateert uit de barokperiode van de 18de eeuw. Al in de Romeinse tijd werden hier al wijngaarden onderhouden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit dorpje trots is op zijn grote wijnen.

SanRocco_02

Acqui Terme

Acqui Terme is de volgende stop. Dit levendige stadje geniet al sinds de Romeinse tijd bekendheid omwille van zijn warmwaterbronnen. Gek genoeg, is er niemand buiten Italië die er ooit van gehoord heeft.

Het centrum van Acqui is de Piazza Italia met het statige Grand Hotel Nuove Terme en het bijhorende thermencentrum. Links van de Corso Bagni bevinden zich de publieke tuinen met een bronzen monument opgedragen aan Giuseppe Saracco, een voor ons nobele onbekende.

Recht tegenover Grand Hotel Nuove Terme start de Corso Italia, dè winkelstraat van het stadje. Op de rechterkant zie je al snel trappen die leiden naar de via Cardinal Raimondi met op de rechterkant Palazzo Marenco en Palazzo Accusani, twee gebouwen uit de 15de eeuw.

Verderop kom je aan het plein van de dom met rechts het bisschoppelijk paleis, waarvan de bouw gestart is in de 16de eeuw.

duomo_acqui

Het hart van de stad is Piazza della Bollente. Hier is een fontein met het fameuze bronwater van 75° Celsius. Let dus op wanneer je je hand onder de hete straal houdt. Vaak zie je hier mensen met flesjes en bekertjes. Zij drinken van dit water omdat het volgens velen genezende eigenschappen heeft.

Rijd Acqui Terme uit richting Melazzo en sla linksaf richting Arzello waar je het Romeinse kerkje van San Secondo kunt bewonderen.

Vervolg je weg naar Castelletto d’Erro. Onderweg zie je het 15de eeuwse kasteel van Montecrescente, in de volksmond ook ‘Tinazza’ genoemd. Helaas bevindt het zich nu in een verwaarloosde toestand.

Panoramische weg

Via de panoramische weg kom je in Castelletto d’Erro, prachtig gelegen op de heuvels die de Bormida- en de Erro-vallei van elkaar scheiden. In het dorpje zijn nog een paar middeleeuwse huizen bewaard gebleven.

Het volgende gehucht, Montchiaro Alto, is een stuk charmanter dan Montechiaro Piana. Eén straatje, een kerkje en bovenaan de ruïnes van een 17de eeuws kasteel van waaruit je een weids uitzicht geniet.

Rijd nu richting Turpino, een deelgemeente van Spigno Monferrato. Hier vallen de prehistorische duinen, de zogenoemde ‘calanche’, goed op tussen de groene heuvels.

spigno

Rijd verder richting Spigno tot je de afslag Pareto naar links ziet. Dit dorp bevindt zich op de grens tussen Piemonte en Ligurië en is gebouwd rondom het kasteel van de Spinola (14de eeuw) met ernaast een kerkje uit de 17de eeuw.

Via Pareto rijd je terug naar het beginpunt van de rondrit, in Spigno Monferrato.

Geschreven door Natascha van Agriturismo Verdita (Merana, Piëmont)

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Braulio Bormio

Videocolumn: Braulio, een amaro uit de Italiaanse Alpen

Rome Reborn

Rome Reborn: hoe zag het oude Rome eruit?