in

De beste Italiaanse najaarswijnen onder een tientje

Het testpanel test de beste Italiaanse najaarswijn onder de 10 euro
Het testpanel test de beste Italiaanse najaarswijn onder de 10 euro (foto's: Niels van Laatum)

Onder leiding van wijnschrijver Niels van Laatum testten we Italiaanse najaarswijnen met een prettig prijspeil. Hieronder vind je de beste 5 in wit én rood. 

Maar eerst dit. Het mooie van Italië is dat nagenoeg overal wijn wordt gemaakt. Op bijna elk eiland en in elke uithoek van het land. Hooguit met uitzondering van berggebieden boven 1.500 meter en de Povlakte, waar andere gewassen beter gedijen.  

Doordat op zoveel plekken druiven verbouwd worden kent Italië ook de meeste druivenrassen binnen één land, ter wereld! Er zijn er zo’n duizend in kaart gebracht, maar onderzoekers vermoeden dat het er zomaar 2 keer zoveel kunnen zijn. 

Consumentenpanel bepaalt de uitslag

Door al die plekken met elk hun eigen tradities en ontwikkeling, kent Italië een enorm grote verscheidenheid aan soorten en stijlen wijn. Van rosé, oranje, wit en rood – tot mousserend, zoet en versterkt. Elk met zijn eigen druif, ondergrond, klimaat, manier van maken en rijpen. Ook hierin verslaan ze waarschijnlijk de meeste andere wijnlanden op aarde.

Om het simpel te houden kozen we voor een helder kader: mousserende, witte en rode wijnen met een ‘herfstig’ karakter. Oftewel, zou je dit graag in het najaar in je glas hebben? Dat was ook letterlijk de vraag die we het consumentenpanel stelden.

Voldeed de wijn niet aan dat profiel, ging-ie niet door naar de volgende ronde. Verder gaven de proevers elke wijn een cijfer en dat gemiddelde bepaalde uiteindelijk de uitslag.

Hoe lees ik een Italiaans wijnetiket?

Je kunt soms verdwalen bij de zoektocht naar een lekkere fles Italiaanse wijn. Want wat betekent de tekst op het label? Hoe helpt dit om een keuze te maken? Enkele tips om je op weg te helpen:

Op veel flessen staat aangegeven van welke druif de wijn gemaakt is en uit welke streek of plaats hij komt.

Moscato d’Asti, oftewel: ‘Moscato uit Asti’ is wijn gemaakt van de muskaatdruif, uit het plaatsje Asti (Piemonte). Montepulciano d’Abruzzo: wijn van de Montepulciano-druif uit de regio Abruzzen. Dat zegt nog niet alles, maar het is een begin. In sommige wijngebieden is het simpelweg: chardonnay, lagrein, gewurztraminer, et cetera. Zit daar een favoriete druif tussen, heb je al iets meer richting.

Lees je IGT, DOC of DOCG op het etiket en/of halslabel, dan weet je al iets meer over de kwaliteit. IGT is de lichtste en DOCG de zwaarste kwaltiteitsaanduiding. Deze officiële classificaties zeggen iets over wat je mag verwachten van de wijn. Opnieuw: ook hier zegt het niet alles (er zijn topwijnen zoals Super Tuscans die geen enkele classificatie hebben). Maar wel iets.

Bedenk ten slotte, des te noordelijker de wijn, des te lichter en eleganter de stijl. Des te zuidelijker, des te voller en rijper. En nog steeds, er zijn altijd uitzonderingen. Om het zeker te weten: word beste vrienden met je lokale wijnleverancier.

Top 5 witte wijnen tot 10 euro

 1. Tenimenti Grieco Anima Osca Bianco Terre degli Osci IGT 2021 – falanghina/chardonnay – Molise (8,95)
 2. Santa Tresa Rina Lanca Grillo Viognier BIO 2021 – grillo/viognier – Sicilië (9,95)
 3. Ca’Bolani Pinot Grigio Aquileia DOC 2022 – pinot grigio – Friuli (9,25)
 4. Pellegrino Cent’are Grillo DOC Sicilia 2022 – grillo – Sicilië (7,95)
 5. Chiorri Chiorri Etesia Pinot Grigio IGT 2022 – pinot grigio – Umbrië (9,99)

Op de eerste plek een verrassende blend van de Italiaanse falanghina en de meer internationale chardonnay. Dan heb je een stevige, sappige en kruidige witte wijn. Mooi in balans, met tonen van hout, rijp fruit en wat witte peper in de afdronk. Heerlijk herfstig en dus een terechte winnaar. Zeker voor die prijs. De verschillen waren overigens minimaal, alle wijnen scoorden een dikke 7 met slechts tienden verschil.

Top 5 rode wijnen tot 10 euro

 1. Cantina Tollo Rocca Ventosa Montepulciano d’Abruzzo DOP 2020 – montepulciano – Abruzzen (8,50)
 2. Teanum Bombina Rosso 2020 – montepulciano – Apulië (7,99)
 3. Feudo Arancia Pinot Nero 2020 – pinot nero – Sicilië (7,95)
 4. Pellegrino Cent’are Nero d’Avola Sicilia DOC 2022 – nero d’avola – Sicilië
 5. Sella & Mosca Cannonau di Sardegna DOC 2021 – cannonau – Sardinië

Op nummer één een wijn van coöperatie Cantina Tollo uit de Abruzzen. Een stevige, vlezige rode wijn, geurend en smakend naar zwart fruit als bramen en rijpe pruimen. Soepel, maar gefocust. Maak je vrienden mee. Niet mijn favoriet, maar het panel beslist. Eerlijk is gemeen. Ook hier lag de winnaar (met een 8) slechts een tiende punt voor op nummer 2. Close call!

Wat is het verschil tussen 5 euro- en 10 euro-wijn? 

De meeste mensen kopen hun wijn in de supermarkt. En de gemiddelde prijs die ze uitgeven per fles ligt onder de 5 euro. Dat betekent – en dat weten veel mensen niet – dat je dan gemiddeld maar voor 50 cent aan wijn hebt. Die 4,50 betaal je voor: belasting, transport, invoer, verpakking, marketing, opslag, et cetera. Koop je een wijn van 10 euro, dan heb je dus ineens voor 5 euro aan wijn in je fles!

Wat is de lekkerste Italiaanse najaarswijn?
Wat zijn de beste Italiaanse wijnen onder de 10 euro van dit najaar?

Mousserende wijn tot 10 euro

Ook open voor inschrijving was de afdeling mousserende wijn. Lastig, zo bleek ook in de praktijk. Dat komt ten eerste omdat het maken van mousserende wijn een bewerkelijke, tijdrovende en dus kostbare klus is. Een goede fles schuimwijn onder 10 euro is verrekte knap.

Ten tweede heb je bij bubbels niet snel het herfstgevoel. Het aantal inzendingen in deze categorie was te klein en het merendeel viel ook nog af vanwege ‘geen najaarswijn’. De enige uitzondering, en eervolle vermelding in de categorie spumante: Borgo Molino Motivo Prosecco Superiore Asolo DOCG. Scoorde een 7,5, kost 9,95 euro en past zeker bij het najaar!     

De wijnen zijn bij verschillende online shops en bij slijterijen te koop. Hier zijn een paar verkooppunten:

 • Solo Vino – Palaceplein 13, Den Haag (rood 1)
 • Pandora’s Bottle – Raam 140, Gouda (wit 5, rood 2)
 • Albertus Wijnen – Harry Coppensstraat 40, Rosmalen (wit 2)
 • Bastion Wine & Spirits – Rijksweg 126, Malden (rood 3)
 • Wijnkoperij Jacques Roos – Goudseweg 77b, Gouda (wit 3)
 • Siletti – Veldweg 16, Hedel (wit 1, mousserend 1)
 • Of stuur een e-mail naar importeur De Monnik Dranken voor informatie over verkooppunten bij jou in de buurt: info@monnik-dranken.nl (wit 4, rood 4 en 5)

En online:

Meer wijn dan je kunt proeven

Zoals gezegd, de uitslagen lagen zeer dicht bij elkaar. Voor elke wijn in de top 5 geldt dat deze het kopen meer dan waard is. Maar net ook wat je smaak is, hopelijk hielp het kader over etiket lezen een beetje.

Opvallend is de populariteit van montepulciano als druif voor rood en dat bij wit juist blends de beste 2 bepaalden. Daarnaast waren grillo en pinot grigio de lievelingsdruiven van het panel.

Ten slotte stak één regio in populariteit boven de rest uit: het mooie eiland Sicilië. Deze scoort dus heel hoog in prijs-kwaliteit (iets om te onthouden). Maar probeer vooral al het andere lekkers uit dat Italië te bieden heeft. Er is meer wijn dan je in de rest van je leven kunt proeven!   

Mijn persoonlijke dank gaat uit naar het consumentenpanel: Annick, Jan, Marlice, Lydia, Merel, Rob, Lolo en Tamara. En naar alle importeurs die hun wijnen inzonden: Pandora’s Bottle, Siletti, Solo Vino, Delta Wines en De Monnik Dranken. Grazie mille!

Written by Niels van Laatum

Niels van Laatum is wijnschrijver en auteur van Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn. Hij schrijft voor diverse websites, magazines en wijnimporteurs. Lid van de internationale 'Circle of Wine Writers'. Heeft een voorkeur voor biologische, biodynamische en natuurwijn. Ook te boeken voor masterclasses over natuurwijn.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In mijn eerste jaar in Bologna ging ik al snel mee in de vaart der volkeren en stopte ik met het leren van Italiaans

Van A0 naar C2: de vaart der volkeren (deel 3)

Mijn recept voor een heerlijke 'supersugo', lekker met rigatoni

Recept: supersugo, tomatensaus de luxe