in , , , ,

De dakloze abdij van San Galgano

Waar is het dak? Dat was een van de eerste dingen die ik mijzelf afvroeg toen ik bij de abdij van San Galgano aankwam. Al eeuwen is het dak eraf. Langer dan dat het er ooit op heeft gezeten.

De Cisterciënzer monniken begonnen met de bouw van de kerk in 1218. De werkzaamheden eindigden in 1288. Dezelfde monniken waren ook verantwoordelijk voor de bouw van de beroemde kathedraal van Siena. San Galgano groeide snel uit tot een van de meest invloedrijke kloosters in Toscane.

San Galgano

San Galgano ligt in Chiusdino, provincie Siena. In de omgeving kun je de grafkapel van Montesiepi en de ruïnes van de abdij San Galgano bezoeken. De abdij van San Galgano is een van de mooiste monumenten in de provincie van Siena.

Ze werd gebouwd naar aanleiding van de beminde gotische architectuur die uit Frankrijk kwam overgewaaid. Helaas kwam deze prachtige en ongewone bouwstijl in Italië nooit echt van de grond.

De abdij was nauw verbonden met de geschiedenis van Siena. De hongersnood en de pest die in Siena woedde in de eerste helft van de 15de eeuw, hebben voor vroegtijdige achteruitgang bij de abdij gezorgd.

Toch bleef de abdij nog lang in bedrijf, totdat in de 16de eeuw steeds meer monniken de abdij verlieten. Het dak begon af te brokkelen en de overgebleven delen werden verkocht in de oorlog. De ongenadige klap kwam in de 18de eeuw. Een blikschicht sloeg in de klokkentoren die instortte, samen met de nog resterende delen van het dak.

Het zwaard van de legende

Als je het wandelpaadje afloopt kom je bij Pieve di Montesiepi, een van de mooiste landelijke kerken in Toscane. San Galgano, de naamgever van de abdij werd geboren met de naam Galgano Guidotti.

Galgano leidde een ruw leven als krijger in zijn vroege jaren, maar trok zich later terug als heremiet. Op de Siepi-berg begon hij in 1180 zijn leven als kluizenaar en leefde er volledig voor zijn geloof. Er bleef weinig over van deze eens zo meedogenloze krijger.

Hij kreeg bijzondere visioenen van de aartsengel Michaël en later van de 12 apostelen en God zelf, zo wil het verhaal. Als een teken van zijn innerlijke verandering, stak hij zijn zwaard als een soort van kruis in de rots op de heuvel Montesiepi.

Het zwaard in de rots is nog steeds te bewonderen als middelpunt in de kapel. Galgano Guidotti overleed in 1181, maar verrichtte in korte tijd blijkbaar toch bijzonder veel goeds en werd 4 jaar later heilig verklaard. Zijn begrafenis was een belangrijke gebeurtenis, die werd bijgewoond door de bisschoppen en 3 Cisterciënzer abten.

Het zwaard van San Galgano
Het zwaard van San Galgano (foto: Wikimedia)

Adembenemend uitzicht

Tot de dag van vandaag is San Galgano een van de meest bezochte middeleeuwse monumenten in Toscane. De kapel biedt een adembenemend uitzicht over de abdij, de aangrenzende gebouwen en het prachtige omringende landschap. Een bezoek meer dan waard.

Written by Zofia Janssen

Sinds 2008 voel ik een verrassende verbintenis met Italië. Het diepblauwe water, citroenbomen en cipressen, samen met de majestueuze landschappen gaven me een magisch gevoel, een soort van thuiskomen, het was de vakantie waar de liefde voor Italië werd aangewakkerd. Al snel volgden meer Italiaanse zomers. In Florence is deze eerste liefde uitgegroeid tot een ware liefde. De stad maakte een enorme indruk op me, met haar vele kunstschatten. Omringd worden door zoveel schoonheid doet iets met je. Het inspireert, geeft energie en plotseling zie je overal kansen. Tenminste, dat is het effect wat deze stad heeft op mij. Het ongedwongen rondbanjeren, de sfeer, de geur. Tijdens de eerste wandelingen heeft de stad mijn hart gestolen. De eerste keer dat ik Florence bezocht, ben ik niet alleen verliefd geworden op de stad, ook ben ik voor een Italiaanse jongen gevallen.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Cose Buone: in Amsterdam zijn ze gek op babà en sfogliatelle

5 kerstmarkten in Italië die je gezien moet hebben