in

Pasen in Italië: ‘con chi vuoi’

Pasen in Italië

Wat doen ‘Italianen’ met de Paasdagen? In Italië luidt het gezegde: ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi‘. Kerst met je familie, Pasen met wie je maar wilt. Pasen bestaat uit Venerdì Santo (Goede Vrijdag) en dan zondag Pasqua en maandag Pasquetta (Tweede Paasdag).

Picknick

Er wordt op Pasquetta door veel Italianen een picknick georganiseerd, ergens op een mooie plek in de natuur. Bij zo’n picknick moet je je niet een broodje en wat salade voorstellen. Er worden vuren gestookt waar vervolgens (lams)vlees op wordt geroosterd, de wijn vloeit rijkelijk en er zijn vele gangen, bijna net zoals een échte uitgebreide lunch.

Picknick op Tweede Paasdag
Massaal picknicken op Tweede Paasdag (bron: italiancork.com)

Vaak zijn deze picknicks georganiseerd en gaan groepen samen op pad. Plekken genoeg, maar gezien de hoeveelheid eten en de behoefte aan open vuur, zijn alleen die plekken met een barbecue en een begaanbare weg voor de auto, geschikt voor dit soort uitspattingen.

Processie

Op Goede Vrijdag zijn er op heel veel plekken ’s avonds processies, waarin een aantal mannen als Romeinen verkleed gaan. Ze houden een verklede Jezus in de gaten die met kruis en al, afhankelijk van de buitentemperatuur, staat te vernikkelen van de kou. Eromheen staan keurig geklede (dik ingepakte) Italianen alsof ze een uitje hebben, en per slot van rekening is dat het ook. De priester zegt wat woorden en daarna keert de processie huiswaarts, of beter gezegd, kerkwaarts.

Zegening

Al afgelopen zondag liep iedereen in het dorp met vers afgesneden olijfboomtakken. Die worden door de priester gezegend. Zo ook wat eieren en eventueel – tegen fikse betaling – komt de priester ook naar jouw huis (dat je voor zijn komst flink boent, zoals tijdens de lenteschoonmaak) om daar wat heilig water te sprenkelen en je op die manier weer een jaar tegen onheil te beschermen. Tja, het klinkt als afgoderij, maar het is traditie en de kerk vindt het blijkbaar allang best. Drukke tijden voor de priester dus.

Lamsvlees

Oh… en over tradities gesproken… met Pasen wil je geen mannelijk lammetje zijn in Italië. De handel in deze schattige diertjes is levendig. Traditiegetrouw wordt er met Pasqua lam gegeten. Helaas moeten we toch ook iets met die diertjes, want mannetjes zijn vrij nutteloos omdat ze geen melk produceren, dus het is logisch dat ze in het voorjaar al worden gegeten.

Duif

Verder is er de colomba, een soort grote cake in de vorm van een duif (colomba betekent duif, dat type duif dat staat voor vrede met een olijftak in z’n snavel, het betreft hier uiteraard niet die vieze, grotere stadsduif).

Colomba di Pasqua
Paastraditie in Italië: de Colomba di Pasqua, ofwel de paasduif (foto: Pixabay)

De echte colombe hebben weinig te vrezen met Pasen, maar worden de rest van het jaar gewoon gegeten. Het wereldwijde teken van vrede wordt smakelijk verorberd, maar niet met Pasen. Onschuldige lammetjes moeten het met Pasen juist wel ontgelden.

Gelukkig is het allemaal verklaarbaar!

Buona Pasqua!

Written by Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Passion of the Christ

The Passion of the Christ

de verborgen plekken van florence

6 verborgen plekken van Florence