in , , , , , , , ,

5 kerstmarkten in Italië die je gezien moet hebben

Duitsland is natuurlijk een van de bekendste bestemmingen wanneer het gaat om trips naar kerstmarkten. Maar wist je dat je ook in Italië in veel steden heel goed terecht kunt voor leuke kerstmarkten?

Italiaanse kerstmarkten

Het leuke aan deze mercatini di Natale is dat in Italië de traditionele kraampjes met vin brulé, pretzels en worst met zuurkool worden afgewisseld met typische Italiaanse kramen waar je Italiaanse delicatessen als truffels en kazen kunt proeven en kopen.

Hieronder een lijstje met de 5 leukste Italiaanse kerstmarkten die je kunt bezoeken als je plannen hebt om aankomende december naar Italië te gaan.

Verona

De jaarlijkse kerstmarkt in Verona is dit jaar al vroeg begonnen. Op 21 november werd de kerstmarkt officieel geopend en deze zal tot 28 december duren. De markt is ontstaan door een samenwerking met dé Duitse kerststad bij uitstek, Neurenberg, en ontvangt jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers.

https://www.youtube.com/watch?v=kZRj_qX-Uq0
De jaarlijkse kerstmarkt in Verona

Op het Piazza dei Signori staan zo’n 60 exposanten met producten die je ook op de kerstmarkt van Neurenberg zult vinden. De stad zelf is in de winter prachtig versierd met kerstverlichting door de belangrijkste winkelstraten, een grote vallende ster die vanuit de Arena neerdaalt op Piazza Brà en niet te vergeten de verschillende kerstbomen (gesponsord door Bauli, de bekendste producent van de typisch Veronese Pandoro) die verspreid door de stad staan.

Al met al maakt dit Verona zeker de moeite waard om rond de kerstperiode te bezoeken.

Napels

In de straat Via San Gregorio Armeno is het eigenlijk het hele jaar door Kerstmis. Deze straat is namelijk wereldberoemd als de straat van de kerststallen. Hier vind je de winkels van ambachtslieden die figuren maken voor kerststalletjes en deze zijn het hele jaar door geopend.

Het zijn dus geen typische marktkraampjes die tijdelijk worden neergezet maar echte, permanente winkels waardoor deze zone van de stad het hele jaar door in kerstsfeer is.

Voor Napolitaanse families is het traditie om elk jaar in de kerstperiode een bezoek te brengen aan de via San Gregorio Armeno om hun kerststal verder uit te breiden met bijvoorbeeld een werkende waterval of echt vliegende engelen.

Een bezoek aan Napels rond kerst is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan een levende kerststal, dus vergeet een bezoekje aan een Napolitaanse kerk in deze periode zeker niet op je to-do-lijstje te zetten!

365 dagen per jaar kerst in de Via San Gregorio Armeno te Napels

Bolzano (Bozen)

In dit lijstje mogen de steden uit Trentino-Zuid-Tirol natuurlijk niet ontbreken. Deze hele regio is een mix tussen Noord- en Zuid-Europa en de kerstmarkten zijn een belangrijke traditie voor de Italianen uit het hoge noorden.

De kerstmarkt in Bolzano: wereldberoemd!

De kerstmarkt in Bolzano (Bozen in het Duits) is een van de vele kerstmarkten in de regio die de moeite waard zijn om te bezoeken. Deze wordt gehouden van 28 november to 6 januari op de Waltherplatz en er zijn circa 80 exposanten aanwezig.

Er is tevens een uitgebreid programma met evenementen zoals animatie voor kinderen gedurende de periode van de kerstmarkt. Als kers op de taart kun je hier onder het genot van een glaasje vin brulé ook nog eens genieten van het prachtige panorama dat de Dolomieten te bieden hebben. Met een beetje geluk zorgt een laagje sneeuw dat je helemaal in winterse sferen bent.

Milaan

De kerstmarkt in Milaan mogen we met zo’n 406 exposanten zeker niet overslaan. Deze kerstmarkt, genaamd ‘Oh bej! Oh Bej!’ (O, wat mooi! O, wat mooi!) gaat al 5 eeuwen terug en wordt dit jaar gehouden van 5 tot 8 december bij het Castello Sforzesco.

Oh Bej! Oh Bej!

De markt heeft deze aparte naam gekregen vanwege de enthousiaste uitspraken van kinderen over de cadeaus die ze kregen van de gezanten van de Kerk. Deze gezanten werden rond het jaar 1500 naar Milaan waren gestuurd om het vertrouwen van gelovigen te versterken en er bestaat natuurlijk geen betere manier om dit te doen dan door cadeautjes te geven.

Je vindt op deze kerstmarkt van alles wat, maar de nadruk ligt op de traditionele ambachten met handgemaakte producten, zoetigheden en antiquariaat.

Brixen (Bressanone)

Het karakteristieke Brixen (Bressanone), gelegen in de provincie Bozen-Zuid-Tirol heeft eigenlijk geen speciale gelegenheid nodig om te bezoeken. De stad is namelijk de oudste stad van Zuid-Tirol dus alleen al qua cultuur en geschiedenis heeft de stad bezoekers veel te bieden.

Bressanone (Brixen) – kerstmarkt

Als we daar dan ook nog eens de spectaculaire ligging bij optellen, dan kunnen we niet anders concluderen dan dat je Brixen echt een keer bezocht moet hebben. En waarom dan niet gelijk in de kerstperiode wanneer het historisch centrum vol staat met de traditionele houten kraampjes en de hele stad in heilige sferen is?

De kerstmarkt in Brixen wordt gehouden van 28 november tot 6 januari en heeft naast de markt ook een uitgebreid evenementenprogramma waarbij ook voor de kinderen veel te doen is. Zo mogen ze bijvoorbeeld samen met een bakker brood en koekjes bakken.

In het Palazzo Vescovile kun je ook het Museo dei Presepi (het museum van de kerststallen) bezoeken. Hier kun je niet alleen de traditionele kerststallen bewonderen maar ook kerststalfiguren gemaakt van papier, terracotta en zelfs ivoor. Sommige kerststallen zijn al een paar honderd jaar oud.

Andere kerstmarkten in Italië

Heb je zelf weleens een Italiaanse kerstmarkt uit dit rijtje bezocht? Of was je onder de indruk van een andere kerstmarkt? Laat het weten in de reacties!

Morena van den Wittenboer

Geschreven door Morena van den Wittenboer

In april 2012, letterlijk binnen luttele dagen na mijn afstuderen, heb ik mijn hele hebben en houden in mijn auto geladen en ben ik vertrokken naar de stad van Romeo en Julia. Dat ik zou vertrekken naar Italië stond al zeker zes jaar vast en ik was dan ook dolgelukkig dat het moment nu eindelijk daar was. Mijn moeder is Italiaanse, dus ik heb al van kleins af aan een sterke band met Italië. Er is gewoon iets magisch aan de manier van leven in Italië waarin thema’s als eten, familie en het buitenleven centraal staan. Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn en zodra de roze wolk is verdwenen komen er ook minder leuke aspecten tevoorschijn. Maar na een jaar slaat de balans echter nog steeds door in het voordeel van La Bella Italia en kan ik met zekerheid zeggen dat ik nog geen plannen heb om terug te keren naar Nederland.

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De dakloze abdij van San Galgano

Videocolumn: de reuzen van Monte Prama