in

De eerste Italiaanse correspondente in Nederland

Nieuwsgierig, dynamisch en creatief. En humorvol was ze. Luciana Zanuccoli, jarenlang actief als journaliste vanuit Den Haag, beschreef de roerige jaren zestig in Nederland.

Nieuwsgierig, dynamisch en creatief. En humorvol was ze. Luciana Zanuccoli, jarenlang actief als journaliste vanuit Den Haag, beschreef de roerige jaren zestig in Nederland. Maar ze was ook de eerste Italiaanse die als correspondente in een buitenland aan de slag ging. En een van de oprichters van het perscentrum Nieuwspoort.

Zanuccoli overleed eind december op hoge leeftijd in Rome. Ze werd deze week door familie, vrienden en journalisten tijdens een bijeenkomst herdacht in de Friezenkerk aan de rand van het Vaticaan.

Paters op het naaktstrand

Als een vis in het water moet Zanuccoli zich in Nederland hebben gevoeld. Ze huwde er een Nederlander, woonde er dertig jaar en schreef over ontwikkelingen in de Katholieke Kerk. Zanuccoli noteerde ook de veranderende opvattingen over homoseksualiteit en de Damslapers in Amsterdam. Tot ontzetting van de Italianen beschreef Zanuccoli Nederlandse paters die in hun vrije tijd naaktstranden bezochten. Italië was geschokt. Maar als Zanuccoli er nog eens over vertelde kon ze haar lachen niet inhouden.

Respectvol

In Den Haag was ze onvermoeibaar oprichter van perscentrum Nieuwspoort en bestuurslid van de Buitenlandse Persvereniging. ‘Als ik zou moeten kiezen tussen schrijven in een rustige kamer of leven, dan kies ik leven. Dat is de journalistiek,’ zei Zanuccoli erover in een interview. Ze had toen net een literaire prijs voor een verhalenbundel gekregen. Ook dat kon ze.

Ze was nieuwsgierig, maar ook integer, zegt Marinus Schouten, die lang met haar bevriend was. ‘Ik herinner me hoe respectvol ze een verhaal schreef over geestelijken van de Nederlandse Katholieke Kerk, die als grote wens hadden om te kunnen trouwen.’ Na haar correspondentschap keerde Zanuccoli terug naar Italië.

Luciana Zanuccoli eind jaren vijftig in Den Haag foto gemeentearchief Den Haag
Luciana Zanuccoli eind jaren 50 in Den Haag

Archief

Schouten: ‘Het citaat van haar dat mij het eerst te binnen schiet is: “Qui in Italia non si legge mai niente dell’Olanda! Het speet haar dat haar beroep – dat van correspondent voor Italiaanse kranten – in Nederland niet meer wordt vervuld.’ Op dit moment is Schouten bezig met de ordening van de stapels manuscripten die ze achterliet. Vermoedelijk gaat het materiaal naar het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome.

Na haar overlijden wist eigenlijk niemand hoe oud ze nu precies was. Alleen een vriendin herinnerde ineens haar geboortejaar 1921. En zo werd Luciana Zanuccoli dus 95.

Kleurenfoto: Luciana Zanuccoli, mei 2016 in Rome, foto Teresa Murkens
Zwartwitfoto:  Luciana Zanuccoli, eind jaren vijftig in Den Haag, foto Haagse Beeldbank

Rop Zoutberg

Geschreven door Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

The Young Pope

Winactie: The Young Pope

5 dingen die Google je ook graag over Italië wil vertellen

5 dingen die Google je ook graag over Italië wil vertellen