in , ,

Made in Italy? Nieuwe smartphone-app scheidt neppe van echte producten

Made in Italy? Nieuwe smartphone-app scheidt neppe van echte producten

Made in Italy of toch niet? Een nieuw smartphone-app helpt consumenten echte Italiaanse producten van de neppe buitenlandse imitaties te onderscheiden.

Boodschappers kunnen de streepjescode van het product scannen en zo zien of het wel echt ‘made in Italy’ is. De app is gemaakt door de non-profitorganisatie Reliabitaly. Hij kan zowel in Italië als daarbuiten worden gebruik en hij geeft ook informatie over hoe het product is gemaakt.

Uitbannen fraude ‘made in Italy’

‘Het doel is om de wereldwijde prestige van Italiaanse merken te beschermen en in stand te houden,’ aldus de makers. Zij zien de app als een goede stap in de richting van het uitbannen van ‘made in Italy’-fraude. Goedkopere buitenlandse producten worden vaak ten onrechte als authentiek Italiaans gepresenteerd. Reliabitaly zegt dat ze 100% van de opbrengst van de app investeert in het promoten van Italiaanse producten.

Italië: meeste geografisch beschermde producten

Italië heeft van alle EU-landen de meeste producten met geografische bescherming (DOP in het Italiaans genoemd). Het zijn er in totaal maar liefst 221. Waaronder mozzarella, prosecco en balsamicoazijn uit Modena. Volgens EU-wetgeving komen producten alleen voor een DOP-status in aanmerking als ze in de aangewezen regio en volgens strikte specificaties worden gemaakt.

Dergelijke streekproducten komen bij zo’n 300.000 lokale bedrijven vandaan en er is € 13,5 miljard per jaar mee gemoeid. Logisch dat bescherming van hun status belangrijk is voor de nationale economie van Italië.

Alleen al de online verkoop van nep-parmezaan kost Italië € 60 miljoen per jaar, volgens het ministerie van Landbouw. Datzelfde ministerie werkt samen met online verkoopplatforms als eBay om vervalsingen op te sporen.

Neppe Italiaanse olijfolie

Het probleem speelt op dit moment vooral in de olijfolie-industrie. Italiaanse olieboeren hebben te kampen met goedkope concurrentie uit andere landen. Die goedkopere olijfolie wordt wel vaak als Italiaanse olie verkocht. De standaarden van extra vergine olijfolie wordt in Italië streng gecontroleerd. Vorig jaar werden de wetten aangescherpt, waardoor het verplicht is om het gebruik van buitenlandse olijven op de verpakking te vermelden. Misleidende symbolen als het gebruik van de Italiaanse driekleur zijn bij deze oliën niet toegestaan.

Made in Italy? Nieuwe smartphone-app scheidt neppe van echte producten

Ook voor fake designermerken

De nieuwe app heeft niet alleen betrekking op levensmiddelen. Ook de origine van kleding, accessoires en andere Italiaanse producten kan aan een keuring worden onderworpen. De database waar de app op leunt, wordt continu bijgewerkt. Het is aan de fabrikanten zelf of ze erin willen staan. Reliabitaly heeft Italiaanse merken echter wel aangemoedigd om dat te doen, om samen de buitenlandse nepproducten aan te pakken.

Bron: thelocal.it, beeld: YouTube

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nationaal Park Gennargentu

7 bijzondere Italiaanse nationale parken die je moet bezoeken

The Young Pope

Winactie: The Young Pope