in ,

Winactie: The Young Pope

De Italiaanse variant van House of Cards

The Young Pope

Hoe zou het zijn als in deze tijd een jonge, jeugdige Amerikaanse kardinaal tot paus zou worden gekozen? De oscarwinnende regisseur Sorrentino kon er zich een voorstelling van maken en kwam met The Young Pope. Een portret van een jonge, rokende, wispelturige paus met een gespleten en lastig karakter in de 21e eeuw. Gespeeld door de internationaal bekende en door vrouwen bewonderde acteur Jude Law.

Nu maakte Nanni Moretti ook al eens een Italiaanse film over een paus: Habemus Papam. Over een paus die het niet aankan om paus te worden. Die het niet durft. Die film had een grappige insteek maar was nogal braaf.

Blasfemie

Volgens de website Famiglia Cristiana overtuigt Sorrentino, de trots van Italië, deze keer niet. Dit wordt geen Oscar. Hij overdrijft. Het gaat alleen maar over intrige, wraak, politiek en macht. Nee, het christelijke webmagazine vond de spirituele zoektocht van Moretti beter en meer integer. Niet zo koud als de blik van Sorrentino.

Inderdaad gaat het bij The Young Pope om macht en politieke spelletjes. En de innerlijke strijd van de nieuwe paus, die wel degelijk in beeld is gebracht, heeft geen duidelijke positieve of negatieve uitkomst. Het blijft een beetje in het ongewis of we deze paus nu aardig mogen vinden of niet. Waarschijnlijk niet. Het wegmagazine poneert zelfs de vraag of de film geen blasfemie is. Vraagt de jonge paus in de film niet van een eenvoudige priester in het Vaticaan om zijn biechtgeheim te schenden?

LEES OOK:
Winactie: Figlia Mia

Groot budget

De beelden van de serie (10 x 50 minuten op film) zijn prachtig en doen inderdaad niet onder voor een Amerikaanse topserie. Het budget van de Italiaanse regisseur was dan ook niet klein. Grappig is dat de film voor een groot deel is opgenomen in Cinecittà, het minidorp aan de rand van Rome waar vele klassieke Italiaanse films zijn opgenomen, maar dat de afgelopen jaren een beetje in verval raakte.

Grote rollen zijn ook weggelegd voor Diane Keaton en de Italiaanse Silvio Orlando. De film is grotendeels in het Engels gesproken, maar af en toe spreken de Italiaanse kardinalen onze favoriete taal. Dus je kunt hem ook kijken als excuus om je Italiaans te verbeteren.

Lovend zijn wel de Italiaanse krant La Stampa en de International Movie Database IMDb.

Spirituele vernieuwing

Ook ik vind Lenny, de weesjongen die paus wordt, interessant om naar te kijken. Enerzijds zijn wil om goed te doen en te zijn en anderzijds de gevoelde noodzaak van de paus om het politieke spel te spelen. De innerlijke strijd is zichtbaar gemaakt van iemand die een spiritueel voorbeeld is voor miljarden mensen… dat prikkelt. De ménselijke strijd van iemand die de plaatsvervanger is van god op aarde. Zijn fouten, zijn tekortkomingen, zijn verlangens. Het verhaal is wellicht niet realistisch, het is wel geloofwaardig. En het stemt tot nadenken over de daadwerkelijke mogelijkheid tot spirituele vernieuwing. Want als de paus het niet kan…

LEES OOK:
Winactie: Notte Magiche

Wil jij The Young Pope winnen?

DitIsItalie.nl mag twee exemplaren van The Young Pope op dvd verloten. Om kans te maken op een exemplaar moet je in je reactie vertellen waarom jij deze film wil zien!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6we2blItR4s&w=560&h=315]

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze geeft Italiaanse les in Gouda en heeft haar eigen taalschool in Schoonhoven: Di' la tua .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Made in Italy? Nieuwe smartphone-app scheidt neppe van echte producten

Made in Italy? Nieuwe smartphone-app scheidt neppe van echte producten

Nieuwsgierig, dynamisch en creatief. En humorvol was ze. Luciana Zanuccoli, jarenlang actief als journaliste vanuit Den Haag, beschreef de roerige jaren zestig in Nederland.

De eerste Italiaanse correspondente in Nederland