in , ,

De top 10 van stereotypen over Italië

Italiaanse stereotypen: Super Mario

Iedereen heeft van The Godfather en Super Mario gehoord. Maar hebben ze ook maar iets te maken met het echte Italië? Met de hulp van Martin Solly, de in Turijn gevestigde auteur van Dat zijn nou typisch Italianen, ontkrachten (en bevestigen) we een tiental algemeen voorkomende Italiaanse stereotypen.

1. Italië is een Romeinse vakantie onder de Toscaanse zon

“Om de een of andere reden lijkt Italië in reisbrochures soms alleen te bestaan uit Toscane, Rome en Venetië. In werkelijkheid heeft het reizen tussen de twintig regio’s meer weg van reizen tussen verschillende landen. Bovendien: waar je ook heel gaat, overal vind je een typische keuken en typische dialecten terug.”

2. Italianen eten alleen pizza en spaghetti

“Niet waar, uiteraard. Mensen kunnen niet leven van pizza en spaghetti alleen. Als je reist door Italië zul je merken dat het menu van regio tot regio enorm verschilt. Maar één ding vind je overal terug en dat is dat de kwaliteit van de ingrediënten altijd hoog moet zijn. Eten in Italië (de bakermat van de slow food) is een bijzonder ernstige zaak en het helpt dat de meeste Italianen goed kunnen koken.”

3. De zon schijnt er altijd

“Italië is wereldberoemd om zijn mediterrane zon, maar het kan er ook koud en vochtig zijn. Ook in Italië komen natte en kille zomers voor. Vrienden van mij brachten Pasen op Sardinië door en het heeft er onophoudelijk geregend. Veel huizen in het zuiden van Italië hebben trouwens geen centrale verwarming, waardoor het nog veel kouder aan kan voelen.”

4. La mamma is nog steeds een dominante figuur

“Toegegeven, dit stereotype klopt wel. Veel Italianen begrijpen niet waarom kinderen ooit het ouderlijk huis zouden moeten verlaten. Ze hebben het er toch goed? Daar komt de hoge jeugdwerkloosheid bij en de hoge kosten om zelf geschikte woonruimte te vinden, vooral in de stad.”

5. Alle Italianen zien eruit als donkerharige Super Mario-snorren met een olijfkleurige huid

“Simpelweg niet waar. Niet alleen wijken Italianen in het noorden vaak af van dit stereotype, ook Sicilianen zien er regelmatig uit alsof ze uit Noord-Europa komen. Niet verwonderlijk ook gezien de turbulente geschiedenis van Italië en de continue invasies en bezettingen door buitenlanders (toeristen inbegrepen). Oh, en voor de duidelijkheid: Super Mario is een Japanse uitvinding.”

6. Italianen betalen nooit belasting

“Een bijzonder gevoelig punt op dit moment. De overheid doet er steeds meer aan om notoire ontduikers op te sporen en te laten betalen. Veel Italianen hebben vermogens aan de belastingdienst over moeten maken. Dat verklaarde deels ook de populariteit van Berlusconi, die steeds belastingverlagingen beloofde. Ook worden belastingen steeds centraler geïnd, wat zorgt voor meer afstand tussen de belastingbetaler en de gemeenschap.”

7. Alle Italianen zijn voetbalfanaten

“Ja, eigenlijk wel een beetje waar. Voetbal is de dominante sport in Italië. Je ziet veel mannen de Gazzetta dello Sport lezen op maandagmorgen. En wanneer je het over ‘sport’ hebt, wordt eigenlijk alleen voetbal bedoeld.”

8. Italianen zijn slechte chauffeurs

“Dit is het land van Ferrari en er wordt met pit gereden. Maar waarschijnlijk is het correcter om te zeggen dat rijden in Italië meer individualistisch is in plaats van slecht. Meer op gevoel dan op de regels. Verkeerslichten zijn er niet om je te laten stoppen, maar om een indicatie te geven dat er verkeer van de andere kant kan komen.”

9. De maffia regeert

“We zijn overspoeld met series over de maffia, die zelden op de werkelijkheid zijn gestoeld. Ze doen ons denken dat het land wordt gedomineerd door de Siciliaanse maffia. Dat is niet waar. Al was het alleen maar omdat er verschillende criminele organisaties zijn, zoals de Calabrische ‘Ndrangheta en de Sacra Corona Unita uit Apulië.

Vrouwen beginnen een steeds grotere rol te spelen in dergelijke organisaties. En de maffia laat zich de laatste tijd vooral ook in het noorden van Italië (en in de rest van Europa) gelden.”

10. Italianen zijn goede partners

“Dat Italianen goede minnaars zijn, moet nog worden weerlegd. Maar het aantal huwelijken dat in een echtscheiding binnen de eerste vier of vijf jaar eindigt is wel verrassend hoog.”

In het boek van Martin Solly lees je meer over de specifieke eigenaardigheden van de Italianen, door de ogen van de daar wonende Engelsman.

Koop bij bol.com

Bron: thelocal.it

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

2 Comments

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 8 meestgebruikte Italiaanse scheldwoorden

10 tekenen dat je al te lang in Italië verblijft

10 tekenen dat je al te lang in Italië verblijft