in

5 dingen die Google je over Italianen wil vertellen

Een halfjaartje geleden hadden we al eens een artikeltje met ‘5 dingen die Google je over Italië wil vertellen‘. Je kent het wel: je begint je zoekopdracht met ‘waarom is Italië’ en de populaire zoekmachine maakt je vraag af. Je kunt het principe ook toepassen op de Italianen en zo leren wat voor vragen er onder internetters leven over dit eigenzinnige volk aan de Middellandse Zee. Dus waarom zijn Italianen…

1. Waarom zijn Italianen slank?

Deze vraag staat op één. Kennelijk vragen velen zich af hoe het toch kan… Italianen houden zo van eten, van pizza en van pasta, en toch zie je maar heel weinig moddervette Italianen. Het geheim zit onder andere in het verse voedsel, de balans in de maaltijden en de olijfolie. Maar er is meer te ontdekken over het mediterrane dieet. Je leest er meer over in het eerder op DitIsItalie.nl geplaatste artikel ‘10 geheimen waardoor Italianen slank blijven‘.

2. Waarom zijn Italianen klein?

Behalve slank zijn Italianen ook klein. Tenminste, als we Google mogen geloven. Als tweede zoeksuggestie verschijnt deze prangende vraag over het Italiaanse volk. Natuurlijk is het een stereotype. Net zoals: alle Hollanders zijn groot en blank. Lang niet alle Italianen passen in het hokje klein, donker en slank. Je kunt deze vraag dus ook gerust omdraaien: waarom zijn Nederlanders (en in het algemeen Noord-Europeanen) zo groot?

Natuurlijk heeft het een en ander met de genenpoel te maken. Als je ouders klein zijn, word je zelf ook niet zo groot en omgekeerd geldt het ook. Als we de internationale cijfers erbij pakken zien we dat Italiaanse mannen met hun gemiddelde lengte van 1,74 meter toch bij lange na niet tot kleinste ter wereld behoren. Nederlandse mannen zijn met hun 1,84 meter daarentegen zo ongeveer de langste van de wereld. Belgische mannen zijn gemiddeld 1,79 meter.

3. Waarom zijn Italianen zo knap?

Ja hoor, daar hebben we er weer eentje uit de categorie stereotypen. Smaken verschillen natuurlijk, maar we hebben het al eens eerder gehad over Italiaanse mannen en de redenen dat (Hollandse) vrouwen op hen vallen. Op ons Italiëforum wordt er af en toe ook over Italiaanse mannen gesproken.

Zo zegt Claudine: ‘Ik vind vooral de Italianen zo ongeëvenaard knap met hun fonkelende mysterieuze ogen en dik, donker haar… mmmm.’ Veel Italiaanse mannen zijn wel met hun uiterlijk bezig. Misschien dat Nederlandse vrouwen daarom een Italiaanse man willen? Of heeft het misschien toch te maken met de prestaties in bed van zowel Italiaanse mannen als Italiaanse vrouwen?

4. Waarom zijn Italianen naar Nederland gekomen?

Het antwoord op deze vraag is makkelijk te vinden. Het eerste zoekresultaat geeft een pagina van ‘1001 Italianen in Nederland’ die het antwoord al geeft:

Al eeuwen komen Italianen uit zichzelf naar Nederland. Om zich hier te vestigen als bankiers, instrumentmakers, stucwerkers, schoorsteenvegers, terrazzowerkers en ijsmakers. Maar pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen ze in de industrie te werken.

In Italië was veel werkloosheid na de oorlog. En hier konden we hulp bij de wederopbouw goed gebruiken. De Italianen die hier neerstreken bleven en trouwden. Ook in de jaren 60 had Nederland veel gastarbeiders nodig om in de industrie te werken. Naast uit de bekende landen als Marokko en Turkije kwamen er na het ondertekenen van de wervingsovereenkomst tussen Nederland en Italië ook veel Italianen naar Nederland.

Met de huidige situatie van hoge werkloosheid in Italië trekken nu opnieuw veel (jonge) Italianen naar het noorden om hier een betere toekomst te vinden.

5. Waarom zijn Italianen zo chaotisch?

Nog eentje vertaald uit het Engels, om aan de 5 punten te komen: waarom zijn Italianen zo chaotisch? Deze vraag leeft vooral op fora op internet. Toeristen of mensen die tijdelijk in Italië wonen zijn verontwaardigd dat in Italië ‘niks’ werkt en als je er iets van zegt dat iedereen het spel meespeelt maar dat er in de praktijk niets gebeurt om het op te lossen.

Op de communitypagina’s van Just Landed (speciaal voor mensen die in het buitenland wonen) geven Italianen zelf antwoord op deze vraag:

‘Je moet het gewoon rustig aan doen, net als wij. Leer dat niets echt belangrijk is, dat er geen reden is om je te haasten en dat je moet genieten van wat je hebt. Krijg je vandaag niet wat je wilt, dan komt het een andere keer wel.’

‘Zo is ons land en de Italianen vinden het prima. Het is één grote puinhoop, dat is waar, maar de Italiaan heeft geleerd ermee om te gaan. Italië is niet perfect maar heeft z’n eigen smaak. Je houdt ervan of niet. Zon, druk verkeer, chaos, belachelijke politici… Het maakt allemaal deel uit van ons theater. Ik hoop dat je kunt blijven genieten van de show.’

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij komen terug

Column: te voet naar Rome – deel 16