in ,

Dieren als vroege waarschuwers: hoe Italiaanse geiten natuurrampen aanvoelen

Geiten op de Etna voorspellen vulkaanuitbarstingen

Slimmer dan ze eruitzien: hoe Italiaanse geiten aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorspellen (foto: Lorenzo Blangiardi/Flickr)

Bij een aardbeving of vulkaanuitbarsting kunnen Italiaanse geiten aanvoelen dat er een natuurramp op komst is. Op de flanken van de Etna vluchten ze al weg voordat seismografen en meetinstrumenten ook maar iets registreren. Wetenschappers willen dit vermogen van geiten gebruiken als een vroegtijdig waarschuwingssysteem.

De onderzoekers hebben zenders aan geiten bevestigd die rondom de Etna leven. Gedurende meerdere jaren hebben ze de bewegingen van de dieren vastgelegd en deze achteraf vergeleken met vulkanische activiteit.

Het moment van de waarheid kwam op 4 januari 2012: om 22.20 uur begon de Etna grote hoeveelheden lava en as de lucht in te spuwen, 6 uur nadat de onderzoekers ongewone activiteit bij de geiten hadden geregistreerd. In de loop van het 2 jaar durende onderzoek konden wetenschappers in totaal 7 grote uitbarstingen ‘voorspellen’ op basis van hun gegevens.

Geiten zullen nu structureel ingezet worden als waarschuwers op verschillende plekken in het vulkanische Italië.

Italiaanse geiten voorspellen aardbevingen
Dieren voelen natuurrampen aan: Geiten op de Etna in Sicilië worden onrustig 4 tot 6 uur voor grote uitbarstingen. Hun bewegingspatronen kunnen in de toekomst waarschuwen voor naderende uitbarstingen (foto: Francesca M./Pixabay)

Padden

Ook het gedrag van gewone padden in de buurt van de Italiaanse stad L’Aquila, die in april 2009 werd getroffen door een zware aardbeving, is geanalyseerd. Uit de analyses blijkt dat de amfibieën 5 dagen voor de aardbeving al ongewoon gedrag vertoonden en dat ze stopten met hun paaiactiviteit.

Het bewijs stapelt zich op dat dieren natuurrampen eerder kunnen waarnemen dan mensen, zelf met hun meer geavanceerde meetapparatuur en modellen. De dieren communiceren deze informatie vervolgens via hun gedrag, als een soort vroegtijdig waarschuwingssysteem voor natuurrampen.

Dieren als mensenredders

De kennis die dieren hebben, kan duizenden mensenlevens redden: hoe meer tijd er is voorafgaand aan een ramp, hoe meer mensen in veiligheid kunnen worden gebracht, gebouwen die risico lopen op instorting kunnen worden ontruimd en gevaarlijke gebieden kunnen worden geëvacueerd. Deze informatie zou ook van onschatbare waarde zijn voor verzekeringsmaatschappijen en kan helpen om de schade te beperken.

Bron: dw.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zomer in Italië

Kunnen we nog in de zomer naar Italië?

Onze vakantie zonder échte toeristische hoogtepunten in Apulië

Een week in Puglia zónder toeristische highlights