in , ,

Extra hulp na aardbevingen in Midden-Italië

De Italiaanse regering komt met extra maatregelen om de gevolgen van een nieuwe reeks aardbevingen in Midden-Italië aan te pakken. Vooral de landbouw in het getroffen gebied kan rekenen op steun, en dat geldt ook voor scholen. De regering gaat daarnaast de schade aan historisch erfgoed versneld inventariseren en zo mogelijk herstellen.

De regering wil vooral dat de bureaucratische molens harder gaan draaien, waardoor inwoners in de streek ten zuidoosten van Perugia sneller steun ontvangen. In een week tijd werden in het gebied opnieuw zware aardbevingen gevoeld. Met name in de stadjes Camerino en Norcia kwamen gebouwen en kerken naar beneden. Daarbij vielen alleen een paar lichtgewonden.

norcia-eerste-verdieping-van-deze-woning-bedolven-na-aardbevingen-italie-foto-rop-zoutberg
Verwoeste huizen in Norcia

Verzakkingen

Duizenden mensen zijn al geëvacueerd, of brengen in tenten of auto’s de nachten door uit angst dat er nieuwe aardbevingen volgen. ‘Veel inwoners willen liever niet vertrekken naar opvangplaatsen. Ze voelen zich te veel verbonden met deze dorpen,’ zegt Gianluca Pasqui, burgemeester van Camerino.

camerino-kerktoren-naar-beneden-na-aardbevingen-italie-foto-rop-zoutberg
Het dorp Camerino, waar de kerktoren na de aardbevingen naar beneden kwam

Maar voorlopig houdt de aarde niet op met trillen en verplaatsen de bevingen zich alleen maar langs de breuklijn van aardplaten die onder de streek tegen elkaar botsen. ‘Het zijn ontladingen. Een beving betekent dat de spanning vrijkomt op een bepaald punt. Daarna gaat het verder naar het volgende punt,’ vertelt seismoloog Bernd Andeweg.

Los van de materiële schade zijn de gevolgen van de aardbevingen in Midden-Italië op de grond nu goed zichtbaar. Op een aantal plekken verzakte de grond tot zeventig centimer.

Foto’s: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 10 mooiste plekken in Toscane

De 25 mooiste plekken in Toscane

De beste en creatiefste Italiaanse beledigingen

De beste én creatiefste Italiaanse beledigingen