in , ,

Een week in Puglia zónder toeristische highlights

Onze vakantie zonder échte toeristische hoogtepunten in Apulië (foto's: Lotje Lomme)

Al in 2019 had ik met mijn gezin een week naar Puglia (Apulië) gepland, voor de vakantie. December 2018 was mijn vader overleden en ik wilde mezelf, mijn gezin en mijn moeder iets leuks gunnen. Ik ging online op zoek naar een locatie in een regio waar ik nog niet bekend mee was. Ik vond Il borgo delle querce in Puglia, net buiten de bebouwde kom van Martina Franca.

4 x rimandato, uitgesteld

Helaas kreeg mijn dochter 3 weken voordat we vertrokken de waterpokken en mijn zoon had ze ook nog niet gehad. En inderdaad, de week dat we wilden gaan zat mijn zoon helemaal onder. Dan mag je niet het vliegtuig in, dus de reis ging niet door.

In 2020 wilden we opnieuw gaan. Maar toen brak corona uit. Weer moesten we onze reis uitstellen. In 2021 durfden we het om die reden ook nog niet aan. In 2022 ging het slecht met de gezondheid van mijn schoonouders, maar in 2023 was het eindelijk zover! We mochten nog komen van Saverio, de eigenaar van Il borgo delle querce. Hij deed niet moeilijk over het uitstel. Superaardig.

Mario Kart

We vlogen met Ryanair vanaf Düsseldorf Weeze direct op Bari. Ik had een auto geboekt bij de vlucht en we kregen een grotere, spiksplinternieuwe Citroën met 4 km op de teller. Omdat we om 20.00 uur in de avond aankwamen was het al enigszins donker. Mijn man zou rijden en dat ging goed, hoewel zijn hartslag wel verhoogd was in het Italiaanse verkeer.

Toen we aankwamen bij ons appartement, moesten we de laatste kilometer rijden in een laantje dat aan weerszijden was afgeschermd met die typisch Pugliese muurtjes. Met onze stationwagon pasten we er net doorheen. Saverio vertelde ons dat deze beschermd erfgoed zijn, dus zomaar een straatje verbreden vanwege groeiende benzineslurpers zit er niet in. En dat is eigenlijk maar goed ook.

Onze accommodatie: Il borgo delle querce

Nog even een shout-out naar Saverio, de eigenaar van Il borgo delle querce. Deze locatie in Martina Franca kan ik echt aanbevelen, heerlijk rustig in de natuur met een privézwembad en jacuzzi. Echt prachtig verzorgd, netjes en een fijne plek om tot rust te komen. De kinderen konden er verstoppertje doen, het avondlicht was prachtig en op het grasveld voor ons stonden orchideeën en op het veld, links van ons klaprozen en het veld achter ons olijfbomen.

Martina Franca

Helaas was het te koud voor het zwembad, maar de jacuzzi is ons goed bevallen. Op het terrein is plek voor 3 gezinnen en verder is er niemand. Omdat 25 april La festa della Liberazione was (en dus een vrije dag), was een ander huisje ook een paar dagen bezet door een Italiaans gezin uit Campania. Onze kinderen hebben nog leuk met elkaar gevoetbald.

Il Borgo Delle Querce, met privézwembad (foto: booking.com)

Pasticceria Florien

De volgende ochtend gingen we eerst de jacuzzi uitproberen en daarna reden we naar Martina Franca om wat boodschappen te doen. Ook gingen we naar Pasticceria Florien. Een geweldige zaak waar het aardig druk was op de zondagmorgen. Ik denk dat de kerk net uit was.

Bij die pasticceria zijn we nog verschillende keren teruggekomen, zo fijn was het daar. Ik vond het heerlijk weer even Italiaans te praten en door de barman worden bejegend met ‘cara’. In Nederland is dat al snel een me-too’tje, maar in Italië vind ik het wel prettig om gezien te worden.

Orchideeën en zwerfhonden

We hadden naar Matera, Lecce, Alberobello en Ostuni kunnen gaan en al die toeristische highlights af kunnen lopen. Maar dat is niet ons idee van een ontspannen vakantie. Dus wij gingen kijken naar bosrijke gebieden in de buurt.

Mijn man heeft zich helemaal verdiept in de lokale orchideeën (de ophrys celiensis komt alleen voor in de buurt van Ceglie Messapica) en mijn kinderen werden vriendjes met een cane randaggio. Een zwerfhond in het bos waarvoor werd gezorgd door vrijwilligers.

De kinderen werden vriendjes met deze zwerfhond

We kwamen een van die vrijwilligers tegen en ook daarmee was het leuk een praatje te maken. Pijnbomen, palmbomen, oude olijfbomen: ook mijn moeder, dochter van een boomkweker, heeft genoten.

€ 5,50 voor een pizza Margherita

Dicht bij de accommodatie werd ons pizzeria ‘Da Gianni’ aanbevolen. Ze gingen om 19 uur open en uiteraard waren wij de eersten die avond om aan te schuiven, de rest van de clientèle schuift ongeveer 1,5 uur later aan. Mijn kinderen gingen kijken bij de pizzaiolo en zagen hoe het pizzadeeg de lucht in werd geworpen.

Voor de pizza Margherita van mijn dochter betaalden we 5,50 euro. Dus dat hebben we later die week nog een keer gedaan. Het voordeel van zo vroeg komen is dat er verder nog niemand is, dus dat de eigenaar en de ober ook tijd hebben voor een praatje.

Openbare picknick

Op Facebook zag ik een event aangekondigd op een picknickplaats in de buurt van Castellana Grotte. Voor 10 euro entree kreeg je een drankje en een hapje. We kozen voor de ‘orecchiette van oma’”’. Orecchiette zijn de typische pastasoort van de regio.

Er draaide een dj, er werd gedanst en er werden ballonnen opgeblazen voor de kleintjes. Er werd een beetje gevoetbald en de sfeer was feestelijk.

De picknick (een soort festivalletje) was eigenlijk gepland voor Pasquetta (Tweede Paasdag), maar vanwege slecht weer was het uitgesteld naar de meivakantie, waardoor wij konden aanschuiven. Er waren hooibalen neergezet als zitplek, rondom rood-wit geruite kleedjes. Het had een beetje de sfeer van een sagra.

Ontspanning

Nog even struinen door Bari

We hebben wel even door Bari gestruind op de dag van vertrek, en ook zijn we naar de toeristische Grotte di Castellana geweest, maar ik word echt blij van een koffie drinken op het terras en een lekkere cacciocavallo uitzoeken in de alimentare.

Dit is mijn idee van een prachtige vakantie. Graag hoor ik wat jouw voorkeur heeft. Mijd je ook het toerisme of zoek je het juist op?

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hoe Italiaanse geiten natuurrampen aanvoelen

Dieren als vroege waarschuwers: hoe Italiaanse geiten natuurrampen aanvoelen

Daar zijn we weer, in het ziekenhuis

Italiaanse toestanden: kleine ingreep – deel 2