in , , ,

Genua en migratie, een documentaire van Ilja Leonard Pfeijffer

Via Genua: driedelige serie vanaf zondag 22 januari 2017 op NPO 2, 20.15 uur

Via-Genua-driedelige-serie-over-migratie

In de Italiaanse havenstad Genua was migratie altijd al een thema. Hiervandaan vertrokken miljoenen Italianen naar Amerika op zoek naar een beter leven. Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer kent de stad als zijn broekzak. Hij is de perfecte gids door de stegen van de stad, nu een halteplaats voor een bonte stoet gelukszoekers die, al dan niet legaal, een nieuw leven proberen op te bouwen in het beloofde land Europa.

In de Via di Prè, een achthonderd meter lange straat in het labyrintische middeleeuwse centrum van Genua, vraagt Ilja zich af: is dit het voorland van het nieuwe Europa? Hier is voelbaar waarom migratie de belangrijkste geopolitieke ontwikkeling van dit moment is. ‘Ik hou van deze straat. Maar ik realiseerde me dat ik er nog nooit had stilgestaan.’

De gevolgen voor Italië

Voor dit drieluik staat Ilja er wél bij stil. De optelsom van zijn ontmoetingen genereert een beeld van hoe Italië op politiek, sociaal en economisch vlak verandert met al die nieuwkomers van wie de wortels elders liggen. Wat zijn de gevolgen voor het dagelijkse Italiaanse leven?

Hij ontmoet er onder anderen Italiaanse tachtigjarige travestieten en net-aangekomen bootvluchtelingen. Hij luistert naar de verhalen van Napolitaanse migranten van weleer en bezoekt een eenarmige verhuizer uit Marokko met heimwee. Allemaal maken ze – net als hijzelf – deel uit van de gelukszoekers die in Genua iets van hun leven proberen te maken.

Via Genua is te zien vanaf zondag 22 januari om 20.15 bij de VPRO op NPO 2 (drie afleveringen).

Bron: persbericht Herrie Film & TV

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sneeuw: Italië gaat een lang koud en wit weekend tegemoet

Italië gaat een lang koud en wit weekend tegemoet

Letiza Battaglia

Toen je de maffia nog zag